PÅ HBO MAX FRA 7. FEBRUAR: Det er ikke mange serieskapere som har like stor sans for overdådige, glamorøse og glinsende overflater som Ryan Murphy. Det har han gjentatte ganger vist med serier som blant annet «Pose», «Glee», «Ratched» og «Feud».

Når andre sesong i sistnevnte antologiserie nå er klar for FX, eller HBO Max her i Norge, kaster han seg nok en gang ut i en overflod av tung sminke, massive parykker og ekstravagante smykker.

ANMELDELSE: «Feud: Bette and Joan» – Et skittent glansbilde av Hollywood

«Feud: Capote Vs. The Swans», tar oss med til New Yorks overklasse på 60- og 70-tallet, og den legendariske feiden mellom forfatteren Truman Capote og de velstående kvinnene han skrev om.

De to første episodene, regissert av Gus Van Sant («Good Will Hunting», «Milk»), er en velspilt affære som får det til å rykke i wikipediafingrene.

Naomi Watts imponerer som aldrende sosietetskvinne og moteikon i rollen som Babe Paley, og det er en ren fryd å se Tom Hollander kose seg med sin skildring av den eksentriske Capote.

PÅFUGL: Tom Hollander ser ut til å ha det gøy i rollen som Truman Capote i «Feud: Capote Vs. The Swans». FOTO: HBO Max.

Innimellom bikker Murphys pompøse fortellerstil over i det teatralske, og det er ikke alltid like lett å henge med når serien antar at du allerede vet hvem alle de fjonge menneskene er.

Men «Feud: Capote Vs. The Swans» er absolutt en dekadent liten godbit av sladder, drama og intriger… med et glimt av hjerte i bunn.

Bretter ut skittentøyet

Dette hjertet er vennskapet mellom Babe og Truman. Truman er den første Babe ringer når ektemannen, CBS-mogulen William S. Paley, er utro for n-te gang. Og det er han som får henne til å føle seg bedre med sine skarpe vittigheter, visdomsord og valiumpiller.

Men som Babe sier innledningsvis i serien: «Det er ingen som kan såre deg så mye som den du elsker.»

ANMELDELSE: «Mr. & Mrs. Smith» – Romantisk og stilsikker spionkomedie

Når Capote, som hadde nytt stor berømmelse og suksess med true crime- boken «In Cold Blood» og novellen hans «Breakfast at Tiffany’s», som senere gjorde Audrey Hepburn ikonisk, får skrivesperre, skal det få store konsekvenser for både ham selv og de han omgir seg med.

FØRSTEKONESØSTER: Calista Flockhart spiller Lee Radziwill, søsteren til Jackie Kennedy, i «Feud: Capote Vs. The Swans». FOTO: HBO Max.

Truman er redd for å bli irrelevant og vil skape litt liv og røre! Og hva er vel bedre da enn å lufte litt kjendisskittentøy i offentligheten?

Bak dårlig tilslørte dekknavn bretter han derfor ut sladder om Babe og venninnene hennes i romanutdraget «La Côte Basque» i magasinet Esquire. Sviket er et faktum – feiden er i gang.

Briljerer som forteller

Kun en grovklipp av sesongens første to episoder er gjort tilgjengelig for denne anmeldelsen. Det er derfor ikke mulig å si noe om hvordan sesongen som helhet vil utbrodere seg, men de to første episodene er virkelig en deilig dose drama.

Første episode setter oss effektivt inn i Babe og Trumans vennskap. Helt fra deres første møte hvor Truman, etter en fabelaktig middag i Paley-ekteparets sommerhus på Jamaica, bestemmer seg for at de to skal bli bestevenner.

BESTEVENN: Diane Lane spiller Babes venninne Slim i «Feud: Capote Vs. The Swans». FOTO: HBO Max.

Tom Hollander får lov til å briljere når Capote underholder feriegjestene med rykter og sladder rundt middagsbordet.

Med sine eiendommelige fakter og måte å snakke på, er Capote kanskje en mann det er lett å spille eller parodiere. Og mange skuespillere har gestaltet rollen som den originale forfatteren gjennom årene.

Hollanders versjon er virkelig underholdende å se. Det er åpenbart at han koser seg med rollen, og han gjør det enkelt å forstå hvordan Capotes sjarm ga ham innpass i de høyere sirkler.

De to første episodene av «Feud: Capote: Vs. The Swans» har premiere på HBO Max 7. februar.

Om SERIEN

Feud: Capote Vs. The Swans
  • Feud: Capote Vs. The Swans
  • Slippdato: 07.02.2024
  • Sesong: 2
  • Regi: Gus Van Sant
  • Utgiver: HBO Max
  • Serieskaper: Ryan Murphy
  • Sjanger: Drama