Wyomings ugjestmilde og avsidesliggende fjellområder er bakteppet for manusforfatter og regissør Taylor Sheridans nye film.

Wind River er en iskald og beintøff thriller, der de barske omgivelsene bidrar til å skape dramatikken. Her ute nytter det ikke med fintfølende nyanser. Her gjelder den sterkestes rett, og det er omtrent snakk om å drepe eller bli drept.

Jeremy Renner spiller godt som hardbarket og stillfaren jeger, mens Elizabeth Olsen er frisk i rollen som besøkende FBI-agent.

Wind River er ikke helt fri for problemer, men er forbilledlig spesifikk i sine miljøbeskrivelser og personkarakteristikker. Det gjør at filmen holder seg spennende og interessant gjennom hele spilletiden.

Elizabeth Olsen om rollen i Wind River: – Jeg ante ikke hvordan man skulle holde en pistol

FBI-agenten Jane (Elizabeth Olsen) og den lokale sheriffen Ben (Graham Greene) i «Wind River». (Foto: Norsk Filmdistribusjon)
Finner liket av voldtatt jente

Jegeren Cory Lambert (Jeremy Renner) jobber for naturoppsynet i Wyoming. Langt ute i skogen i indianerreservatet Wind River finner han liket av ei voldtatt jente fra lokalmiljøet. Hun har åpenbart rømt fra noe, tynt kledd og barbeint, og frosset i hjel.

FBI-agenten Jane Banner (Elizabeth Olsen) blir tilkalt for å bistå det lokale politiet. Hun ber om Corys hjelp til å finne spor etter hva som har skjedd. Hun vet ikke at han mistet sin egen datter under lignende omstendigheter noen år tidligere.

Jeremy Renner om Wind River: – Fikk meg til å innse hvor uvitende jeg er

Sheridans manus og regi beskriver godt forholdene rundt hovedpersonene. Det blir raskt etablert at vi befinner oss i et miljø preget av økonomisk motgang og dårlige utsikter, med alt det negative det fører med seg, spesielt for reservatets indianere.

Figurene vi møter er skrudd sammen for å takle en hard hverdag. Det er med på å forklare Corys tankegang. Han deltar ikke i etterforskningen for å sette noen i fengsel. Det har han nemlig lovet den døde jentas far.

Det blir et tydelig sprik mellom hans og FBI-etterforskerens arbeidsmål og metoder, noe som skaper gode kontraster i historien. Selv om Jane Banner åpenbart er ute av sitt vante element, er hun imidlertid oppegående nok til å forstå hvordan de lokale tenker.

FBI-agenten Jane (Elizabeth Olsen) havner i en farlig situasjon i «Wind River». (Foto: Norsk Filmdistribusjon)
Visse elementer skurrer

Filmen har noen problemer, blant annet med været. Det skifter vilkårlig mellom snøstorm og strålende sol. Det blir riktignok forsøksvis forklart, uten at det virker helt overbevisende. Det er lett å mistenke at man her har måttet jobbe dialogen rundt værforholdene de faktisk hadde under innspillingen.

En annen ting som skurrer er noen brutale hendelser som forbigås i stillhet. Figurene anerkjenner i hvert fall ikke at noe dramatisk nettopp har skjedd. Blant annet forsvinner en sentral figur ut av handlingen uten å nevnes med ett ord etterpå.

Et tredje problem er at en av filmens slemme figurer overspilles kraftig, åpenbart for å gjøre ham så usmakelig og usympatisk som mulig, for å bearbeide publikums holdninger til senere utviklinger, men det virker litt krampaktig hvordan Taylor Sheridan forsøker å rettferdiggjøre Corys handlinger.

Jane Banners valg mot slutten virker også som en plutselig moralsk kollaps fra en FBI-agent som ellers har holdt seg strengt til sin arbeidskodeks.

Anmeldelse: Eventyrlig fantasi og galskap i Katteprinsen

Wind River har et intenst, voldsomt og ubehagelig klimaks, noe som virker som en passende forlengelse av en vond historie som skal være inspirert av virkelige hendelser.

Selv om visse elementer skurrer, er Wind River en solid og severdig thriller. Den har gode miljøskildringer i frosne, harde omgivelser. Jeremy Renner og Elizabeth Olsen imponerer med behersket spill i roller som lett kunne vært overdrevet, slik som en av filmens slemme figurer faktisk blir.

Taylor Sheridan stiller noen vanskelige moralske spørsmål, der svarene er preget av at handlingen utspiller seg i en særdeles våpenglad nasjon.

Om FILMEN

Wind River
 • Wind River
 • Slippdato: 10.11.2017
 • Regi: Taylor Sheridan
 • Utgiver: Norsk Filmdistribusjon
 • Originaltittel: Wind River
 • Aldersgrense: 15
 • Sjanger: Thriller

 • Sjarlatan

  Denne likte jeg godt, og den burde ha kommet på norske kinoer tidligere.

 • Roy Andersen

  For lite med 4 her, denne filmen er bedre enn det.
  Corys handlinger trenger ikke rettferdiggjøres på noen måte, de er helt spot on korrekte.

 • Marius Waage

  SPOILERS! Ikke less denne kommentaren om du ikke har sett filmen!

  Enig med terningen her Birger. Det er en solid thriller, men den vakler i perioder. Og hvorfor i alle verdens dager valgte regissøren å filme den nakne rumpa til Olsen? Den scenen føltes så iscenesatt bare for å få vist den frem at jeg blir kvalm, det er objektivisering av høyeste orden.

  Altså jeg liker kvinnerumper som en og hver, og Elizabeth Olsen har en særdeles finurlig eksospotte. Men når den blir så malplassert puttet inn i filmen på denne måten må jeg bare riste på hodet. For meg bare fjerner det litt av troverdigheten til karakteren, der hvor man sitter med en følelese av at hun kun er med i filmen fordi hun er sexy. Jeg satt jo med den følelsen når hun ankom også, men når den rumpescenen dukket opp ble jeg helt oppgitt.

  Men filmen er totalt helt innafor. Spesielt den første timen er veldig bra, men så rakner det litt mot slutten. For eksempel da Renner ankommer Olsen etter skyteepisoden på slutten, Renner velger så å følge den siste fyren uten å sjekke om noen av de som er skutt forsatt kan være i live. Helt på bærtur. En ganske avgjørende detalj som bare totalt ødela Renner’s karakter helt på tampen, han hadde selvfølgelig sjekket.

  Helt enig i fireren.

  • BrannEbest

   Ha når i filmen er dette?
   🤖🤖

   • Marius Waage

    Fisern hennes blir presentert i all sin herlighet da hun skifter klær i huset.

  • Crisp

   Hehe, morsom dobbeltmoral i hva du skriver og måten du skriver det på ;D

   At du blir helt satt ut av ei rompe blir det samme som ei dame skulle bli helt forstyrret av en mann i bar overkropp. Det er nesten mer ditt problem enn filmens ass…

   • Marius Waage

    De må for all del vise kropp i film, hvis det har noe med filmens progress å gjøre. Blir litt som den «lettkledd» scenen i str trek som J.J.Abrams gikk ut og beklaget etterpå, fordi den ikke hadde noen mål og mening i hele tatt.

    • Crisp

     Egentlig enig… serr. Men du virker litt lett å avlede, hehe ;D

     • Marius Waage

      vel altså. Først og fremst så ser jeg en snerten revers når den byr på seg selv.

      Det var bare det at i denne filmen så har vi altså en ganske mannsdominert rollebesetning, med indianere og det som værre er. Og så kommer denne fine jenta inn i bildet. Altså, det er litt pirkete. Men det for meg virket som om de måtte ha med den rumpa som et slags lyspunkt i all elendigheten.

      Det var merkelig feeling på hele scenen, og den var fullstendig unødvendig. Hun kunne egentlig bare gått inn og kommet ut igjen i andre klær, ville funket akkurat like bra. Og den vinkelen på rumpa også, det var liksom ikke hele kroppen og hodet osv. Nei det var liksom filmet inn bakfra, ryggen og rumpa med g-streng. lol.

      Hun er nesten den eneste jenta i hele filmen, og hennes karakter er autoritær, hun er jo FBI. Det bare passet ikke den måten det ble filmet på, det var bare totalt unødvendig. Og grunnen til at jeg bryr meg, er fordi regissøren har tenkt at den rumpa skal han ha med, og hvorfor, ja det kan man jaggu bare spekulere i. 😉

  • Sjarlatan

   #triggered

 • Mattis Finstad Hansen

  (Så denne som førpremiere under Den store kinonatta på Hamar, 04.11.17.)

  Wind River. My fuckin’ gawd.
  En sorgtung og følelsesmessig brutal, liten perle, hvor handlingen foregår i Wind River indianerreservat i Wyoming. Vi følger Cory Lambert, spilt av Jeremy Renner; en jeger og sporfinner, som kommer over liket av ei ung indianerjente. Siden reservatpolitiet er lite og med få ressurser, kobles FBI inn og agent Jane Banner, spilt av Elisabeth Olsen, ankommer for å hjelpe til. Under den opplagte krimhistorien, rører Wind River borti både diskriminering og rasisme og konsekvensene dette har for indianere i moderne reservater i USA.

  Det er så mye som stemmer i denne dramathrilleren og mye av æren kan definitivt tildeles Jeremy Renner. En real barsking av en utmarksmann, men med gamle demoner som gjør ham både sympatisk og sårbar i de rette mengdene. Du virkelig føler smerten hans gjennom historiens gang og du bryr deg oppriktig om hans karakter. En av de virkelig store rolletolkningene i år!

  Selvsagt skal man ikke kimse av de andre skuespillerprestasjonene i Wind River. Nydelige Elisabeth Olsen, som FBI agent Jane Banner, Graham Greene, som reservatpoliti Ben og mange av de mindre, men likefullt viktige rollene, formelig stråler og gir historien en tung troverdighet, både fortellingsmessig og ikke minst om livet i et reservat, glemt av omverdenen. Det er brutalt ærlig og ingenting legges i mellom for å få frem poengene som driver historien fremover.

  Jeg kan ikke komme unna den fantastiske musikken av Nick Cave og Warren Ellis. Deres stillferdige, men åh, så uttrykksfulle musikk, pakker inn det visuelle på en ubeskrivelig vakker måte og passer filmen perfekt. Hvis du har brukt litt mer enn mye tid på musikken fra den strålende The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, vil du kjenne igjen mye av hva Nick Cave og Warren Ellis så strålende får til med et sobert og minimalistisk lydbilde. Helt herlig!

  Jeg elsker denne filmen. Seriøst. Den trykker på de riktige knappene og både historien, det visuelle og ikke minst musikken rører rundt i følelsene mine på en måte som få andre filmer får til. Den er basert på virkelige hendelser og selv om det kanskje er veldig løselig som det pleier, bidrar det til å forsterke følelsene rundt hva jeg ser og hører.

 • Magnus

  5er er mer riktig.

 • Dravgis

  Så denne i kveld lørdag. Firer er helt OK for denne filmen. Fikk femmer i Aftenposten og derfor var det utrolig mye grått hår på Saga i Oslo.

 • Tone Charlotte Brekke

  Spennende, småhumoristisk og til ettertanke. Sjelden at denne kombinasjonen er så godt gjennomført i en og samme film.

 • MiloE

  Likte filmen, men var en del unødvendige Hollywood feil. Nei, man flyr ikke tre meter bakover om man blir skutt med grovere kaliber fra rifle. Og all politi i USA lærer seg å ikke stå framfor døra når de banker på, det gjelder også FBI som jo skal være smartere enn den gjennomsnittlige politimann. En firer fra meg også.