PÅ KINO 5. APRIL 2024: Dev Patel, den britiske skuespilleren som fikk sitt gjennombrudd med Oscar-vinneren «Slumdog Millionaire» (2008), regidebuterer med en film som like gjerne kunne hett «Slumdog Avenger».

Den har nemlig lik struktur som klassiske hevnerfilmer, men er lagt til en indisk storby der slummen eksisterer omtrent side om side med obskøn rikdom.

Miljøskildringene og personkarakteristikkene er kanskje eksotiske for et vestlig publikum, men historiens mekanismer virker velkjente.

KLAR I RINGEN: Sharlto Copley spiller kampfikseren Tiger i «Monkey Man». Foto: © Universal Studios. All Rights Reserved.

«Monkey Man» har noen klare paralleller til «John Wick», som det til og med refereres til. Samtidig kan man også se spor av «The Raid: Retaliation» i den brutale råskapen og «Jason Bourne» i actionscener filmet med håndholdt kamera.

Dette gjør at filmen kanskje ikke kan kalles spesielt original, men den er velgjort, samtidig som Dev Patels karisma får oss til å glemme historiens banalitet.

Vil ta grusom hevn

Den navnløse hovedpersonen (Dev Patel) introduseres som en kampsport-utøver med apemaske i blodige undergrunnskamper, ledet av Tiger (Sharlto Copley).

ANMELDELSE: «Godzilla x Kong: The New Empire» er årets monsterkalas

Snart blir det klart at han har større ambisjoner, nemlig å ta en grusom hevn over de som drepte moren Neela (Adithi Kalkunte) da han var barn.

Som et ledd i dette, maser han til seg den absolutte bunnjobben på et luksuriøst utested for byens maktelite, styrt av Queenie (Ashwini Kalsekar).

Kollegaen Alphonso (Pitobash) blir en viktig brikke når hovedpersonen vil jobbe seg oppover for å få den korrupte politisjefen Rana (Sikander Kher) innen rekkevidde.

Det skal vise seg at Rana har en mektig alliert i Baba Shakti (Makrand Desphande), en religiøs maktfaktor som står foran et avgjørende valg.

Heldigvis finner vår helt verdifull støtte hos Alpha (Vipin Sharma), lederen av en gruppe utstøtte transpersoner.

Slår godt fra seg

Det er mange ulike brikker i spill, blant annet med religion som maktinstrument som et evig aktuelt bakteppe, men historien er enklere enn den høres ut.

ANMELDELSE: «Ghostbusters: Frozen Empire» er god underholdning med en nostalgisk nerve

Selve målet er hensynsløs hevn mot skurker som fortjener det, og historien utspilles effektivt på en måte som gjør at hver og en møter sine brutale skjebner i tur og orden, akkurat som i f.eks. «Straw Dogs», «Death Wish», «Kill Bill», «Oldboy» og «The Crow».

Det er ikke uten høy risiko og store lidelser for hovedpersonen, noe Dev Patel kommuniserer ettertrykkelig med sine solide egenskaper som skuespiller.

UTE ETTER HEVN: Dev Patel spiller den navnløse hovedfiguren i «Monkey Man». Foto: © Universal Studios. All Rights Reserved.

Som lovende regidebutant holder han både fremdriften og den mørke stemningen ved like gjennom store deler av handlingen (og det virker betryggende at Jordan Peele er en av produsentene).

Hans egenskaper som actionregissør er nok ikke helt på samme nivå som Chad Stahelski («John Wick»), Gareth Evans («The Raid») eller Paul Greengrass («Jason Bourne»), men «Monkey Man» slår godt fra seg som en klassisk hevnerfilm med en indisk vri.

(«Monkey Man» har kinopremiere 5. april.)

Om FILMEN

Monkey Man
  • Monkey Man
  • Slippdato: 05.04.2024
  • Regi: Dev Patel
  • Utgiver: United International Pictures
  • Originaltittel: Monkey Man
  • Aldersgrense: 15
  • Sjanger: Action, Thriller