Jeg har et meget godt forhold til den originale Taken-filmen fra 2008, som er bakgrunnen for denne serien.
Liam Neeson var knalltøff i hovedrollen som Bryan Mills, drivet var intenst, historien var engasjerende og actionscenene var til dels spektakulære.
ANMELDELSE: Taken – Barskt, brutalt og blodig!
Det er dessverre lite som er til å kjenne igjen når vi møter det som skal være den yngre Mills.
Med utgangspunkt i filmserien burde dette vært en kul og stilisert spionserie om en mann som utvikler ett sett med helt unike ferdigheter, satt til ca. 80-tallet. I stedet serveres vi en samlebåndsserie med en ukarismatisk hovedperson som løser friksjonsfrie spionoppdrag sammen med en uinteressant soldatgjeng – lagt til 2017.
Serien har sine gode sider, først og fremst gjennom rikelig med ganske gode actionsekvenser. Men det som foregår mellom beinbrudd og skuddsalver er rimelig kjedelige greier.
ANMELDELSE: Baywatch – total mangel på originalitet
Litt Mission Impossible og litt MacGyver
Den tidligere elitesoldaten Bryan Mills (Clive Standen) mister søsteren sin i det han tror er en terroraksjon, men som viser seg å være en hevnaksjon rettet mot han.
Drapsetterforskningen fører Mills inn i en hemmelig spesialstyrke av etterretningsagenter som overstyrer både FBI og CIA og rapporterer direkte til presidenten.
Mills sin hevnlyst mot dem som drepte søsteren, holdes som en rød tråd gjennom episodene, men serien går raskt inn i samlebåndskrimmens rekker med nye oppdrag hver uke.
ANMELDELSE: MacGyver (Nyinnspillingen) – Et makkverk
Handlingen varierer både i kvalitet og stil. Noen episoder legger seg i et veldig enkelt MacGyver-landskap, hvor Mills på egen hånd får bruke litt kløkt og kampteknikk for å redde snille uskyldige mennesker fra slemme forretningsfolk. Andre episoder legger seg nærmere Mission Impossible-stilen, hvor hele agentteamet reiser rundt om i verden får å stanse terrorister.
Sleng inn litt interne konspirasjoner blant amerikanske politikere og noen skumle narkotikasmuglere, så har du hele bølingen – et helt standard utvalg skurker som du garantert har sett maken til før.
ANMELDELSE: The Leftovers S03 – Mesterlig fortalt om sorg, savn og tap
…og veldig lite Taken
Serieskaper Alexander Cary har gått for et stort rollegalleri framfor å dyrke hovedpersonen. Det er et dårlig valg av to grunner. For det første får ikke serien fram den viljesterke enmannshæren som er Mills-figurens varemerke. For det andre er ikke dette rollegalleriet på noen måte sterkt nok til skape en kul og spennende gjeng som det er godt selskap å henge med. Her mangler både personlighetstrekk og bakgrunnshistorier, og stort sett blir oppdragene til en grå sjangergrøt av «elitesoldater på skarpt oppdrag».
Det er ikke til å komme bort fra at Clive Standen (Vikings) mangler en del på repertoaret målt opp mot en såpass dreven og allsidig skuespiller som Liam Neeson, men han burde likevel fått en større og bedre utviklet rollefigur i dette selskapet.
Med unntak av slagsmålkunnskapen, er det i grunn veldig lite som binder de to navnebrødrene fra Taken-serien og Taken-filmene sammen. Og bortsett fra at hovedpersonen selv klarer å bli fanget på helt idiotisk vis i pilotepisoden – er det nesten ingen kidnappinger å finne heller.
Det misforholdet ødelegger for så vidt ikke for seriens innhold i seg selv. Men det gjør at Taken får et bortimot misvisende navn, og det gjør at det smaker såpe av et merkenavn som oppleves påklistret på denne serien.
For dem som er glad i lettbent actionunderholdning servert i kjappe 45 minutters doser, så er det bare å sjekke ut Taken. Det er mye kjent og kjært i både skurker, slåssing, flørting og humoristisk kjekling.
Men hvis du irriterer deg over unødvendige plotthull, middels skuespill, pratsomme overforklaringer, overdreven amerikansk patriotisme og skamløs utnytting av gamle filmsuksesser, er det bare å styre unna.
Taken har premiere på TV 3 og strømmetjenesten Viafree mandag 5. juni, med daglige episoder mandager til torsdager.