PÅ PRIME VIDEO FRA 2. FEBRUAR: «Mr. & Mrs. Smith» er en romantisk og stilsikker spionkomedie som utforsker en kjærlighetshistorie mellom to personer som i utgangspunktet har veldig lite lyst til å senke garden for en mulig partner.

ANMELDELSE: Poor Things – Vilt morsom og totalt uforutsigbar

Serien foregår i universet skapt i den kjente filmen med samme navn fra 2005. Men der Brad Pitt og Angelina Jolie gikk for munter actionhygge med høy James Bond-faktor, er serieskaperne Donald Glover og Francesca Sloane mer opptatt av å se det komiske og sårbare i å sette to fremmede leiemordere/leieagenter i et intimt avhengighetsforhold med livsfarlige rammebetingelser.

(Det var også en serie som het «Mr. & Mrs. Smith», med et lignende plott, på 90-tallet, men den har så vidt vi vet ikke noen direkte tilknytting til dette universet.)

BEDRIFTSEKTESKAP: John (Donald Glover) og Jane (Maya Erskine) må utgi seg for å være ektepar. Det byr på flere utfordringer og etter hvert også en hel del følelser. FOTO: David Lee/Prime Video

Det hele er gjort med en estetisk fingerspissfølelse for velkomponerte overflater, kjølige brukergrensesnitt og motiv som fanger det fremmedgjorte, og med Donald Glover («Atlanta») og Maya Erskine («Pen15») i tittelrollene svinger det både av krangling, komikk og kjemi.

Episodeformatet utnyttes til å holde drivet oppe med nye oppdrag og en rekke kule gjesteroller. Og med et oppmerksomt blikk for både det medmenneskelige og det absurde i det voldelige, er dette en serie som treffer noen av de samme sorthumoristiske stemningene som «Killing Eve» og «Barry» lyktes så godt med.

Når jobben blir alt

John (Donald Glover) er en tidligere soldat som godtar en jobb som agent for et privat og mystisk selskap. Han aksepterer å kutte alle sine private forbindelser, og han er åpen for å jobbe og bo sammen med en partner.

Jane (Maya Erskine) ble avvist av CIA, og hun godtar en jobb som agent for et privat og mystisk selskap. Hun aksepterer å kutte alle sine private forbindelser, og hun er åpen for å jobbe og bo sammen med en partner.

ANMELDELSE: Masters of the Air – Mektig krigsserie

Så dermed er scenen satt for skarpe oppdrag, farseaktige forviklinger, naive amatørtabber, gryende romantikk og noen av de der private forbindelsene som det egentlig ikke skulle være noe av. Prestasjonspresset er også hardt. Feiler de på tre oppdrag, så blir John og Jane noen andres oppdrag.

ACTION: Hver episode kombinerer et nytt oppdrag med utviklingen av forholdet mellom Jane (Maya Erskine) og John. FOTO: David Lee/Prime Video

Der filmen «Mr. & Mrs. Smith» satte opp et ekteskap der ingen viste at den andre var agent for et rivaliserende byrå, og hvor de får i oppdrag å drepe hverandre, begynner situasjonen mer hjemmefredelig med katt, tegnefilmer og sofakos i 2024-utgaven.

Det hindrer ikke serien i å servere noen direkte hyllester til originalens actionscener og fortellergrep. Og noen av de tilspissede tillitsutfordringene Pitt og Jolie møtte på, blir her brukt til å bore dypere i relasjonstrøbbel, ensomhet, kantete personlighetstrekk og hvordan to fremmede kan lære seg å stole på hverandre.

Denne nærheten til hovedpersonene gir serien ben å stå på som romantisk komedie, som kjærlighetsdrama og som tilskrudd ekteskapskrangel. «Mr. & Mrs. Smith» mister likevel ikke sin sans for spionasje og slagsmål, og her skapes den ytre agentspenningen med blant annet biljakter på italienske landeveier, overlevelseskamp i jungelen og intense forfølgelsesscener i storbyen.

En smak av «Atlanta»

Serieskaperne Donald Glover og Francesca Sloane («Fargo») har tidligere jobbet sammen på den stemningsfulle og fantastisk gode rapkomedien «Atlanta». Og de har tatt med seg to av de sentrale kreftene bak den serien i produsent og regissør Hiro Murai («Barry») og manusforfatter og produsent Stephen Glover.

Denne gjengen kjenner hverandre godt gjennom tidligere samarbeid, og de tar med seg en del av de toneleiene, stilgrepene og situasjonsnysgjerrigheten som gjorde «Atlanta» så forfriskende annerledes og sjangerfrigjort da den gjorde sitt inntog på TV i 2016. Noe som gjør dette til en ganske så lavmælt og annerledes spionkomedie sammenlignet med Hollywoods store og lettbente popkornvarianter.

STJERNER PÅ BESØK: Wagner Moura er blant stjernene som dukker opp i på rollelisten. Det gjør også John Turturro, Alexander Skarsgård, Parker Posey, Ron Perlman og Sarah Paulson. FOTO: David Lee/Prime Video

«Mr. & Mrs. Smith» har en elastisitet som lar noen av episodene bli egne små kortfilmer med rendyrkede formgrep og egne sentrale rollefigurer.

Det er ikke alle episodene som sitter like godt med sine ulike regissører og manusforfattere – og det er et par ordinære oppdrag på veien, men på sitt beste er dette helt nydelig seriekunst.

Min favoritt er episode 3, som tar våre agentvenner på oppdrag til et skisted i alpene. Og så er det en episode innrammet av ekteskapsrådgiving som elegant bruker både fargepalett, kroppsspråk og gjentagelser til å skildre en relasjon i dramatisk endring. I den settingen er også Sarah Paulson glimrende som ekteskapsrådgiver med strenge kontorregler. Hun er en av flere stjerner på gjestelisten som gir særpreg og smak til sine respektive episoder.

FIN KJEMI: Donald Glover og Maya Erskine blander litt improvisasjon inn i miksen og får frem et forhold som oppleves oppriktig i både frustrasjoner, usikkerhet, misnøye og kjærlighet. FOTO: David Lee/Prime Video

For meg er dette en serie som til tross for noen ujevnheter, og litt rufs i overgangen fra filmuniversets regler, treffer veldig godt i smaksløkene.

Antrekkene og Donald Glovers motesans får et lite kokkekyss fra meg. Musikkbruken er raffinert. Den romantiske kjemien er både leken og lun. Stemningene er tilbakelente og vittige, og leiligheten Smith-paret bor i er en luksuriøs og lekker Manhattan-attraksjon som skaper umiddelbar hygge i serieselskapet.

«Mr. & Mrs. Smith» har premiere på Prime Video 2. februar. Anmeldelsen er basert på alle 8 episodene.

Om SERIEN

Mr. & Mrs. Smith