Milo – Månens vokter er en fransk animasjonsfilm som forsøker å nærme seg den øverste divisjonen, og er svært nær ved å lykkes. Dette er nemlig et vakkert eventyr med stor oppfinnsomhet, et rikt galleri av figurer og god norsk dubbing.

Det som trekker ned, er en mindre detaljrik animasjon og en historie uten dypere lag enn det de aller ypperste kan prestere. Milo – Månens vokter er likevel en drømmende film der fantasien får fritt spillerom, og vil være en flott opplevelse for yngre barn.

Milo og Solar må finne en stjålet sol i "Milo - månens vokter". (Foto: Selmer Media)
Milo og Solar må finne en stjålet sol i «Milo – månens vokter». (Foto: Selmer Media)

Demon stjeler sola

Dette eventyret foregår på en planet der både sola og månen trekkes rundt av store tempelvesener. Tiden har endelig kommet for et vaktbytte, og ved et uhell blir den lille faunen Milo utpekt som månens vokter.

Både han og den nye solvokteren Solar gjør innledende tabber, som gjør at den underjordiske demonen Akros ser sitt snitt til å stjele sola. Det gjør at verden blir mørk og månen visner. Nå må Milo, Solar og voksjenta Glimt legge ut på en farlig ferd for å få sola tilbake.

Anmeldelse: Everything, Everything er flere hakk for glatt, steril og tannløs

Milo – Månens vokter er produsert av de som sto bak Den lille prinsen, som også imponerte med stor fantasirikdom og solid animasjon. Milo spiller kanskje ikke på like mange strenger, men fører oss inn i en frisk eventyrverden som på mange måter kan være inspirert av Hayao Miyazakis filmer.

Her er det meste mulig, og både figurer og landskap bærer preg av en stor idérikdom. Samtidig har regissørene Alexandre Heboyan og Benoît Philippon lånt andre elementer, som små søte Minion-lignende sidekicks, både over og under overflaten. Det fungerer godt, selv om ikke alt er like originalt.

Nydelig animasjon fra nest øverste divisjon i "Milo - månens vokter". (Foto: Selmer Media)
Nydelig animasjon fra nest øverste divisjon i «Milo – månens vokter». (Foto: Selmer Media)

Greit på barnas premisser

Historien er bygget på den gode gamle tematikken om en liten figur som må overkomme store hindringer for å redde dagen. Det fungerer like greit her som i de fleste andre filmer.

Det den kunne hatt mer av, er en bedre skildring av maktkampen, ambisjonene og forventningspresset. Det skjuler seg nemlig ikke så mye under historiens overflate.

Derfor fungerer Milo – Månens vokter greit på barnas premisser, men har lite ekstra å tilby de voksne. De beste Pixar-filmene er jo skoleeksemplene på barnlig underholdning med voksne undertoner.

Anmeldelse: Baywatch er totalt uten originalitet

Milo – Månens vokter er godt dubbet av blant andre Scott Maurstad, Espen R. Bjerke, Tiril Heide-Steen og Simen Sand. De gir figurene liv, og sørger for klart definerte personligheter som setter preg på historien.

Nydelige bilder i bredformat gjør at filmen virkelig skinner på kino, så selv om detaljrikdommen i animasjonen og nyansene i historiefortellingen ikke er helt i toppklasse, er det likevel lett å gi Milo – Månens vokter en trygg anbefaling.

Om FILMEN

Milo - Månens vokter
  • Milo - Månens vokter
  • Slippdato: 02.06.2017
  • Regi: Alexandre Heboyan og Benoît Philippon
  • Utgiver: Selmer Media
  • Originaltittel: Mune - Le Gardien de la lune
  • Aldersgrense: 6
  • Sjanger: Animert, Barn, Eventyr