PÅ KINO FRA 12. APRIL: «Io Capitano» er en opprivende og hjertevarm skildring av to senegalesiske gutters drøm om å reise til Europa for å bli musikere – og alle farene som venter på veien gjennom ørken, storbyer og hav.

ANMELDELSE: Monkey Man – Klassisk hevnerfilm

Regissør Matteo Garrone («Gomorra») kombinerer eventyrets rytmer og horisonter med en brutal virkelighet. Og med poetiske innslag av magisk realisme, storslåtte landskap og intens menneskelig nærhet, blir dette en vond og vakker reise i spennet mellom håp og mareritt.

MUSIKERE MED DRØMMER: Seydou (Seydou Sarr) og fetteren Moussa (Moustapha Fall) drømmer om å reise til Italia for å satse på musikken. Men fra Senegal er veien farefull for to 16-åringer uten pass. FOTO: AS Fidalgo

Seydou Sarr er gnistrende god i hovedrollen. Med stor sjarm og troverdighet klarer han å gjøre dette til en persondrevet film som griper med stolkantspenning, og en film hvor de menneskelige konsekvensene av menneskesmugling og internasjonal politikk blir skildret i all sin ubarmhjertighet.

Store drømmer og stengte grenser

16-årige Seydou (Seydou Sarr) og fetteren Moussa (Moustapha Fall) vil følge musikkdrømmen til Europa.

I ly av natten forlater de familie og venner, og setter ut på en reise som raskt viser seg å være langt farligere og mer hensynsløs enn de kunne forestilt seg.

NÅDELØS VAKKER NATUR: Turen gjennom Sahara er både brutal og slående vakker i det regissør Matteo Garrone veksler mellom intense nærbilder av menneskenes lidelser, og den storslåtte naturen de beveger seg gjennom. FOTO: AS Fidalgo

Seydous håp, humør og standhaftighet gir historien et oppløftende drag av eventyrheltens kamp for å nå målet, og underveis kommer både indre styrke og gode hjelpere til unnsetning. Men motstanden i form av korrupt politi, moderne slavehandel og nådeløse systemer dundrer inn med en realisme som slår knallhardt i mellomgulvet.

En rå dynamikk i filmspråket

Matteo Garrone og fotograf Paolo Carnera viser en rå dynamikk i filmspråket i det filmen veksler mellom storslagne reisemotiv, sterke nærbilder, fantasifulle syner og opprivende skildringer av nød, vold og fangenskap.

ANMELDELSE: Godzilla x Kong – Årets monsterkalas

Spesielt smellvakre ørkenutsikter gir en voldsom kontrast mellom forestillingen om episke reiser i storslått natur, og den brutale realiteten som vises når kameraet kommer nært på. En nærhet som river med hvert et bilde fordi Garrone så effektiv skaper ektefølte emosjonelle bånd til sine rollefigurer.

MAGISK REALISME: Seydous indre håp og fortvilelser spilles tidvis ut med fantasiens hjelp og skaper noen nydelige scener. FOTO: AS Fidalgo

Musikken er også fortreffelig. Gitardrevne låter av Bambino og Samba Touré setter sjelfulle bluesrytmer til reisen, noe som gir en treffende klangbunn til all lidelsen som håpet må tåle i kampen mot naturkrefter, maktmisbruk og menneskelig ondskap. Et passende lydspor til en film full skremmende systemskildringer og grenseløs medmenneskelighet.

«Io Capitano» har kinopremiere 12. april.

Om FILMEN

Io Capitano
  • Io Capitano
  • Slippdato: 12.04.2024
  • Regi: Matteo Garrone
  • Utgiver: Fidalgo Filmdistribusjon
  • Aldersgrense: 12 år
  • Sjanger: Drama