PÅ KINO 27. MARS 2024: Det finnes kanskje bare én god grunn til å se denne filmen. Den er til gjengjeld god, om man liker enorme monstereventyr.

Det er nettopp det «Godzilla x Kong: The New Empire» så til de grader er, der man blir bombardert med brølende uhyrer som forårsaker katastrofale ødeleggelser med hele verden som lekegrind.

MENNESKER BLANT MONSTRE: Ilene Andrews (Rebecca Hall) flankeres av Trapper (Dan Stevens) og Jia (Kaylee Hottle) i «Godzilla x Kong: The New Empire». Foto: Warner Bros.

Regissør Adam Wingard («You’re Next», «Blair Witch», «Death Note») har tatt med seg all lærdommen fra sin forrige, «Godzilla vs. Kong» (2021), og skrudd opp alt flere hakk, både når det gjelder det visuelle kaoset og – ikke minst – det vanvittige lyddesignet!

Krever man en intrikat historie med nyanserte figurskildringer, er nok ikke denne filmen en fulltreffer, men den treffer blink på mye av det som gjør monsterfilmer så underholdende.

Mystisk signal fra jordas indre

Etter det avgjørende slaget i forrige film, har det enorme øglemonsteret Godzilla forholdt seg i ro, mens den nesten like store gorillaen Kong lever i «hollow earth», det skjulte riket under jordas overflate.

ANMELDELSE: «Ghostbusters: Frozen Empire» er god underholdning med en nostalgisk nerve

Når det sendes ut mystiske signaler fra et uutforsket område der nede, lokkes Kong til å utforske opphavet, samtidig som også Godzilla begynner å lade opp – bokstavelig talt – til noe.

Kongs oppasser Ilene Andrews (Rebecca Hall) og hennes adoptivdatter Jia (Kaylee Hottle), som kan kommunisere med Kong, drar ned til «hollow earth» for å undersøke sammen med den eventyrlystne veterinæren Trapper (Dan Stevens) og den konspirasjonsglade podkastprodusenten Bernie (Brian Tyree Henry).

Det de finner, vekker et behov for å få også Godzilla ned dit for å kjempe sammen med Kong mot en felles fiende.

Vedvarende effektbonanza

Eventyret starter umiddelbart etter fortekstene, og Adam Wingard holder gassen i bånn filmen ut. Det er ingenting subtilt ved hans fortellerteknikk, men det tjener til formålet, nemlig å tilrettelegge for en ustoppelig effektbonanza.

ANMELDELSE: «Road House» er en umotivert og unødvendig nyinnspilling

Jeg har dessverre ennå ikke sett fjorårets japanske «Godzilla Minus One», som nylig vant Oscar for beste visuelle effekter, men jeg kan ikke tro at «Godzilla x Kong: The New Empire» er stort dårligere på dette feltet.

Alle monstrene er skapt digitalt, både Godzilla, Kong, Shimo og Mothra, med flere, men jeg lar meg imponere av hvor mye tyngde og tilstedeværelse de faktisk har. Man faller lett for illusjonen om at de faktisk er der.

KAMPKLARE: Godzilla og Kong må bekjempe en felles fiende i «Godzilla x Kong: The New Empire». Foto: Warner Bros.

Den ekstreme ødeleggelsen de forårsaker er også litt av et syn, og selv om det kan virke nesten banalt, krever det faktisk god fantasi for å finne på alt som vises.

Akkurat idet man tror at filmen har nådd toppen, kommer enda et vanvittig høydepunkt som må ha krevd avansert planlegging og møysommelig arbeid.

Filmen velger forresten klokelig å ignorere de tusenvis av menneskeliv som går tapt hver gang monstrene slåss mot hverandre i en eller annen by, enten det er Roma, Kairo eller Rio de Janeiro.

ANMELDELSE: Pixar-filmen «Rød» forteller morsomt om mensen

Handlingen er for så vidt også innom norske Kvitøya, cirka 8 mil utenfor Nordaustlandet på Svalbard, men uten noen uheldige nordmenn i sikte.

Sprenges av visuelle klimaks

Til slutt, en inderlig bønn: se og HØR denne filmen i en skikkelig kinosal. Lydtrykket er nemlig hinsides all galskap i positiv forstand.

Jeg er glad for at lyddesignerne Erik Aadahl og Ethan Van der Ryn blir kreditert allerede på forteksten, noe som skjer altfor sjeldent med denne fagfunksjonen.

GJØR EN OPPDAGELSE: Ilene Andrews (Rebecca Hall) og Bernie (Brian Tyree Henry) ser litt av et syn i «Godzilla x Kong: The New Empire». Foto: Warner Bros.

Lyden spiller en helt avgjørende rolle for filmopplevelsen, og ikke minst i en film som dette, der det man hører er nødt til å samsvare med det man ser.

Og det man ser, har en størrelsesskala der det største liksom aldri blir riktig stort nok. Filmen vokser og vokser til den nærmest sprenges av visuelle klimaks.

ANMELDELSE: «Kung Fu Panda 4» er familievennlig gladvold

Jeg har full forståelse for at denne sjangeren kanskje ikke vekker begeistring hos alle, men jeg tør påstå at fans av det japanske selskapet Toho og amerikanske Legendary Pictures sitt MonsterVerse vil bli storfornøyde, fordi dette er årets monsterkalas!

Om FILMEN

Godzilla x Kong: The New Empire
  • Godzilla x Kong: The New Empire
  • Slippdato: 27.03.2024
  • Regi: Adam Wingard
  • Utgiver: Warner Bros.
  • Originaltittel: Godzilla x Kong: The New Empire
  • Aldersgrense: 12
  • Sjanger: Action, Sci-fi