PÅ KINO FRA 5. JANUAR: «Next Goal Wins» er en hjertevarm og fornøyelig fotballkomedie basert på virkelige hendelser fra bunnen av FIFAs rangering.

ANMELDELSE: Wonka – musikalsk eventyrstund

Taika Waititi har samlet venner, faste samarbeidspartnere og noen store Hollywood-stjerner for å gjenfortelle den utrolige historien om landslaget til øygruppen Amerikansk Samoa. Det var en fotballnasjon som lå med knust stolthet etter rekordtapet 31-0 mot Australia i VM-kvalifikasjonen i 2001, men som hadde en drøm om å løfte seg fra sisteplass.

ET SNEV AV TUFTE IL: Nivået på en del av fotballspillerne er langt under forventet landslagsnivå, og trener Thomas Rongen (Michael Fassbender) tar i bruk utradisjonelle metoder. FOTO: 20th Century Studios/The Walt Disney Company Nordic

Historien er allerede fortalt i den glimrende dokumentaren med samme navn fra 2014. I komedieversjonen justerer Taika Waititi litt på fakta og benytter idrettsfilmens velbrukte «feel good»-mal for alt den er verdt. Her er det referanser til Karate Kid, rikelig med treningsmontasjer og den alkoholiserte treneren treffer selvsagt bunnen før han reiser seg igjen.

Blant den ganske så tullete leken med sjangerens floskler ligger det også et oppriktig positiv budskap og ektefølt idrettsglede. Og for meg, som har stor sans for Waititis fjas og slentrende stil, er dette en gøyal og til tider rørende gjendiktning. Med mer til felles med «Dodgeball» enn med «Moneyball».

Det kan vel bare gå oppover?

Etter å ha lidd et rekordnederlag i internasjonal fotball, er Amerikansk Somoa på jakt etter oppreisning. De er lei av å aldri skåre mål, og sparker derfor sin superjoviale trener i håp om forbedring.

Det syltynne håpet kommer i form av den hissige og nyseparerte treneren Thomas Rongen (Michael Fassbender) – som etter å ha fått fyken som USAs U20-trener, blir sendt til Stillehavsøyen for en jobb alle tror er håpløs.

ANMELDELSE: The Curse – Fullkommen flauhetsfest

Men til tross for at spillerne er utrente amatører, treneren drikker, lagets beste spiller er Fa’afafine (ikke-binær) og urolig for spilletillatelsen, lokalbefolkningen har gitt opp håpet og nemesisene fra Tonga er neste motstander – det er i motbakke det går oppover! Og «underdog»-kraften er sterk i denne idrettskomedien.

EN RØRENDE RELASJON: Trener Thomas Rongens (Michael Fassbender) relasjon til forsvarsspilleren Jaiyah Saelua (Kaimana) legger et rørende lag av medmenneskelighet til den førende «underdog»-historien på fotballbanen. FOTO: 20th Century Studios/The Walt Disney Company Nordic

Det er noen historier blant rollegalleriet som mer sentimentale Hollywood-filmer ville gjort til sitt hovedfokus. Men ved å hele tiden ha kampen og den lettbente jakten etter nettkjenning i fokus, så blir de personlige sidesporene fine lag som utfyller Waititis komedie med idrettsgledens kraft. Selv om klisjeene hagler.

Et overskuddsprosjekt

Taika Waititi har vært en meget travel mann de siste årene. Han har hatt regi på to store «Thor»-filmer for Marvel, han vant Oscar for dramakomedien «Jojo Rabbit». Han har spilt minneverdige hovedroller i alt fra nevnte «Jojo Rabbit» til piratkomedien «Our Flag Means Death». Og han har vært med å skape nydelige komiserier som «What We Do in the Shadows» og «Reservation Dogs».

«Next Goal Wins» er en mindre film som bærer preg av å være et lystbetont overskuddsprosjekt, hvor Taika Waititi har det morsomt med å lage film sammen med vennene sine.

VARME FARGER OG OPPLØFTENDE STEMNINGER: Taika Waititi har laget en film med et oppløftende budskap som gror ut av sorg og nederlag. Det hele er rammet inn i en avslappet, raus og solfylt øystemning. FOTO: 20th Century Studios/The Walt Disney Company Nordic

Det gir filmen en uanstrengt tone som skinner gjennom. Og for oss som liker filmskaperens visuelle stil, hang til klassisk sketsjhumor og sans for sårbart tullball, så er dette en trivelig kinotur.

En mer striglet Hollywood-produksjon ville nok ha klippet filmen strammere, men en får se mye av personligheten til både filmskaper og skuespillere i denne mer tilbakelente produksjonen. Det gir filmen verdifullt særpreg blant sine veldig mange rekkekamerater i idrettsfilmsjangeren.

«Next Goal Wins» har kinopremiere 5. januar.

Om FILMEN

Next Goal Wins
  • Next Goal Wins
  • Slippdato: 05.01.2024
  • Regi: Taika Waititi
  • Utgiver: The Walt Disney Company Nordic
  • Aldersgrense: 6 år
  • Sjanger: Komedie