Julefilmer er en stadig viktigere del av manges forberedelser til den forestående høytiden. De har evnen til å gi oss avkobling fra julestresset, servere rikelig med julestemning og samtidig formidle verdifulle påminnelser om hva jula egentlig betyr for oss og hvilke verdier vi etterstreber.
Da er det klart vi i Filmpolitiet ser det som vår juleoppgave å bidra til adventskosen med de filmene som vi setter aller høyest i juletreet. Vi har derfor diskutert oss julefredelig frem til en felles toppliste hvor vi tre i redaksjonen får med våre personlige julefilmfavoritter.
Dette er en liste som endrer seg litt med tiden. Det kommer jo stadig nye suverene filmer, og noen av dem klarer kunsten å feste seg i julehjertene våre. Det har nå skjedd, og derfor er tiden kommet for å oppdatere listen.
Her kan du lese hvordan listen så ut i 2019.
Her kan du lese hvordan Birgers personlige liste så ut i 2011.
Nedenfor kan du se hvilke ti julefilmer vi i Filmpolitiet bare må se for å få den rette stemningen opp mot høytiden. I samsvar med julens ånd, har vi ikke rangert dem, men presenterer dem i alfabetisk rekkefølge.
*Under hver film kan du se hvor du kan strømme og leie julefilmen.*
«Alene hjemme» (1990)
(«Home Alone»)
Hva annet skaper like god julestemning som en film der en liten gutt banker dritten ut av to kriminelle?
«Alene hjemme» gjorde Macaulay Culkin til verdensstjerne og har blitt et selvsagt julefilmvalg. Dette er fremdeles en herlig komedie, full av snill action, brutal slapstickhumor og store mengder julekos!
Den handler om gutten som utrolig nok blir gjenglemt når resten av den store familien drar på juleferie til Paris. Så kommer to skurker (Joe Pesci og Daniel Stern) for å rane huset, men Kevin viser seg å være en handlingens gutt!
Kan strømmes hos: Disney+
Kan leies hos: Viaplay, Apple, Google, Rakuten, Microsoft, TV 2 Play, SF Anytime og Blockbuster.
«Die Hard» (1988)
(«Aksjon skyskraper»)
Dette er actionfilmen som definerte sjangeren i tiåret som fulgte, og gjorde Bruce Willis til superstjerne.
New York-purken John McClane deltar i et juleselskap hos konas arbeidsgiver i skyskraperen Nakatomi Plaza i Los Angeles, og må ta i bruk sine egenskaper når terrorister inntar bygningen under ledelse av Hans Gruber (Alan Rickman).
Det er lov å spørre om dette virkelig ER en julefilm, men faktum er at handlingen er lagt til jula, at kjærlighet og familieverdier lurer i bakgrunnen og at en av filmens morsomste scener inneholder en død skurk i nissedrakt, påmalt en beskjed fra John McClane: «Now, I have a machine gun. Ho, ho, ho!»
Kan strømmes hos: Disney+
Kan leies hos: Viaplay, Apple, Google, Rakuten, Microsoft, TV 2 Play, Blockbuster og SF Anytime.
«Elf» (2003)
Før John Favreau begynte å lage «Iron Man»-filmer, «Star Wars»-eventyr og Disney-nyinnspillinger av «Løvenes Konge», så lagde han julekomedien «Elf».
Det er en fjasete film med Will Ferrell på sitt barnlige beste. Han spiller den adopterte nordpolalven Buddy, som reiser til storbyen for å finne sin biologiske far.
Det blir rikelig med juleforviklinger, julerelatert slapstick, et julepyntet New York og det som muligens er filmhistoriens beste snøballkrig.
Kan strømmes hos: Max, Prime Video, Viaplay og Strim.
Kan leies hos: Apple, Blockbuster, SF Anytime, Viaplay, TV 2 Play, Microsoft, Rakuten og Google.
«En Muppet julefortelling» (1992)
(«The Muppet Christmas Carol»)
Det finnes veldig mange filmatiseringer av Charles Dickens klassiske kortroman om gjerrigknarken Ebenezer Scrooge som sliter med julestemningen.
Både Bill Murrays jappetidskomedie «Scrooged» (1988) og Jim Carreys dataanimerte versjon «A Christmas Carol» (2009) er riktig så fornøyelige og høytidsstemte. Men ingen adapsjon er så full av julestemning, humor, hjertevarme og nydelig musikk som Muppet-versjonen.
Med en perfekt rolleprestasjon av Michael Caine som Scrooge, og resten av rollegalleriet i tulleglade dukkeversjoner, kombineres historiens sårhet med en familievennlig sjarm og et humør som fyller hele stua.
Kan strømmes hos: Disney +.
Kan leies hos: Google, TV 2 Play, Microsoft, SF Anytime og Rakuten.
«Et førjulsmareritt» (1993)
(«The Nightmare Before Christmas»)
Tittelen antyder at dette er et filmatisk skråblikk på juletradisjonene, men en skrekkfilm er det ikke. I stedet er det en morsom og musikalsk fortelling om hvordan juletradisjoner innføres der de ikke hører hjemme, med pussige konsekvenser.
Filmen handler om Jack Scellington fra Halloweentown, som er lei av rutinemessig skremming. Når han snubler inn i Christmastown, blir han fascinert av julekonseptet, som han riktignok har litt trøbbel med å forstå. Likevel tar han med seg julen tilbake til Halloweentown, noe som skaper stor forvirring.
Dette er et deilig mørkt eventyr, fortalt med fantastisk stop-motion-animasjon, produsert av Tim Burton og regissert av Henry Selick. Danny Elfman har laget grøsselig god musikk!
Kan strømmes hos: Disney +
Kan leies hos: Viaplay, Apple, Google, Rakuten, Microsoft, TV 2 Play, SF Anytime og Blockbuster.
«Hjelp, det er juleferie!» (1989)
(«National Lampoon’s Christmas Vacation»)
Den tredje feriefilmen med familien Griswold handler om alle fallgruvene som oppstår når storfamilien samles til julefeiring.
Clark Griswold (Chevy Chase) gjør sitt ytterste for å skape god, gammeldags julestemning, men får problemer med både irriterende slektninger og teknisk utstyr som ikke virker helt som det skal.
Dette er en morsom julefilm med varme figurer, lun humor og bøttevis med julestemning. Filmen er skrevet og produsert av John Hughes, som to år senere skapte en annen juleklassiker på denne lista, nemlig «Alene hjemme»!
«Fun fact», som kanskje ikke er så «fun»: Chris Columbus påstår i Netflix-serien «Filmene vi vokste opp med» at han var den opprinnelige regissøren av «Hjelp, det er juleferie!», men sluttet fordi Chevy Chase var et «asshole» (som er et direkte sitat). I stedet fikk han manuset til «Alene hjemme» av John Hughes, så kanskje skal vi være glade for at Columbus oppfattet Chase som «vanskelig».
Kan strømmes hos: Viaplay, Prime Video og Strim
Kan leies hos: Apple, TV 2 Play, Rakuten, SF Anytime, Blockbuster og Google.
«The Holiday» (2006)
«The Holiday» er en tvers gjennom koselig film om vennskap, kjærlighetssorg og ensomhet.
Når to kvinner bestemmer seg for å bytte hus i jula, for å komme så langt vekk fra sine kjærlighetsproblemer som overhodet mulig, krysser de Atlanteren i hver sin retning.
Kate Winslet drar til L.A. og Cameron Diaz til Surrey utenfor London. Helt alene på et nytt sted, tar det selvfølgelig ikke lang tid før de to gjør nye bekjentskaper som raskt gjør tilværelsen bedre.
Handlingen i «The Holiday» er en skikkelig rom-kom-klisjé, men filmen er så full av lunhet og hjertevarme at det er umulig å ikke elske den. Filmens store stjerne er den gamle manusforfatteren Arthur, spilt av Eli Wallach. Samtalene han har med Winslets rollefigur er nydelige å følge, og man feller fort en tåre eller ti av det rørende vennskapet de utvikler underveis.
Kan strømmes hos: TV 2 Play, Viaplay, SkyShowtime og Strim
Kan leies hos: Apple, Rakuten, Microsoft, Blockbuster og SF Anytime.
«Klaus» (2019)
Det tar noen gjensyn for å bli en julefilmklassiker, men etter å ha dukket opp på skjermen vår hver advent siden 2019, er det nå på tide å innlemme «Klaus» som en julefavoritt!
Dette er en leken, hjertevarm og festlig animasjonsfilm som forteller nissens tilblivelseshistorie med en stor kullklump av deilig sort humor i fargeskrinet.
I et slags Norge, i den iskalde og avsidesliggende byen Smeerensburg, er det to familier som konstant krangler så busta fyker, men når øya får nytt postbud begynner ting å skje.
«Klaus» er ikke bare en kreativ og morsom historie om Julenissen, dette er også en rørende fortelling om kjærlighet, sorg og vennskap.
Denne perlen ble Oscar-nominert for beste animasjonsfilm, og du verden så deilig julemagien brer seg mellom kaotiske basketak, stinkende fiskelukt, vidunderlige vennskap og glødende vakker vinterstemning.
Kan strømmes hos: Netflix
«Love Actually» (2003)
Dette har blitt en av de virkelig store juleklassikerne i moderne tid! Historien starter fem uker før jul, og teller ned etter hvert som handlingen skrider fremover. Den forteller flere tilsynelatende separate historier med et kjærlighetstema, men det skal vise seg at de ulike trådene vikler seg inn i hverandre.
Takket være noen virkelig sjarmerende skuespillere og et manus fullt av humor, har denne filmen blitt som en konfekteske der nesten alle bitene smaker like godt.
Regissør og manusforfatter Richard Curtis antyder ved filmens start at kjærligheten finnes overalt, til tross for at aviser og TV bombarderer oss med historier om hat og vold. Dette er en kjærkommen påminnelse som han har helt rett i. Det ER faktisk mer kjærlighet i verden enn hat og vold.
Kan strømmes hos: TV 2 Play, Netflix, Viaplay, Filmoteket og Strim
Kan leies hos: Apple, Google, Rakuten, Microsoft, Blockbuster og SF Anytime.
«Polarekspressen» (2004)
(«The Polar Express»)
Regissør Robert Zemeckis ville lage den ultimate julefilmen. Han klarte det nesten. Her blir vi med på en gutts fantastiske reise med et mystisk tog til julenissens hovedkvarter på Nordpolen.
Animasjonsteknikken «motion capture» ble brukt, slik at Tom Hanks faktisk kunne spille flere roller i filmen, til og med den lille gutten!
Noen vil nok oppfatte filmen som veldig overlesset av amerikansk julenostalgi, men «Polarekspressen» leverer vakre juletablåer og noen ganske fantasifulle bilder.
Kan strømmes hos: Viaplay og Strim.
Kan leies hos: Apple, TV 2 Play, Rakuten, Blockbuster, SF Anytime, Blockbuster og Google.