– Finalistene vil gjøre det bra uansett

Hvem heier synserne på og hva mener de skal til for å vinne?

Finalist Mikhael Paskalev skal til Lydverket. Fjorårets Urørtvinnere, Honningbarna, tok hjem Spellemannprisen i kategorien rock. Det er ikke lenger tvil om at Urørt har etablert seg som en musikkinstitusjon. Men hva skal egentlig til for å vinne Urørtfinalen?

På fredag skjer det. Urørtfinalistene har vært gjennom et mediesirkus som bare kan avsluttes på verdig vis i det røde, runde Samfundet. Men Urørtfinalen 2012 er bare begynnelsen på fremtiden for de fem finalistene. Hele Norge står klare med åpne armer når champagneflaskene er tomme og helg blir til hverdag.

LES: Dette skjer på Urørtfinalen

Truls Heggero som vokalist i Lukestar på Øyafestivalen i 2008 (foto: Rashid Akrim, NRK P3).

Ikke en hobby

Truls Heggero fra Lukestar og Truls And The Trees har god oversikt over landets musikere og noen gode råd om hva som må til for å lykkes som artist.

Det er et problem i Norge at artister ser på musikken som en hobby – Truls Heggero

– Kvaliteten på artister blir bedre og bedre, og stadig fler vet om og bruker Urørt. Det er et problem i Norge at artister ser på musikken som en hobby. Urørt inspirerer til å satse, og flere vil nok bruke mer tid på å vinne fordi de ser mulighetene til å lykkes. Flere vil skjerpe seg og bruke mer tid på musikken, sier Truls.

Truls spilte sammen med Mikhael Paskalev på P3s julebord i desember og ser på godgutten som en sterk kandidat i finalen. Han tror all hypen rundt Paskalev gir han gode sjanser for å stikke av med seieren. Ellers har han en klar oppskrift på hvordan man gjør nettopp det:

– Man må øve, øve, øve. Lage catchy musikk som ikke er for sær, for da blir man spilt på P3 og får stemmer. Eller så kan man ha et rart bandnavn og en rar vinkling så man blir snakket om i Radioresepsjonen, sier han.

Asbjørn Slettemark, Janove Ottesen og Martin Bjørnersen på Lydverket (foto: Øyvind Øvergård).

Følger ikke med

Solskinnshistoriene fra undergrunnsscenene har inspirert over 30 000 artister så langt i Urørthistorien, men alle åpner ikke gardinene for solstrålene. Martin Bjørnersen er journalist i Morgenbladet og innrømmer helt ærlig at han ikke følger med på Urørt.

– Jeg har ikke hørt om noen av finalistene, men så har jeg ikke prøvd heller. Jo, forresten, jeg har hørt om Lemaître, men de har markert seg kraftig på andre kanaler. Det er nok ikke Urørt som blir springbrettet for dem. For seks år siden hadde jeg garantert hatt oversikt over hvem som er i finalen, det har jeg ikke i år, sier Martin.

Gabrielle på scenen (foto: NRKP3).

Fantastisk

Gabrielle Leithaug har selv hatt side på Urørt og er kvinnen bak «Ring meg», fjorårets største landeplage. Hun hører på P3 på badet hver morgen, så hun har fått med seg finalistene, selv i en travel artisthverdag.

Urørt er en fantastisk portal for artister. Finalistene vil gjøre det bra selv om de ikke vinner finalen, men som artist må man jobbe hardt. Jeg får mareritt av å høre på metall, så jeg holder en knapp på Lemaître, sier hun.

Programledere Stian Blipp og Mari Garås Monsson (foto: Erlend Lånke Solbu, NRK P3)

Urørt-programleder Mari Garås Monsson synes det er interessant å se hvor kort veien har vært for fjorårets vinnere og tidligere nominerte fra Urørtfinalen til Spellemannprisen. Hennes beste råd er å ikke hvile på laubærene når man først er i rampelyset.

– Artistene kommer til å bli tilbudt spillejobber selv om de ikke vinner, men det er viktig å bruke sjansen på best mulig måte. Jeg tror det er viktigst for bandene å gønne på med sin egen greie. Når det er sagt, er det aldri lett å si noe om hva publikum vil ha og juryen er ute etter, sier hun.

LES: Stem din favoritt til topps i Urørtfinalen 2012!