PÅ KINO FRA 17. MAI: Den danske skrekkfilmen «Nattevakten» fra 1994 får en ganske så tam oppfølger i «Nattevakten – Demoner går i arv».

ANMELDELSE: Kingdom of the Planet of the Apes – Halsbrekkende action

Ingrediensene er velkjente og velprøvde. Her veksles det mellom nattevakter på likhuset, en makaber seriemorder på lukket avdeling, en festglad vennegjeng med medisinstudenter og flere komiske skrekkelementer.

STORE STJERNER: Kim Bodnia og Nikolaj Coster-Waldau gjenforenes fra «Nattevakten» og flankerer den nye hovedpersonen spilt av Fanny Leander Bornedal. FOTO: Another World Entertainment

Resultatet er sykehusskrekk som spriker i flere retninger og toneleier, og som bare glimtvis klarer å hente ut potensialet filmskaper Ole Bornedal («Jeg er Dina») har til rådighet når det gjelder stjerner, seriemorderspenning, stemningsskapende motiv og lek med sjangerklisjeer.

Nøster i familiens traumer

30 år har gått siden Martin (Nikolaj Coster-Waldau) hadde sitt livs mareritt da han og kjæresten ble offer for den skalperende seriemorderen Wörmer (Ulf Pilgaard).

Dette er hendelser Martins datter Emma (Fanny Leander Bornedal) ikke vet noe om, men da hun går gjennom sine mors eiendeler, finner hun noen gamle avisklipp.

HANNIBAL HÅRBALL: Den hårglade seriemorderen Wörmer (Ulf Pilgaard) gjorde forferdelige ting i «Nattevakten» (1994). I oppfølgeren får han besøk på lukket avdeling. FOTO: Another World Entertainment

Hun blir nysgjerrig og bestemmer seg først for å ta sin fars gamle jobb som nattevakt på likhuset. Deretter besøker hun også den nå innlagte Wörmer for å finne ut mer om familiens verkende sår.

Med det setter hun i gang et livsfarlig spill, som dessverre snubler i flere handlingstråder som river altfor hardt i fiksjonstroverdigheten.

Tviholder på uinspirerte hemmeligheter

Det er en del lettvint og sjangerordinært i oppbyggingen av rollefigurer, relasjoner og plott i «Nattevakten – Demoner går i arv».

Martin er en vandrende pilleklisje, et par av birollene er parodisk karikerte og det er mer enn bare litt «Nattsvermeren» (1990) i måten Emma besøker den gamle seriemorderen Wörmer. Det gir publikum noen kjente skrekkgleder, men det gjør også at det skorter en del på originalitet og særpreg.

HUMORISTISK VENNEGJENG: Medisinstudentene Maria (Nina Terese Rask) og Sofus (Sonny Lindberg) er akkurat så festglade og ubekymrede som vennegjenger skal være i humørfylte skrekkfilmer. FOTO: Another World Entertainment

Ole Bornedal vil også at vi skal gruble på hvem som skjuler sine livsfarlige intensjoner underveis. Det bidrar til noen enkle krimkvaliteter, men det blir også noe kunstig over måten filmen setter opp sine mange mistenkte og tviholder på sine ganske uinspirerte hemmeligheter.

ANMELDELSE: Pusur-filmen – Tøyer strikken i lengste laget

Nikolaj Coster-Waldau («Game of Thrones»), Kim Bodnia («Broen») og Ulf Pilgaard sørger likevel for at det svinger godt av noen enkeltscener. Filmen serverer også noen festlige vrier på både gangjakt, lydubehag og bodyhoror. Men på nesten to timer blir dette en seriemorderskrekk som er for opplagt til å skremme og for omstendelig til å fenge.

«Nattevakten – Demoner går i arv» har kinopremiere 17. mai.

Om FILMEN

Nattevakten - Demoner går i arv
  • Nattevakten - Demoner går i arv
  • Slippdato: 17.05.2024
  • Regi: Ole Bornedal
  • Utgiver: Another World Entertainment
  • Aldersgrense: 15 år
  • Sjanger: Horror, Skrekk, Thriller