PÅ PRIME VIDEO FRA 15. DESEMBER: Den vittige, storvokste og hardtslående krimhelten Jack Reacher er tilbake i en ny sesong som blander militærspenning, personlige oppgjør og en fengende drapsetterforskning.

ANMELDELSE: Fargo S5 – En fest av en mørk krimkomedie

I den enkeltreplikksterke muskelbunten Alan Ritchson har serieskaperne virkelig funnet en hovedperson som legger seg nært opptil den Jack Reacher-figuren vi møter i Lee Childs populære bokversjon. Ritchson har vokst seg enda bedre i sesong 2, og gir serien et ruvende midtpunkt som drypper av westernsjangerens uselviske helteskikkelser.

MYE TØFF ACTION: Det går ikke en episode uten at Jack Reacher (Alan Ritchson) og gjengen ender i enten skytekamp eller neveslagsmål. FOTO: Brooke Palmer/Prime Video

Vær advart, Jack Reacher er selvsagt usannsynlig barsk og beinhard i rollen som vandrende enmannshær. Men for oss som liker smadreglad actionkrim som flekser referanser til humørfylte 80-tallsfilmer, så treffer «Reacher» underholdende godt i spennet mellom høyoktans slagsmål, fiffige problemløsninger og effektivt detektivarbeid. Robert Patrick («Terminator 2») dukker også opp.

Gamle militærvenner i trøbbel

Det er boken «Bad Luck and Trouble» som er utgangspunktet for handlingen i sesong 2. Serieskaper og manusforfatter Nick Santora har lagt til litt, byttet ut California med New York, og gjort noen endringer i rekkefølger og plottelementer, men hovedessensen fra den drivende gode boken er godt ivaretatt.

ANMELDELSE: Reservation Dogs S3 – Et skranglete mesterverk

Jack Reacher er igjen ute på sin nomadiske vandring gjennom USA, med kun pass, tannbørste og et bankkort som bagasje. Men så får han beskjed om at en av hans gamle militærkompiser er kastet ut av et helikopter, og at hans team fra militærpolitiet kan være mål for en dødelig oppvask.

GAMLE VENNER: Reachers tidligere militærdivisjon er under angrep, og dermed samles den resterende gjengen for et kraftig oppgjør. FOTO: Brooke Palmer/Prime Video

Sammen med restene av gjengen begynner vår helt på en etterforskning for å finne ut hvem som har drept kameraten, hvorfor de prøver å drepe hans tidligere team, og hva de prøver å skjule. Og som sivil, så følger Jack Reacher sin egen form for brutal rettferdighet – noen veltede bokhyller unna politiets håndbok for lov og orden.

Plottet er altså fullt av velkjente motiver, skurker, bratte motbakker og litt for tilfeldige løsninger. Og ca. midtveis i de åtte episodene blir det noen lommer av generisk seriefyllmasse, før det igjen eskalerer mot klimaks. Men selv om «Reacher» ikke finner opp kruttet, så er det meget fornøyelig når det smeller.

Visuelt klarer serieskaperne å utnytte sin hovedrolles voldsomme fysikk ved å la Alan Ritchson bokstavelig fylle ut TV-ruta på fiffig vis.

Neveutløsning av airbag, SUV som døråpner og en saftig porsjon slapstick i slagsmålene sørger for at serien smeller til med overraskende og gjennomgående tøff action. Og hovedpersonens effektive analyse og presise slutninger gjør også jakten på svar til en drivende spenningsmotor.

Et perfekt skuespillervalg

Tidligere har superstjernen Tom Cruise tolket rollefiguren Jack Reacher i de to kinofilmene «Jack Reacher» (2012) og «Jack Reacher: Vend aldri tilbake» (2016). Det var ikke dårlige filmer, men Cruise var aldri i nærheten av å treffe den tonen som gjør bokversjonen av Reacher så gøy å være på oppdrag med.

ANMELDELSE: Reacher S1 – Actionkrim med glimt i øyet

Den tonen treffer Alan Ritchson! På boksidene er vår helt er en herlig blanding av rå muskelkraft, vittige svar, praktisk løsningsorientering, logiske slutninger og kroppslig selvoppofrelse. Og med sin fysiske ramme, sitt helamerikanske lynne og sin tørre humor, så sitter Ritchsons tolkning som et skudd. Han er rett og slett et perfekt skuespillervalg for rollen som Jack Reacher.

HELT RIKTIG REACHER: Fra klesshopping og næringsinntak til korte replikker og beinhard moral – Alan Ritchson vokser seg bedre og bedre i rollen som Jack Reacher. FOTO: Brooke Palmer/Prime Video

I sesong 2 får vi også vite mer om Reachers liv som sjef i militærpolitiet. Det tilfører rollefiguren flere fine lag, både når det gjelder hans omsorg, hans rettferdighetssans og de mer såre kostnadene han betaler for sin nær totale frihet på landeveien.

Jeg har stor sans for måten serieskaperne gjør seg flid med å tålmodig og grundig bygge sin Jack Reacher-figur for et langvarig skjermopphold. Med over 20 bøker å velge mellom kan dette bli en serie med mange sesonger. Sesong 3 er allerede bekreftet. Jeg gleder meg til fortsettelsen.

«Reacher» sesong 2 har premiere på Prime Video 15. desember med 3 episoder. Anmeldelsen er basert på alle 8 episodene.

Om SERIEN

Reacher