FILMFESTIVALEN I BERLIN: Det er prisverdig at Oscar-aktuelle Cillian Murphy bruker sin «Oppenheimer»-berømmelse til å fronte mer personlige småprosjekter.

Her har han også fått med seg «Peaky Blinders»-regissør Tim Mielants og sin «Oppenheimer»-motspiller Matt Damon blant produsentene.

Dessverre er «Small Things Like These» en overraskende traust og kjedelig film, og det er synd, for den velmente historien hadde fortjent bedre.

OSCAR-FAVORITT: Cillian Murphy ankommer en Oscar-lunsj i Beverly Hills, California, 12. februar 2024. Foto: Jordan Strauss/Invision/AP

Den bygger nemlig på et sørgelig kapittel av irsk historie, som det kan være nyttig å ha et visst kjennskap til på forhånd. Denne konteksten blir imidlertid kommunisert i feil ende av filmen, nemlig på en tekstplakat før rulleteksten.

ANMELDELSE: «All of Us Strangers» er sterk og rørende

Cillian Murphy tilfører unektelig litt «star power» med sine gnistrende øyne og markante kinnbein, men spiller hovedrollen med en stille forsiktighet som gjør det utfordrende å knytte bånd til ham.

«Small Things Like These» blir derfor en litt skuffende film som burde ha vakt et sterkere engasjement.

Blir satt i et moralsk dilemma

Historien er basert på en roman fra 2021 av Claire Keegan, oversatt til norsk som «Småting som dette». Året er 1985 og Bill Furlong (Cillian Murphy) forsørger seg selv, kona Eileen (Eileen Walsh) og deres fem døtre som kullselger i den lille byen Wexford i det sørøstlige Irland.

På julaften kommer han med en leveranse til det lokale nonneklosteret, styrt at søster Mary (Emily Watson) og søster Carmel (Clare Dunne). Her gjør han en mørk oppdagelse som vekker vanskelige minner fra barndommen, 30 år tidligere.

ADELIG MØTE: Forfatter Claire Keegan (t.h.) snakker med nåværende dronning Camilla på utdelingen Booker Prize i London i 2022. Foto: Toby Melville via AP

I tilbakeblikk ser vi hvordan den unge Bill (Louise Kirwan) og hans vanskeligstilte mor får hjelp og støtte av velstående Mrs. Wilson (Michelle Fairley).

Det er kanskje på grunn av moras skjebne at den voksne Bill blir satt i et moralsk dilemma av ei ung kvinne i klosteret som åpenbart ikke ønsker å være der. Problemet er at søster Mary er en maktfaktor i byen som få tør legge seg ut med.

Har gode intensjoner

Filmen, og boka den er basert på, tar utgangspunkt i Magdalene-vaskeriene, som var institusjoner for såkalt «falne kvinner», drevet fra 1767 til 1996. Vi ser hvordan nonneklosteret i Wexford er et regelrett slavefengsel, der unge damer blir satt til hard jobbing under søster Marys kommando.

ANMELDELSE: Dakota Johnson redder «Madame Web» fra katastrofe

Hele byen vet hva som foregår der, men ingen tør ta til motmæle. Emily Watson, som vanligvis er solid, overspiller faktisk rollen sin denne gangen, og fremstår som en overdreven fiksjonsskurk.

OVERSPILLER: Emily Watson (her fotografert i forbindelse med serien «Chernobyl» i 2019) gjør ikke sin beste rolle i «Small Things Like These». Foto: Rebecca Cabage/Invision/AP

Cillian Murphy, derimot, underspiller sin hovedrolle som Bill. Det kan rett og slett være vanskelig å tolke hva han tenker og føler.

Boka er feiret for sin evne til å fortelle mye med få ord, men filmen hadde trengt mer dialog for å fenge. Spesielt tilbakeblikkene virker som en underutviklet del av manuset.

«Small Things Like These» har gode intensjoner om å diskutere moral og medmenneskelighet, men dramaet blir for smått og burde våge å være større.

(«Small Things Like These» er åpningsfilm på filmfestivalen i Berlin. Det er foreløpig ikke kjent om den får norsk kinodistribusjon.)

Om FILMEN

Small Things Like These
  • Small Things Like These
  • Slippdato: Ukjent
  • Regi: Tim Mielants
  • Utgiver: Artists Equity
  • Originaltittel: Small Things Like These
  • Aldersgrense: Ikke satt
  • Sjanger: Drama