PÅ KINO 14. JUNI 2024: Gamle menn går aldri lei av westernsjangeren. Rett i forkant av 69-årige Kevin Costners to «Horizon: An American Saga»-filmer denne sommeren og høsten, kommer 65-årige Viggo Mortensens habile bidrag på kino.

Han har både skrevet, komponert, co-produsert og regissert «Til verdens ende» (originaltittel: «The Dead Don’t Hurt»). I tillegg spiller han selvsagt den ene hovedrollen, mens fantastiske Vicky Krieps briljerer i den andre.

HARDT LANDSKAP: Holger (Viggo Mortensen) slår seg ned i golde omgivelser i «Til verdens ende». Foto: Ymer Media / Marcel Zyskind

Filmen veksler mellom å være et finstemt og lavmælt drama med to aparte figurer og en voldsom revolverthriller som spiller på vante westerntroper.

ANMELDELSE: «Bad Boys: Ride or Die» er morsomt tøys og tull

Mortensen kommer kanskje ikke helt i mål med alle av filmens ulike elementer, men viser et godt blikk for karakterdrevet dramatikk, med en – for sjangeren – sterk og uavhengig kvinnefigur i sentrum.

Møter kjærligheten

Handlingen foregår i det vestlige USA i årene rundt den amerikanske borgerkrigen (1861-1865). Den danske immigranten Holger Olsen (Viggo Mortensen) møter kjærligheten i form av fransk-kanadiske Vivienne Le Coudy (Vicky Krieps) under et besøk i San Francisco.

Sammen drar de til den lille hytta hans i Elk Flats i det nordlige Nevada, der Holger ansettes som sheriff, mens Vivienne skaffer seg en jobb på byens eneste saloon.

Når Holger verver seg til nordstatshæren og blir borte i flere år, blir Vivienne alene i den lille hytta like ved byen som styres av den korrupte borgermesteren Rudolf Schiller (Danny Huston) og den like korrupte landeieren Alfred Jeffries (Garret Dillahunt).

Jeffries sin uberegnelige og voldelige sønn Weston (Solly McLeod) har et godt øye til Vivienne og øyner sjansen når Holger er borte.

Gis et sørgelig bakteppe

Historien følger ikke en lineær tidslinje, men starter med slutten. Dette gjør at vi mer eller mindre kjenner utfallet, noe som gir den påfølgende handlingen ekstra emosjonell tyngde.

ANMELDELSE: «The Acolyte» har en ubalanse i seriekraften

Viggo Mortensens Holger gis et sørgelig bakteppe som gjør at man forstår hvorfor han har forlatt Danmark og søkt vestover.

Dette forklares imidlertid kun gjennom dialog, mens vi får faktiske glimt fra Viviennes barndom, blant annet med en mystisk ridderdrøm som er i overkant diffus og tvetydig.

TØFF DAME: Vivienne (Vicky Krieps) er sterk og uavhengig i «Til verdens ende». Foto: Ymer Media / Marcel Zyskind

Det føles som en svakhet at bare én av hovedfigurene er forsøksvis utfylt med visuelle tilbakeblikk, siden Holgers forhistorie på mange måter speiler det som skjer med ham nå.

Solly McLeods rolle som Weston oppfyller alle krav til en standardisert westernskurk, men filmen forsøker aldri å forklare hvorfor han er slik. Han er bare ond, ingenting annet.

ANMELDELSE: «Hit Man» er en enkel, liten komedie som likevel underholder stort

Resten av det sentrale rollegalleriet inkluderer som nevnt Danny Huston og Garret Dillahunt, som begge skaper gode skikkelser, uten å få noen god utgang eller konklusjon.

Nydelig skuespill

Filmen er en dansk-meksikansk-kanadisk co-produksjon med flere danske krefter i sentrale funksjoner, blant andre fotograf Marcel Zyskind, klipper Peder Pedersen og lyddesigner Morten Groth Brandt.

Det skyldes kanskje Viggo Mortensens tilknytning til vårt naboland, siden han har både dansk og amerikansk statsborgerskap.

OND MANN: Weston (Solly McLeod) er en standardisert westernskurk i «Til verdens ende». Foto: Ymer Media / Marcel Zyskind

Filmens føles av og til veldig amerikansk, filmet i klassiske westernomgivelser i Mexico og tuftet på sjangerens andre filmer om tøffe menn og sterke kvinner i Det ville vesten.

Det hender nok også at historien henfaller til etablerte klisjeer, som kanskje er uunngåelige i denne sjangeren.

ANMELDELSE: «The Sweet East» er frisk, energisk og rampete

Samtidig har den noen ukonvensjonelle kvaliteter, først og fremst gjennom Vicky Krieps og Viggo Mortensens stillferdige skuespill og sistnevntes sikre regi og vemodige filmmusikk.

Det gir handlingen en europeisk «touch» som tilfører filmen en særegen og forfriskende identitet.

Om FILMEN

Til verdens ende
  • Til verdens ende
  • Slippdato: 14.06.2024
  • Regi: Viggo Mortensen
  • Utgiver: Ymer Media
  • Originaltittel: The Dead Don’t Hurt
  • Aldersgrense: 15
  • Sjanger: Drama, Western