PÅ HBO MAX: «Our Flag Means Death» var for meg en av fjorårets store positive komedieoverraskelser.

Serien startet som en slags arbeidsplasskomedie som var veldig løst basert på de to virkelige piratene Stede Bonnet (også kjent som «gentlemanpiraten») og Edward Teach (også kjent som Svartskjegg). Hvor rikmannen Bonnets ankomst blant hardbarkede sjøulker utgjorde en artig lekeplass for sjørøverlivets gleder og tilhørende problematikk med plyndring, jagende myndigheter og voldelige konkurrenter.

ANMELDELSE: Loki S2 – Ugagnsgud i tidstrøbbel

Den komedien svingte godt, men etter hvert vokste det også frem en romantisk kjemi mellom de to hovedpersonene som virkelig løftet serien til noe helt spesielt.

Her begeistret Rhys Darby og Taika Waititi med et nydelig samspill som de to komplekse og kontrastfylte kapteinene. Og serieskaper David Jenkins skapte en tone som var full av oppløftende varme, og som hadde rom til både det fjasete, det vakre og det vanskelige.

MANNEVOND SJØRØVER: Kaptein Svartskjegg (Taika Waititi) sliter med å takle egne følelser, og han lar det gå utover mannskapet i starten av sesong 2. FOTO: HBO Max

Seriens romantiske kvaliteter og oppriktige kjærlighetsbudskap fortsetter å vokse seg sterke i sesong 2.

Det er fremdeles kjappe halvtimesepisoder med kistene fulle av tull, skråblikk og piratlivets brutale sider. Men med flere ektefølte romanser og vennskapsbånd på dekk, er dette også en serie som takler vemod, selvransakelse og romantikkens opp- og nedturer med både hjerte, hjerne og masse humør.

En kaptein uten skip

Stede Bonnet (Rhys Darby) startet sin piratkarriere som en ganske så udugelig kaptein som hadde gått lei sitt privilegerte og ulykkelige familieliv og kjøpt seg piratskute som en slags virkelighetsflukt.

I sesong 2 er han fremdeles ganske udugelig som pirat, og han har i tillegg mistet både skute, penger og Svartskjegg (Taika Waititi).

Sistnevnte gjør mest vondt. Men sammen med sitt personlighetssterke mannskap tar han opp jakten på både fartøy og kjærligheten igjen.

NÅR DET REGNER, SÅ HØLJER DET: Det er lite som går bra for Stede Bonnets mannskap i starten av sesong 2. De har så vidt litt tak over hodet. FOTO: HBO Max

Sesong 2 er ikke like spenningsdrevet som den første sesongen, hvor både britiske myndigheter og brutale pirater utgjorde livsfarlige farer for vår milde hovedperson.

Farene er fremdeles i spill, og de karibiske hav syder av bordinger, kanonkuler og hevnplott. Men i sin andre sesong gir serieskaper David Jenkins større plass til birollegalleriets gleder, sorger, håp, romantiske trefninger og mentale helse.

ANMELDELSE: Gen V – Satirisk spenning med blodsprut

Og med skutevis av vittige typer å henge med, så gir det veldig mye godt TV-selskap.

Samson Kayo får skinne som den jordnære Oluwande Boodhari i denne sesongen, i det han trekkes mellom gamle venner og en ny forelskelse.

Con O’Neill fortsetter å være utsøkt karikert som den barske og dedikerte piraten Izzy Hands. Han får også vist frem sine mykere sider i en herlig festscene tonesatt av «La Vie en rose» – hvor «Game of Thrones»-veteran Kristian Nairn (Hodor) stjeler showet.

HERLIG ROLLEGALLERI: Pirattidens brutale kår og livsstil spilles smart opp mot moderne perspektiver rundt trygge omgivelser, mental helse og fordomsfri kjærlighet i «Our Flag Means Death». FOTO: HBO Max

Et av høydepunktene i sesong 1 av «Our Flag Means Death» var et emosjonelt sterkt sjøslag satt til tonene av Fleetwood Macs «The Chain» – på en måte som både svingte elegant med piratenes musikkinstrument, og et krigersk kjærlighetsklimaks.

Sesong 2 fortsetter å bruke lekker popmusikk til å skape smellvakre episodeavslutninger. Denne gangen er det blant annet Kate Bush og Shuggie Otis som fyrer av noen godbiter som setter stemning og smak blant piratene.

Flagger for kjærligheten

En av seriens største styrker er hvordan den setter sjøbein og står stødig i balansen mellom det aldeles fjasete og det helt oppriktige.

Her kan prompevitser, absurde påfunn, tørrvittig situasjonskomikk og tung kjærlighetssorg fanges i bortimot samme scene, uten at verken underbuksehumor eller dramatisk alvor mister sin slagkraft. Samtidig som håpet nestekjærligheten gir om tilgivelse, forsoning og romantikk aldri er langt unna.

NYTT BEKJENTSKAP: Ruibo Qian dukker opp i en sentral ny rolle i sesong 2. FOTO: HBO Max

Til tider opplever jeg serien som en slags krysning mellom «Ted Lassos» positive forsterkninger og «What We Do In the Shadows»-seriens gladvoldelige toneleier.

Og flagget serien heiser aller høyest er for kjærligheten, og det å finne hjertevarme rom til godhet og omsorg for hverandre.

«Our Flag Means Death» har premiere på HBO Max 5. oktober med 3 episoder. Deretter kommer episodene i ukentlige slipp. Anmeldelsen er basert på 7 av 8 episoder.

Om SERIEN

Our Flag Means Death