PÅ KINO FRA 5. JANUAR: «Fritt fall» er et intenst krimdrama hvor det gnistrer av sannhetsjakten etter at en forfatter faller til sin død under mystiske omstendigheter.

ANMELDELSE: Next Goal Wins – Komedie fra bunnen av FIFA-rankingen

Regissør Justine Triets film, som vant Gullpalmen på Cannes-festivalen i fjor, er full av sofistikerte fortellergrep hvor rettssalens anklagende toneleier blandes med detaljfokuserte rekonstruksjoner og noen filleristende familiekrangler.

GRIPENDE GODT SPILL: Unge Milo Machado Graner spiller den 11 år gamle sønnen Daniel med stor emosjonell kraft og imponerende følsomhet. FOTO: Another World Entertainment

Filmen er så velspilt at det svir, med forrykende dialogscener og fengslende nærbilder. Og tyske Sandra Hüller («Min pappa Toni Erdmann») imponerer stort i hovedrollen som den tiltalte ektefellen.

Ulykke, selvmord eller drap?

Den stagnerte forfatteren Samuel (Samuel Theis) blir funnet død i snøen utenfor familiens avsidesliggende hjem ved foten av de franske alpene.

Spørsmål om ulykke, selvmord eller drap står sentralt i etterforskningen, og etter hvert utspiller det seg et heftig rettsdrama. Kona Sandra (Sandra Hüller) blir tiltalt for å ha dyttet Samuel – de to forfatterne har kranglet i flere år. Noe som eskalerte etter at sønnen Daniel (Milo Machado Graner) nesten ble blind etter en trafikkulykke.

FRISKT RETTSDRAMA: En pågående aktor og uvante rekkefølger gjør rettsdramaet både intenst og dynamisk i «Fritt fall». FOTO: Another World Entertainment

Det er en voldsom energi i den franske rettssalen hvor vitneavhørene følger en adskillig friere og mer direkte form enn jeg er vant til å se på filmer fra norske og amerikanske rettssaler. De stadige skiftende samtalene, hvor både aktor, forsvarsadvokat, vitner og den tiltalte deltar samtidig, gir scenene en høy puls og en dynamikk hvor store skifter kan skje i dramatiske vendinger. Det tilfører rettsdramaet en gjennomgående stolkantspenning som bygger opp under de store spørsmålene om sannhet og dom.

ANMELDELSE: Wonka – musikalsk eventyrstund

Utenfor rettssalen har filmen en roligere puls. Scenene mellom Sandra og sønnen Daniel gir filmen en sår klangbunn for hva rettssystemets anklager kan gjøre med de etterlatte. Men samtalene mellom Sandra og hennes advokat (Swann Arlaud) blir tidvis litt omstendelige og uforløste i en film som klokker inn på 150 minutter.

Et krimdrama skapt for film

«Fritt fall» er et krimdrama som virkelig er skapt for å være film.

Tilgangen på, og fraværet av, det vi får observere er en spenningsmotor helt til siste scene. Og rekonstruksjonens upålitelige vesen, og menneskers behov for å fylle ut det vi ikke vet, får spille en sentral rolle både for rollefigurer og publikum.

VANT PRIS FOR HUNDESKUESPILL: Førerhunden Snoop vant Palm Dog-prisen i Cannes for beste dyreskuespiller. Det er en fortjent utmerkelse. Snoop leverer flere bemerkelsesverdige scener som er sentrale i filmen. FOTO: Another World Entertainment

Skuespillet og kameraets komposisjoner er også fortreffelig filmkunst. Den unge skuespilleren Milo Machado Graner spiller sønnen Daniel med en gripende troverdighet, og spesielt nærbildene av hans ansikt er sterke formidlere av de enorme påkjenningene han går gjennom.

En høy labb går også til førerhunden Snoop som leverer en stjernefremførelse foran kamera. Daniels firbente venn og medhjelper blir etter hvert mer og mer sentral i handlingen, og står for filmens ømmeste øyeblikk.

«Fritt fall» har kinopremiere 5. januar.

Om FILMEN

Fritt fall
  • Fritt fall
  • Slippdato: 05.01.2024
  • Regi: Justine Triet
  • Utgiver: Another World Entertainment
  • Originaltittel: Anatomie D’une Chute
  • Aldersgrense: 12 år
  • Sjanger: Drama, Krim, Thriller