PÅ KINO FRA 19. JANUAR: Malaysiske «Tiger Stripes» er en fin og festlig blanding av ungdomsdrama, «body horror» og kvass satire.

ANMELDELSE: Poor Things – Vilt morsom og totalt uforutsigbar

Filmen, som vant kritikerprisen på Cannes-festivalen i 2023, sparker morsomt og treffsikkert mot de fordommene og overtroen som skuler når en jente får mensen. Samtidig som regissør Amanda Nell Eu har laget en hjertevarm og sår vennskapskomedie som svinger elegant mellom Tiktok-videoer, ungdomsopprør, opplevelser av utenforskap og usikkerheten rundt en kropp i endring.

STORSPILLER: Zafreen Zairizal er kjempegod i hovedrollen. Og mestrer både opprørsk tenåring, sår usikkerhet og tigeroppførsel med glimrende fremførelser. FOTO: AS Fidalgo

Zafreen Zairizal er fantastisk i hovedrollen som den rebelske og sjarmerende Zaffan. Hun mestrer på imponerende vis spennet mellom filmens realistiske stil og det mer fantasirike skuespillet som slår inn når tigerkreftene melder sin ankomst.

Hjertevarmt og hjerterått

Zaffan og venninnene Farah (Deena Ezral) og Mariam (Piqa) er en egen liten klubb på skolen. De deler alt. De bruker Miriams telefon til å lage dansevideoer på do. De leker i vannkulpene på skoleveien. Og har en av dem potetgull, har alle tre potetgull.

Men mye endrer seg når Zaffan får mensen, og hun begynner å se en kvinne med glødende øyne stirre på henne fra et tre.

ANMELDELSE: How to Have Sex – Sårt og oppriktig

Kroppen begynner å endrer seg, og Zaffan får nye krefter. Og i takt med at klassevenninner, familie og lokalsamfunn begynner å behandle henne annerledes, og Zaffan føler på usikkerhet, frustrasjon og utestengelse, blir også transformeringen villere og klørne kvassere.

VENNEKOMEDIE: Zaffan (Zafreen Zairizal) og venninnene Farah (Deena Ezral) og Mariam (Piqa) har en veldig fin kjemi som ganger både ekte vennskap, lek og den vonde ensomheten som oppstår når venner utestenger venner. FOTO: AS Fidalgo

Det nære dramaet rundt venninnegjengen er herlig spilt av den unge trioen Zafreen Zairizal, Deena Ezral og Piqa. De får frem et hjertevarmt samhold på en lun og realistisk måte. Og det er hjerterått å se på når vennskapet deres slår sprekker med baksnakking, peking og ekskludering.

Har klørne ute

Filmskaper Amanda Nell Eu har laget en film som har klørne ute, og som heier entusiastisk på tigeren.

Filmen risper godt i omgivelsenes frykt og fordommer, og spiller ut reaksjonene til de voksne rundt Zaffan med en satirisk og feministisk brodd. Spesielt en vittig skildring av en breial og some-glad demonutdriver planter kloa godt i både det svindlerhyklerske og det ignorante i situasjonen.

OMGITT AV NATUR: Skogen blir både et sted med farer og frihet, og et sted hvor tigeren trives godt. FOTO: AS Fidalgo

Gjennom energiske ansiktsbilder, forsterkede sanseinntrykk, skjønne naturomgivelser og fiffig bruk av «time lapse»-fotografering blir tigersiden av Zaffans spilt ut med både gnist og humør, og det er bokstavelig talt fingerspissfølelse i noen sviende horror-elementer.

«Tiger Stripes» holder ikke igjen i sine skildringer. Det gjør filmen både leken, frisk og selvsikker som en oppriktig og særegen ungdomsfilm.

«Tiger Stripes» har kinopremiere 19. januar.

Om FILMEN

Tiger Stripes
  • Tiger Stripes
  • Slippdato: 19.01.2024
  • Regi: Amanda Nell Eu
  • Utgiver: Fidalgo Filmdistribusjon
  • Aldersgrense: 12 år
  • Sjanger: Drama, Horror, Komedie