Det er ikke så lett å holde styr på hvilke Marvel-superhelter som hører hjemme i Marvel Cinematic Universe og hvem som bor i Sonys Spider-Man-univers, spesielt ikke nå som deres stier har begynt å krysses.

Men det er altså i sistnevnte den nye superheltfilmen «Madame Web» hører hjemme.

Dakota Johnson («Fifty Shades of Grey», «Overtalelse») er artig som tittelfiguren Cassandra Webb, i det som ellers er en uinspirert superheltfilm.

DÉJÀ VU: Hendelser ser ut til å gjenta etter at Cassie blir utsatt for en ulykke i «Madame Web». FOTO: SF Studios.

Man får følelsen av at noen har sagt «jo da, det her blir helt ok. Få på en superskurk, sleng på en opprinnelseshistorie, litt superkrefter og no action, så har vi’n!»

Sånt blir det ganske middelmådig film av, men heldigvis er det et lite glimt i øyet oppi all mediokriteten som redder «Madame Web» fra å gå fullstendig på trynet.

Får glimt av fremtiden

«When you take on that responsibility, great power will come». Nei da, dette er ikke Peter Parkers onkel Ben som er på ferde igjen, men gammelt ordtak fra obligatorisk gammel fyr til kommende superhelt.

ANMELDELSE: «All of Us Strangers» – Anbefales for alle brennende hjerter

I den nye edderkoppfilmen får du servert både edderkoppbitt, edderkoppkrefter og edderkoppdrakter, men tilsynelatende ingen Peter Parker.

Dette er en frittstående film som forteller opprinnelseshistorien til Madame Web, i tillegg til å introdusere tre gryende edderkoppkvinner, spilt av Sydney Sweeney, Isabela Merced og Celeste O’Connor.

BESKYTTER: Cassie hjelper tre jenter, blant andre Julia (Sydney Sweeney) i «Madame Web». FOTO: SF Studios.

Historien utspiller seg i 2003, der ambulansearbeideren Cassandra Webb (Dakota Johnson), begynner å oppleve merkelige déjà vu-aktige syner etter en nær døden-opplevelse.

Når hun ender opp med å redde tre jenter fra en edderkoppmann som vil drepe dem, skjønner hun at hun ikke holder på å bli gal, men at hun kan se fremtiden.

For å finne ut av hva som skjer med henne og hvorfor jentene er i fare, begynner hun å nøste i hva som egentlig skjedde med moren hennes som forsket på edderkopper i Amazonas rett før hun døde. Og hun må hamle opp med fortidens traumer, og forsøke å overleve nåtiden – for å redde fremtiden.

Klønete manus

Manuset til «Madame Web» er skrevet av filmens regissør S.J. Clarkson, sammen med Claire Parker og duoen Matt Sazama og Burk Sharpless, som også sto for manuset til den forrige filmen i Sonys Spider-Man-univers, «Morbius».

Den ble universelt slakta av kritikere og fikk terningkast 3 her i Filmpolitiet. Forventningene for «Madame Web» var dermed ikke akkurat skyhøye, så på sett og vis innfrir filmen.

EKSOTISK EDDERKOPP: Cassandra Webb (Dakota Johnson) får nærkontakt med edderkoppkrefter i «Madame Web». FOTO: SF Studios.

Manuset er et rørete sammensurium av en klønete fortalt opprinnelseshistorie, der etableringen av Cassandras krefter virkelig sliter på tålmodigheten, en kjedelig skurk, og rollefigurer som mangler dybde.

ANMELDELSE: «The Beekeeper» – Viktig at en dum actionfilm som dette får plass på kinoene

Regissør S.J. Clarkson har ikke god nok teft for superheltaction til at filmens mer dramatiske scener blir særlig spennende, og det hjelper heller ikke at de digitale effektene er lite overbevisende.

Dakota Johnson underholder

Det er ganske utrolig at en film med så dyktige skuespillere som Dakota Johnson, Adam Scott og Sydney Sweeney kan føles så tafatt. Manuset gir dem så lite å jobbe med, at det de faktisk får til er imponerende.

Dakota Johnson har et fornøyelig glimt i øyet, og jeg lar meg underholde av hennes tørrvittige spill. Det slår meg at hun kunne ha blitt en ganske kul superhelt om manuset hadde vært bedre.

Filmen har flere artige scener hvor jeg koser meg når Johnsons kvaliteter kommer til sin rett. Og det hjelper på at Sony har tatt seg bryet med å betale for et soundtrack full av 90-tallshits og 2000-talls bangers.

Hvis du noensinne har danset på bordet til Britneys «Toxic» for eksempel, vil du sette pris på en av filmens mest sentrale scener.

Om FILMEN

Madame Web
  • Madame Web
  • Slippdato: 14.02.2024
  • Regi: S.J. Clarkson
  • Utgiver: SF Studios
  • Aldersgrense: 12 år.
  • Sjanger: Action, Eventyr, Superhelt