Finaleklare programledere

Urørt-Mari tar med seg en småfrekk bergenser opp på scenen for å lede den store finalen 20. januar.

Urørtfinalen 2012 nærmer seg. Fem finaleklare band og artister har nervene i spenn og er godt i gang med forberedelsene. Det er også de to programlederne, Mari Garås Monsson og Stian Blipp.

PS: Bli med i Urørt

Urørt-programleder Mari er gammel i gamet og leder finalen for andre år på rad. I fjor hadde hun med seg Datarocker og Sexy-programleder Tarjei Strøm. I år tar hun med seg en småfrekk bergenser som i følge han selv har stått på scener i ørten år og har vært konfransier for alt mulig, men aldri live på riksdekkende TV.

– Sjefene maste sånn, så jeg måtte bare si ja til slutt. De hadde visst gått gjennom alle listene over hvem som kan prate og fortsatt ikke har vært programleder, og det var bare meg igjen. Eller, meg og han som vasker her, da. Det er store sko å fylle etter de tidligere programlederne, sier Blipp.

Direktesendt

Studentersamfundet i Trondheim når kokepunktet fredag 20. januar klokken 20. Det har gått et helt år siden Honningbarna hevet pokalen i luften, og nå får fem nye sjansen til å bli kåret Årets Urørt. De foreløpig hemmelige jurymedlemmene skal sammen med det norske folk kåre vinneren av årets vakreste musikkeventyr. Lemâitre, AutoLaser, BENDIK, Mikhael Paskalev og Overthrow kjemper om seieren.

Urørt-finalen ble sendt på TV for første gang i fjor. I år tar de det nok et steg videre. Det er første gang artistene skal opptre live på direktesendt TV, og det får sommerfuglene til å flakse både hos artistene selv og hos de to programlederne.

– Det blir både ekstra stas og ekstra skummelt i år. At alt skjer live er skummelt, men samtidig helt riktig for at bandene skal få vist seg frem. Det er spennende at juryen og seerne får liveopptredener å basere avgjørelsene sine på, sier Mari.

LES: Bli bedre kjent med Lemâitre.
LES: Mikhael Paskalevs rastløse retropop er klar for finalen.

Det er under to uker igjen til finalen. Programlederne oppfordrer til at folk får i gang stemmetomlene og tar stemmeansvaret sitt på alvor. Vinneren av Årets Urørt trer tross alt inn i en verden bestående av et rikt utvalg av Norges største artister. Som publikummer både i Storsalen på Samfundet og fra sofakroken blir du vitne til en spektakulær musikkfest i ekte Urørt-stil.

– Publikum får virkelig se hva som rører seg i den norske musikkundergrunnen. Det blir utrolig spennende, og vi har flere overraskelser på lur, smiler Mari.

De to programlederne er godt i gang med planleggingen av finalen.. (foto: Erlend Lånke Solbu)

Upolert feststemning

Å lede an for et godt show er viktig, men for programlederne er det også viktig å finne en stil som er røff og upolert, men samtidig feststemt. Foreløpig er kleshengeren holdt av for kveldens antrekk tom. Skremmende tom for den kvinnelige delen av programlederduoen. Blipp tar det hele med ro, og bekymrer seg mest for å bli sammenlignet med Idol-programlederne.

– Jeg skal prøve å.. dette var rart.. å være stilig, men rocket. Det blir typisk Urørt; fest, men ikke stivpyntet, sier han.

– Jeg trodde lenge jeg hadde funnet en kjole, men nå må jeg dra på kjolejakt igjen. Jeg stresser veldig med det, for jeg skal være lenge på TV og vil helst se ut som meg selv også, sier hun.

Ingen av dem vil si noe om personlige favoritter blant de nominerte. Stian kan derimot avkrefte forhåpningene om en gjentakelse av strippeshowet han så beskjedent serverte sine nye kolleger for noen måneder siden. Musikalsk sett har han ikke like mye å tilby, mener han.

– Urørt har vært der så lenge jeg kan huske. Da jeg drev pittepittepittelitt med musikk og prøvde meg på litt rappetysnappety for lenge siden, sendte jeg det inn til Urørt. Hvis du finner CDen må den brennes, for det er mitt sosiale selvmord. Urørt er snille med alle, også meg, og det gikk ikke så veldig bra, ler Stian.

Mari lar også det musikalske være opp til finalistene.

– Det var skummelt i fjor. Jeg var programleder for aller første gang og fikk nesten blackout før jeg gikk på scenen. Da vi først kom i gang var det kjempegøy, og det blir enda bedre i år. Jeg gleder meg masse, avslutter hun.