På Disney+: «Shardlake» er en stemningsfull klosterkrim. Med den engelske reformasjonen som bakteppe, følger vi en mordetterforskning som kan få store ringvirkninger for både kirke og krone.

ANMELDELSE: Kingdom of the Planet of the Apes – Halsbrekkende action

Serien er basert på bøkene til C. J. Sansom, og her blandes historisk drama fra Tudortiden med hodeløse lik, romantikk og maktspill.

KAMPEN OM KLOSTERET: «Game of Thrones»-stjernen Sean Bean spiller Thomas Cromwell, en mann svært ivrig i å overta klosternes rikdommer i etterkant av den engelske reformasjonen. FOTO: Disney+

Til tross for spennende konflikter og flere fengende rollefigurer, blant andre Sean Bean («Game of Thrones») som en beinhard Thomas Cromwell, så har ikke «Shardlake» store ambisjoner utover å underholde sitt publikum med kløktig etterforskning og småskummel klostersniking.

Det gir «Shardlake» noen savn sammenlignet med de beste historiske spenningsdramaseriene, men serien svinger likevel godt som stilsikker og velspilt krim. Og på fire episoder er det lett å lokkes inn i et mordmysterium med lettbente konspirasjoner, overnaturlige overtoner og mulige forbindelser til henrettelsen av Anne Boleyn.

Hodeløs i klosterets kjøkken

Den religiøse omveltningen i England på 1500-tallet, etter at Kong Henrik VIII har brutt med den katolske kirke, har plassert landets kloster i en utsatt posisjon. Og da en av kongens menn blir funnet død på kjøkkenet i St Donatus, ser minister Thomas Cromwell muligheten til å stenge klosteret og beslaglegge rikdommene.

Advokaten og sannhetsjegeren Matthew Shardlake (Arthur Hughes) blir satt på saken. Han må nøste i oppdragsgivers motiver, samtidig som han prøver å finne ut hvilke hemmeligheter munkene og abbeden jobber så hardt for å skjule.

ETTERFORSKERNE: Matthew Shardlake (Arthur Hughes) får hjelp av Jack Barak (Anthony Boyle). De to har litt ulikt syn på oppdraget Thomas Cromwell har sendt dem på. FOTO: Disney+

Det er flere høydepunkt i det velspilte rollegalleriet. «Game of Thrones»-kjenningene Sean Bean (Ned Stark) og Paul Kaye (Thoros of Myr) gir tyngde til både den politiske maktspilleren Thomas Cromwell og den dypt religiøse munken Brother Jerome.

Anthony Boyle («Masters of the Air») viser sitt talent som den karrierebevisste assistenten Jack Barak. Og hovedrolleinnehaver Arthur Hughes treffer veldig godt med både pragmatiske sider og selvoppofrende sannhetsjakt som den rettskafne Matthew Shardlake.

ANMELDELSE: Boy Kills World – Spinnvilt actionsirkus

Blant munkene blir det tidvis litt karikert og flatt i måten flere utstråler blandingen av selvhøytidelig gudstro og «jeg beskytter en hemmelighet»-blikk, men utover i episodene blir også deres kamp for å beskytte sitt hjem skildret som mer enn bare hinder for etterforskningen.

Uhyggelig god klosterstemning

Seriens store attraksjon er selve klosteret som fremstår både ruvende, vakkert og uhyggelig i all sin mystiske middelalderprakt.

FOR ET KLOSTER: Stemningen er kledelig uhyggelig inne i klosteret, og selve bygningen fremstår praktfull med sine massive murer, utsmykninger og hemmeligheter. FOTO: Disney+

St Donatus er plassert utenfor en liten kystby og er kledelig omgitt av farlig myrlandskap. Det setter opp en isolert og farlig ramme rundt den til dels lune og til dels bekmørke bygningen.

Det er også en ramme som kommuniserer godt med den massive hovedkulissen. Klosterets dunkle inneklima, med skjulte ganger, dype vegger og dystre hemmeligheter, blir en effektiv kontrast til det naturlige lyset som fyller bildene fra utsiden av veggene – et effektiv bilde på hvor guds lys og rettferdighet får skinne, og hvor det stenges ute.

Det gir «Shardlake» et poetisk drag som viser at serien har potensial til å romme mer enn å bare være sjangerpyntet krimunderholdning med historiske kjendiser og spennende storpolitikk. En lovende start for en serie som har hele sju «Shardlake»-bøker å hente historier fra.

«Shardlake» er ute i sin helhet på Dinsey+. Anmeldelsen er basert på alle 4 episodene.

Om SERIEN

Shardlake
  • Shardlake
  • Slippdato: 01.05.2024
  • Sesong: 1
  • Regi: Justin Chadwick
  • Utgiver: Disney+
  • Serieskaper: Stephen Butchard
  • Aldersgrense: 16 år
  • Sjanger: Drama, Historisk, Krim, TV-Serie