PÅ APPLE TV+ FRA 1. DESEMBER: Den tredje runden med Gary Oldman som leder for en gruppe kasserte MI5-agenter, er severdig så det suser. 

ANMELDELSE: Sesong 1 av «Slow Horses»: Fengende underdoghistorie

Tittelen «Slow Horses» refererer til de ansatte i Slough House, en avdeling for MI5-agenter som har gjort karrieredrepende tabber og blir sittende med grisekjedelige oppgaver som helst ikke kan skade noen. Lederen deres, Jackson Lamb (Oldman), er en genial, men overflateufyselig mann. 

LUKTENDE LEDER: Gary Oldman som den stadig sjuskete Jackson Lamb. Foto: Apple TV+

Gruppen kan virke ubrukelig, men MI5-toppene har visst å bruke dem til oppgaver som krever en syndebukk om noe går feil. 

Spionspenning i storform

Når sesong tre begynner, går vi rett inn i spionspenning i Istanbul, der vi får både båt- og biljakt i jakten på topphemmelige dokumenter som kan skade MI5. 

UMAKE LAG: Saskia Reeves som Standish og Jack Lowden som Cartwright. Foto: Apple TV+

Et år senere, i London, er River Cartwright (Jack Lowden) og kollegene i gang med en møysommelig arkiveringsjobb der de gjennomgår og logger gamle lavsikkerhetssaker før de sendes videre til lagring.

ANMELDELSE: «Fargo» S5: En fest av en mørk krimkomedie

På et AA-møte møter Catherine Standish (Saskia Reeves) en mystisk mann (Ṣọpẹ́ Dìrísù) vi har sett i Istanbul, og straks er Slow Horses igjen blandet inn i et nett av kidnapping og konspirasjon med tråder høyt opp i både regjering og MI5.  

Ordentlig spennende og ordentlig morsom

Jeg har ikke lest bøkene av Mick Herron som serien er basert på, men sesongen fra regissør Saul Metzstein og manusforfattere Will Smith, Mark Denton og Johnny Stockwood, basert på boken «Real Tigers», skinner av fortellerglede. 

SKINNER: Christopher Chung er god som ufordragelige Ho, Kadiff Kirwan solid som gambleren «Large» og Aimee-Ffion Edwards alltid oppfinnsom som rusavhengige «Little». Foto: Apple TV+

For i tillegg til å være ordentlig spennende, er «Slow Horses» ordentlig morsom. Gjengen av mistilpassede agenter, kronet med den fjertende og flekkete Jackson Lamb, virker som de kontinuerlig vipper mellom idioti og geni. Det er syrlige replikker, dryppende sarkasme, men også dypt genuine øyeblikk som balanserer det hele. 

Tarvelig og stilig

Visuelt er den stilsikker, og fanger spenning enten det er i dialog med dobbel bunn, tøff nærkamp eller dronebilder som gir oversikt. Produksjonsdesignen veksler mellom tarvelig og stilig og speiler historien selv, og klippingen gir hjerteklapp både når vi følger spillerne og selve spillet.  

ELEGANT SPIONTOPP: Kristin Scott Thomas som MI5s «Second Desk» Diana. Foto: Apple TV+

Som de foregående sesongene, er «Slow Horses» S3 også stappet med talent som leverer varene. Gary Oldman må være lei av å høre hvor god han er, men som agentsjefen som ofte forveksles med en uteligger, er han virkelig i sitt ess. I denne sesongen er Jackson også mer «hands on», og viser Kevin McCallister-skurkefelle-kunster foruten hjernekraft. 

ANMELDELSE: «Gutten og hegren»: Smellvakkert eventyr

Kristin Scott Thomas som MI5-sjef Diana Taverner og Sophie Okonedo som MI5-toppsjef Ingrid Tierney er også utsøkte å se i sin elegante kontrast til både Lamb og «bikkjene» på gulvet. 

ACTION: Både River (Jack Lowden) og Louisa (Rosalind Eleazar) får kjørt seg i sesong 3. Foto: Apple TV+

I tillegg leker Jack Lowden seg videre som River Cartwright, agenten som mener han er urettmessig plassert i Slough House og egentlig kan bedre.  

Perleprestasjoner

Det er for mange perleprestasjoner i «Slow Horses» S3 til å nevne alle. Den overrasker stadig: Du gisper, ler og gisper igjen. Når du tror du har skjønt hva som skjer, er det alltid et større spill i gang.  

Det hele er mørkt og pulsjagende, ispedd blodsprut og drysset med humor. Sesongen er som en perfekt pizza: Det er noe for alle – og ost i skorpen for ekstra nytelse.  

To episoder kommer premieredagen, deretter én ukentlig. Anmeldelsen er basert på alle seks episodene.

Om SERIEN

Slow Horses S3