PÅ KINO 16. FEBRUAR 2024: Skillet mellom drøm og virkelighet viskes ut i Andrew Haighs nye film. «All of Us Strangers» utforsker barndomsminner, gamle traumer og nyoppdaget kjærlighet med en sterk emosjonell slagkraft.

Den britiske regissøren har imponert tidligere med filmer som «Weekend» og «45 år», samt TV-serien «Looking», og skaper også her noen sterke figurer med flammende følelser, basert på romanen «Strangers» (1987) av Taichi Yamada.

ENSOM: Adam (Andrew Scott) er en innesluttet person når vi møter ham i «All of Us Strangers». Foto: Chris Harris © 2023 Searchlight Pictures All Rights Reserved.

Hans fremste våpen, er skuespillerne Andrew Scott og Paul Mescal, som skildrer begjæret mellom to menn som på ulike måter sliter med seg selv.

Filmen beveger seg også inn på fantasiens domene som en slags spøkelseshistorie, men med forsiktige hentydninger og avmålte regigrep.

LES: Regissør Andrew Haigh vil løfte frem den glemte generasjonen skeive

«All of Us Strangers» gjør først og fremst et dypt inntrykk som en rent menneskelig historie, der hva figurene føler er viktigere enn hva de konkret gjør.

Møter sine avdøde foreldre

Den tilbaketrukne forfatteren Adam (Andrew Scott) blir kontaktet av Harry (Paul Mescal), som ser ut til å være hans eneste nabo i en ellers mørk og tom leilighetsbygning i London.

Det oppstår en forbindelse mellom dem som snart utvikler seg til å bli et intimt forhold, der Adam får bearbeidet sin skamfulle sorg overfor den mer åpne Harry.

Samtidig sliter han med å komme i gang med sitt nye manus, og tar derfor toget til barndomshjemmet i et forsøk på å få inspirasjon. Der møter han utrolig nok sine foreldre (Jamie Bell og Claire Foy), slik de så ut før de døde i en bilulykke 30 år tidligere.

Adam får plutselig muligheten til å diskutere sin egen oppvekst, sett fra et voksent perspektiv, med sin nå jevnaldrende mor og far. Han får også snakket ut om den vanskelige tiden etter deres død og han får endelig konfrontert dem med hans egen seksuelle legning.

Interessante diskusjoner

Historien preges først og fremst av Adams ensomhet og uforløste problemer. Den tomme bygningen han bor i, er et eneste stort symbol på hvor alene han føler seg.

ANMELDELSE: «Håndtering av udøde» holder publikum i et konstant ubehag

Derfor utgjør også det uventede møtet med Harry en spennende mulighet, selv om Adam innledningsvis avviser ham. De påfølgende diskusjonene mellom dem er av og til preget av visse klisjeer, uten at de nødvendigvis føles mindre sanne av den grunn.

FEIRER JUL: Adam (Andrew Scott) ser sine foreldre (Jamie Bell og Claire Foy) pynte treet i «All of Us Strangers». Foto: Chris Harris © 2023 Searchlight Pictures All Rights Reserved.

Det enda mer uventede møtet med hans for lengst avdøde foreldre, faktisk filmet i Andrew Haighs eget barndomshjem, kunne ha vært utgangspunktet for en episode av «The Twilight Zone», men det er vel innafor å antyde at filmen gir en forståelse av at alt foregår i hans egne dagdrømmer.

ANMELDELSE: «Tokyo Vice» S2 er saftig storbykrim

Etter at den første sensasjonen har lagt seg, er scenen klar for flere interessante diskusjoner om livet både før og etter det smertefulle tapet, med gode refleksjoner om det avgjørende forholdet mellom foreldre og barn.

Sklir ikke ut i det sentimentale

Andrew Scott er fenomenal i hovedrollen, der man aner Adams smerte, tvil og sorg bak hans mørke øyne. Likeså føler man Harrys lengsel og livslyst gjennom Paul Mescals finstemte spill.

Jamie Bell og Claire Foy greier også å spille foreldrene på en troverdig måte, selv om de er satt i en fantasifull ramme.

REISER: Harry (Paul Mescal) dukker opp på et tog i «All of Us Strangers». Foto: Chris Harris © 2023 Searchlight Pictures All Rights Reserved.

For alle som noen gang har drømt om samtaler med noen de har mistet, vil dette være en tiltalende fantasi som verken sklir ut i det sentimentale eller overskrider grensen mot det smakløse.

ANMELDELSE: «The Beekeeper» har absolutt noen kvaliteter som hardbarka actionfilm

Og aldri har vel teksten i Frankie Goes to Hollywoods episke ballade «The Power of Love» hatt en større effekt enn i denne historiens konklusjon.

Derfor er «All of Us Strangers» en sterk og rørende film som anbefales for alle brennende hjerter.

Om FILMEN

All of Us Strangers
  • All of Us Strangers
  • Slippdato: 16.02.2024
  • Regi: Andrew Haigh
  • Utgiver: The Walt Disney Company
  • Originaltittel: All of Us Strangers
  • Aldersgrense: 12
  • Sjanger: Drama, Romantikk