Jon Bernthals The Punisher var det beste med sesong to av Daredevil. Nå er han tilbake som hovedrollen i sin egen serie, og dette er det beste jeg har sett fra Marvels serieunivers siden Jessica Jones i 2015.

The Punisher er knallhard, sår, morsom og trist, og har en historie som engasjerer hele veien.

Serien går i klisjéfella ved et par anledninger, men dette er jevnt over svært god underholdning som på ingen måte er for sarte sjeler.

Filmanmeldelse: «Lovløst land» – Barsk nordisk western.

Brutal vold

For du kan ikke ha en ømfintlig mage hvis du skal se The Punisher. Jeg er ganske immun mot blod og gørr på film, men serien har et par scener som var så brutale at jeg nesten ble kvalm – type The Mountain og The Viper i Game of Thrones-brutalt, for deg som har sett, og hørt(!) den skvisen.

The Punisher er imidlertid mer tilbakeholden med volden denne gangen, ikke i råhet, men i mengde. Der Frank Castle var på en rasende drapstokt i blodtåka i Daredevil, er han mer kontrollert denne gangen.

Han holder raseriet sitt stramt i nakkeskinnet, men når det endelig glipper er det en desto mer hardtslående straff som blir utdelt. Det er mer hender og kniv enn skytevåpen denne gangen. Volden er tett på – kroppslig og hemningsløs.

Ebon Moss-Bachrach spiller den karismatiske hackeren David Lieberman aka Micro. (Foto: Netflix).
Starter nytt hevntokt

Frank lever under nytt navn i New York. Han har kastet den skuddsikre vesten med den hvite hodeskallen og forsøker å komme seg videre i livet.

Men å drepe alle som var involverte i mordet på familien hans har ikke gjort savnet etter dem lettere å takle. Spøkelsene i livet hans er i høyeste grad til stede og Frank sliter med å leve når de er døde.

I Homeland Security forsøker samtidig agent Dinah Medani (Amber Rose Revah) å avsløre korrupsjon og krigsforbrytelser i forbindelse med drapet på en venn av henne i Afghanistan.

Bevisene leder i retning av den hemmelige spesialstyrken Frank var en del av. En video med inkriminerende innhold har blitt forsøkt begravd av mektige mennesker. Hackeren Micro (Ebon Moss-Bachrach) har forsøkt å publisere materialet, men har i likhet med Frank måttet spille død for å beskytte kone, barn og sitt eget liv.

Når overvåkeren Micro oppdager at Frank fortsatt er i live tar han kontakt for å få hjelp til å hvitvaske seg selv, samtidig som han gir Frank en grunn til å starte et nytt hevntokt.

Serieanmeldelse: «Godless S01» – Den beste serien fra ville vesten siden Deadwood.

Vi får flere tilbakeblikk til Afghanistan i The Punisher for å få et innblikk i hvorfor Frank har blitt som han er blitt. (Foto: Netflix).
Balanserer på kanten av klisjéstupet

Rollefigurene i serien er typer vi har møtt mange ganger før. Du har den eksentriske hackeren, den kalde etterforskeren som ikke tør slippe noen innpå seg, maktmannen som elsker å bli dominert, den sleske damebedåreren og dukkeføreren som trekker i trådene i bakgrunnen.

Den dysfunksjonelle helten/antihelten er jo også en arketyp vi har sett mye til på superheltfronten det siste tiåret. The Punisher tar i bruk en rekke antihelttroper og kunne derfor fort ha blitt bare enda en klisjé på den fronten.

Serieskaper Steve Lightfoot setter imidlertid rollen inn i en større sammenheng. Frank er ikke bare en fyr på hevntokt, han er en krigsveteran som er dypt skadet etter det han har opplevd.

Serien forsøker å være en kommentar på hva krig gjør med deg, og hvordan USA behandler sine veteraner, og jeg synes det fungerer.

Karen Page fra Daredevil-serien dukker også opp i The Punisher. (Foto: Netflix).
Perfekt for rollem

Det hjelper selvfølgelig også på at Jon Bernthal er strålende i rollen. Han er troverdig i alle nyansene av Franks følelsesliv.

Det ville blikket til Frank når raseriet setter inn er skremmende, den dype smerten i fjeset hans når han tenker på familien er hjerteskjærende, og lunheten i de lavmælte latteren hans når mennesket bak volden kommer til overflaten er varmende.

Bernthal er som skapt for rollen og han imponerer meg ved flere anledninger i løpet av serien.

Amber Rose Revah som Dinah Medani, og partneren hennes Sam Stein, spilt av Michael Nathanson. (Foto: Netflix).
Holder Marvel-universet på avstand

Etter Iron Fist og The Defenders har jeg begynt å bli lei Marvels TV-serier på Netflix. Derfor er det forfriskende at The Punisher har distansert seg noe fra resten av universet, det er så utrolig deilig å slippe mer fjas fra «The Hand»!

Ingen av de andre superheltene dukker opp denne gangen, de blir ikke omtalt, og Karen Page er den eneste rollefiguren utenom Frank som er hentet fra Daredevil.

Siden Frank ikke har superkrefter er dette heller ingen superhelthistorie. Dette er et actiondrama, ispedd en liten dose «buddycop»-humor, som låner fra etterforskningsserien i måten historien fortelles på.

Prins Caspian spiller Franks bestevenn Billy i The Punisher. (Foto: Netflix).
Krysser fingrene for mer

The Punisher er knallhard og god underholdning. Serien kunne har vært et par episoder kortere for å holde spenningsnivået oppe i enda større grad, men jeg henger med hele veien.

Med flere gode skuespillere på laget sammen med Bernthal er det lite som skurrer når det gjelder kjemi og dynamikk mellom rollefigurene.

I tillegg er lydbildet er rått, musikken hardtslående, og jeg legger ikke skjul på at det er dritkult når the Punisher endelig drar frem slegga i første episode, for å hamre litt rettferdighet inn i skallen på en drittsekk.

Uten at jeg har full innsikt i kulissene hos Netflix, sies det at the Punisher fikk sin egen TV-serie kun fordi fansen likte rollefiguren så godt i Daredevil. Selv var jeg blant dem som jublet da nyheten om Jon Bernthal som hovedrolle i egen TV-serie kom. Og når rulleteksten gikk over skjermen etter siste episode i The Punisher, satt jeg og krysset fingrene for at dette ikke er siste gangen vi ser Bernthal som hevneren i TV-ruta.

Om SERIEN

The Punisher
 • The Punisher
 • Slippdato: 17.11.2017
 • Sesong: 1
 • Utgiver: Netflix
 • Serieskaper: Steve Lightfoot
 • Sjanger: Action, Eventyr, Krim

 • Jomar Bakkeli

  Beste siden Jessica Jones? Men JJ er jo den dårligste Marvel-Netflix-serien så det sier jo ikke så mye.

  • Per Anders Store

   Da antar jeg du ikke har sett Iron Fist.

   • Jomar Bakkeli

    Har sett alle Marvelseriene. Iron Fist er bedre enn sitt rykte. Synes nå jeg.

    • John A. Nergård

     Helt enig Jomar, Aner ikke hvorfor folk liker Jessica Jones… Iron Fist var ikke den beste av dem, men en god del bedre enn førstnevnte!

     • Olav Gundersen

      Fatter ikke at noen kan like Iron Fist bedre enn JJ.
      Iron Fist er så mye dårligere enn resten av Netflix sine marvel serier, og Iron Fist klarte langt på vei å trekke «The Defenders» ned i søla også.

      • John A. Nergård

       Nei du tar feil… Jessica Jones var bare et eneste lang gjesp gjennom hele seansen. Iron fist hadde i hvert fall litt asiatisk mystikk over seg. Du burde endre mening.

       • Castle

        >Nei du tar feil
        TIL meninger = fakta.
        >Du burde endre mening.
        lol.

        Folk foretrekker kanskje David Tennant AKA Killgrave over Harold Meachum (lol) og en bullshit organisasjon som skal være helt insane, men framstilles værre enn AI’en i FIFA.

        1. DD S2
        2. JJ
        3. DD S1
        4. LC S1a
        5. TD
        6. LC S1b
        7. IF

        Om vi skal late som at meninger er fakta så er det der den faktisk korrekte listen.

        • John A. Nergård

         Hehe… Meninger er jo ikke fakta, men derimot kan de deles inn i to kategorier. Korrekte meninger [les: mine] og ukorrekte meninger [les: alle andres]. Andres meninger kan kun være korrekte i tilfeller hvor de sammenfaller med mine… Dette er jo barneskolelærdom! ;o)

        • Jomar Bakkeli

         Jeg foretrekker kanskje en superhelt som har lyst å være superhelt og slåss mot ninjaer enn en superhelt som ikke gidder være superhelt men bare drikker og ser grinete ut.

      • Jomar Bakkeli

       Neivel. Jeg fatter at noen kan like JJ bedre enn IF. Selv om jeg altså likte IF best. Det er lov å ha ulike meninger vettu.

 • Marius Waage

  Jeg gleder meg til i morgen for å si det mildt. Blir ferdig med «Stranger Things» Season 2 i kveld, har bare 3 episoder igjen. Så er det Punisher for fulle mugger til Søndag. 😀

  «The Punisher» får både vanvittig mye ros og mye total slakt hos mange anmeldere. Det er merkelig, det er sjelden det er så splittet. Mulig denne serien blir for hard kost for mange, det vil tiden vise. Jeg tåler en del 😉

  • Den får ikke total slakt av anmelderne, den får blandet mottagelse.

   Personlig synes jeg serien skuffet litt, selv om jeg lot meg underholde og like serien mer etter episode 10 ca, selv om jeg likte både Micro og Frank i serien før det til tider. Kanskje fordi jeg forventet bedre men. Kanskje også fordi jeg elsker The Punisher som karakter, og kjenner til karakteren bedre enn de fleste. TV-serien bygger ikke på mye styrkene med Jon Bernthal og The Punisher i Marvel’s Daredevil, men driver nesten å nedtoner dette med å ikke forstå styrkene til karakteren. Serien er også forholdvis slapp på å bestemme seg helt for hva Frank faktisk føler, og istedenfor å være en sosial kommentar om at våpen ikke burde gå i hendene på alle – så bygger den bare på at verden trenger mer «good guys with guns».

   • Marius Waage

    Jo det er flere anmeldere som totalt slakter denne serien.

 • kero79

  Jeg og synes at IF er langt bedre en anmelderne ville ha det til. Ikke der oppe med DD men like bra som JJ og LC.

  • Magnus

   Syntes den dabbet litt av, og er enig med anmelderen her: Går litt lei av The Hand.

   Men enig med deg at den er bedre enn anmeldt. The Defenders var ikke bra… manglet en god oppbygging, og føltes mer som et forsøk på å avslutte Hand storyen.

   • David Børresen

    når the hand ble redusert til 4 slemminger og noen random henchmen istedenfor en kakkerlakkinfestasjon av ninjaer, ja da er the hand gørr.

 • Geir Ødegård

  Punisher er ganske enkelt den aller mest spennende og interessante Marvel-karakteren, og med sesong 2 av Daredevil evnet Holloywood for første gang å skape en ekte Punisher, slik karakteren er på sitt beste i tegneserien. Dette gleder jeg meg stort til 🙂

 • Fashion-Boozt Norway

  Eneste marvel serien som er bra er legion! Men punisher ser bra ut å.. alle de andre er heeeeelt lik. Enkelt skuespill, som csi, castle, numbers, osv! Trash

  • Fashion-Boozt Norway

   Har sett første ep! Blood å gørr er lov. Men ikke godt skuespill uten om punisher! Å de har jo seff ille lov å Banne!

 • Kim Oxholm

  Ser på Banshee nå faktisk. Utrolig underholdende serie. Testosteron i store mengder, håper det er tilfellet med The Punisher også 😉

 • Mattis Finstad Hansen

  Akkurat ferdig med fjerde episode og jeg er solgt. Punisher har vært en favoritt i mange år og her virker det som de virkelig har truffet hodet på spiker’n. Jon Bernthal som Frank Castle er vel en av de beste rollebesettinger i Marvels historie til dags dato. To tomler opp.

 • LVigre

  Lurer på om du må ha fulgt med på The Defenders ol. for å henge med på denne serien her?

  • Jomar Bakkeli

   Nei.

  • Stein Hansen

   De refererer i episode 4 til noe som skjedde i DD sesong 2, utenom det er det vell bare at Karen var en viktig del av DD S1 og S2, men hva hun gjorde da spiller ingen rolle for forståelse av denne serien.
   Bare hopp rett i!

 • Håkon Hovda

  Kvalitet, men de midtre episodene føles litt seige iblant. Burde vært litt mer action, spesielt med tanke på at dette faktisk er The Punisher. Men er allikevel en bra serie, selv om jeg følte at Daredevil, spesielt første sesong, traff meg litt mer.

 • Pingback: The Punisher – Røysta 2017/18()