PÅ TV 2 PLAY FRA 5. DESEMBER: Det blir både klissete og ekstremt nasjonalpatriotisk i svært unorske «My Norwegian Holiday». Og filmen er ganske underholdende i all sin usannsynlighet. 

Til tross for tittelen, er det lite som er norsk i «My Norwegian Holiday». Det er en amerikansk, glanset Hallmark-film med irske, nederlandske og kanadisk-australske skuespillere, men delvis innspilt i Bergen. 

Ko-ko-konsept

Vi følger J.J. som hjemme i Norden-romantiserende Minnesota prøver å bli ferdig med doktorgraden i meteorologi. Hun får, etter en forvekslet kaffe-«meet-cute» med nordmannen Henrik, et tilfeldig tilbud om å overta en flybillett til Bergen like før jul. Etter først å ha slått det fra seg, griper hun muligheten til både å komme «nærmere Nordpolen» og undersøke et mysterium rundt sin avdøde bestemors spikkede trollfigur. 

WOW, BERGEN: Både J.J. (Rhiannon Fish) og Henrik (David Elsendoorn) elsker Bergen og dens store mengde vakre nordlys. Foto: Hallmark, TV 2

Dette høres enda mer søkt ut når jeg skriver det, men er langt fra den mest ko-ko ideen denne filmen serverer. Den drar også inn landslaget i alpint, strikking, værvarsling og et bryllup. 

Alt er feil

Alle som snakker «norsk» gjør det så gebrokkent at det er underholdning i seg selv, og synging på språket de ikke kan, hjelper lite. Handlingen er lagt til julen, men det er grønt på utsiden av vinduene, og solen skinner på de små haugene med falsk snø dandert rundt i Bergen.  

STRIKKEKURS: Astrid (Deidre Monaghan) og J.J. (Rhiannon Fish) i et knotete øyeblikk. Foto: Hallmark, TV 2

Innimellom fremstår filmen som ren innholdsreklame for KLM, krumkakejern og Visit Bergen, men så glimter den til med både hjerte og smerte. Selv om den er tullete, er «My Norwegian Holiday» også tidvis rørende.  

Glatt skuespill

J.J., spilles av Rhiannon Fish, sett i både «Home and Away», «Naboer» og «The 100». Hun er en passe blid amerikaner som «elsker» alt og ikke tror på skjebnen – før hun kommer til Norge.

ANMELDELSE: «Verdens beste jul»: Langt fra verdens beste julefilm

Der ender hun opp med å ho hos bestemoren til Henrik, Astrid, spilt av Deidre Monaghan som kort var innom «Game of Thrones» som en av Crastors mange koner, Morag. Henrik selv er spilt av David Elsendoorn som sist spilte gladgutten Jan Maas i «Ted Lasso». Han leverer den samme dimensjonen her. 

IKKE SÅ USANNSYNLIG PAR: Henrik (David Elsendoorn) og J.J. (Rhiannon Fish) finner muligens tonen i «My Norwegian Holiday». Foto: Hallmark, TV 2

For nordmenn er det umulig å tro på dem som nordmenn, men at de er helhjertet med i den glorete julesåpefilmen, kan man kjøpe! Og så lenge Elsendoorn unngår å si «Beeegen» for ofte, tror jeg nesten på at han er en glad-bergenser. Nesten.

Kos med klisjeer 

Det er ikke så mye kulturkrasj i denne romantiske komedien, som det er kulturrunking.

Det som anses som «typisk norsk» understrekes, pekes på, mates inn med teskje og humres av. Om du trodde kinofilmen «There’s Something in the Barn» dro «nordmenn slik vi liker å tro vi blir sett utenfra»-tropen langt, er det bare å tro om igjen. «My Norwegian Holiday» tar (kranse)kaka.  

Det blir veldig søtt, veldig glatt, veldig usannsynlig og veldig nasjonalromantisk – akkurat som julen selv. Vi tåler en ekstra dose kliss og kos da, og jeg mener nordmenn faktisk kan kose seg med denne gebrokne glansbildefilmen. 

Dessuten har norskbidraget potensiale til å bli en kultklassiker på linje med «X-Files»-episoden «Død Kalm». 

Filmen ligger på TV 2 Play fra 5. desember, og sendes lineært på TV 2 lille julaften. 

Om FILMEN

My Norwegian Holiday
  • My Norwegian Holiday
  • Slippdato: 05.12.2023
  • Regi: David Mackay
  • Utgiver: TV 2 Play
  • Originaltittel: My Norwegian Holiday
  • Aldersgrense: Alle
  • Sjanger: Drama, Jul, Romantikk