Ble spurt om å være med i Paradise Hotel

Hadde stilt opp hvis partiet hadde vedtatt det, ler lederen for rødt Bjørnar Moxnes.

Hallo P3 får besøk av en ny partileder hver uke fram mot den store valgdagen. Det er du som lytter som bestemmer spørsmålene som stilles.

I dag har Jørn og Tuva hatt besøk av Bjørnar Moxnes fra partiet Rødt. Han startet sendingen med å si han forventer seg gode, rare og sære spørsmål under dagens utspørring.

Les også: Siv Jensen | Erna Solberg | Hanna Marcussen| Trine Skei Grande

Spørsmålene var ikke av de særeste, men Bjørnar innrømmer å ha blitt spurt om å delta i Paradise Hotel, at han ikke husker første gang han stemte og at han kaller seg selv “en gamling i en ung kropp”.

Drøy mening

Det partilederen hisser seg mest opp av er et spørsmål fra Christer (19) fra Stavanger. Han lurer på hvordan partiet stiller seg til abort.

– Vi står knallhardt på at den som skal ta beslutningen her er kvinnen det angår. KrF er et parti som ønsker å fjerne abortloven, det er å spole Norge 30 år tilbake i tid.

Tuva kommenterer at Moxnes reagerer ekstra sterkt på dette spørsmålet.

– Ja, jeg blir forbanna. Jeg syns det er drøyt at et parti kan mene at noen andre skal bestemme over en kvinnes kropp og framtida hennes. Valget bør ligge ett sted, og det er hos kvinnen som er gravid, sier Moxnes.

– Er du enige med oss i dette, stem Rødt, er du uenig… stem på han derre Hareide.

– Norge er ikke et samlet land

Sunniva (17) ringer fra Bodø og lurer på hvordan Rødt står når det gjelder desentralisering. Hun føler at Norge ikke er et samlet land, siden “alt og alle” flytter til Oslo.

– Det som er fint med Norge, er at folk faktisk kan jobbe utenfor Oslo-gryta. Det viktigste er å ha arbeidsplasser landet rundt. Vi ønsker å bruke mer av oljefondet på å bygge landet, blant annet grønn industri. Ikke i Oslo, men langs hele kysten.

Moxnes nevner vindkraft, vannkraft og solenergi, og mener dette kan bygges ut, særlig nordover. Det er stort potensiale, mener han.

– Så det blir mindre desentralisering med Rødt, spør Jørn.

– Ja, hvis vi får til en grønn omveltning, og at Norge blir et land som satser penger på å bygge ut fornybare næringer, sier Bjørnar Moxnes.

– Blokkuavhengig? Bare tull!

Innringer nummer tre heter Mikkel (24) og kommer fra Oslo. Han ønsker svar på hva som er forskjellen mellom Rødt og Miljøpartiet De Grønne.

– Vi er enige i forhold til miljøpolitikken, og kommer til å samarbeide godt på dette området. Likevel er det to ting som vi er veldig uenige om. Rødt ville aldri finne på å sitte i samme regjering som Erna Solberg. Hun vil jo privatisere helsevesenet, skolen og fjerne formueskatten.

– Det andre er at vi synes det er viktig å sloss mot sex-kjøp. Vi er for sex-kjøpsloven og vi mener det skal være forbudt å kjøpe andre mennesker. MDG, FrP og Høyre ønsker å fjerne den, forklarer han.

Jørn skyter inn at MDG er blokkuavhengig, og at dette også utgjør en forskjell.

– Det at de er blokkuavhengig er tull. Det finnes høyre og venstre i politikken, mener Moxnes.

Jeg er mer “down to earth”

10 på rappen

Den kjente spalten “10 på rappen” har blitt en favoritt. Her svarer partilederne på ting de aldri før har blitt spurt om under en valgkamp.

Under dagens spørsmål hvor han måtte velge mellom Trekant og Paradise Hotel, overrasket Moxnes da han innrømmet å ha blitt spurt om å delta på Paradise Hotel.

– Vi fikk brev til kontoret der jeg ble spurt om jeg ville delta. Jeg svarte at hvis partiet vedtar at jeg skal stille opp, så gjør jeg det. Det skjedde heldigvis aldri. Jeg er mer “down to earth” enn det der, sier Moxnes og ler.

Jørn spør hvem Bjørnar hadde rota med om han ble sendt til hotellet i Mexico.

– Jeg husker bare Petter Pilgaard fra første sesong, så det måtte ha blitt han, spøker Moxnes.

Dagens valglåt fra partilederen ble Fleetwood Mac med “Don’t stop”.

– Det er en god låt man blir glad av. Jeg håper den kan føre Rødt inn på Stortinget, avslutter han.

Folkeutspørringen i Hallo P3 fortsetter neste uke.

Hvis du allerede har et spørsmål, kan du sende det til hallop3@nrk.no. Om ikke ønsker Tuva og Jørn at du stiller spørsmål ved å ringe 03512 mellom kl. 1700-1745 under sendingen.

Disse kommer innom Hallo P3:
Mandag 2. september – Audun Lysbakken, SV
Tirsdag 3. september – Jens Stoltenberg, AP
Onsdag 4. september – Knut Arild Hareide, KrF
Torsdag 5. september – Liv Signe Navarsete, Sp

31 Responses to “Ble spurt om å være med i Paradise Hotel”

 1. Realist8

  Rødt er imot å kjøpe andre mennesker gjennom å få massert en spesiell kroppsdel. Hva om man flytter hendene 20 cm å bare masserer lårene er det forbudt da å hvis jeg liker det? Som skattebetaler kjøper jo jeg rødts tid som politikere for ånmassere mine politisk interesser in i manifestering, det burde vel da strengt tatt også være forbudt? Vil rødt forby seg selv altså?

  • Daniel Bakke

   “massere mine politisk[e] interesser in[n] i manifestering”

   Fortell meg; forstår du selv hva du skriver? Jeg sikter ikke nødvendigvis til grammatikken din…

  • Selthire

   Denne kommentaren var jo helt ute i tåkeland. Klarte du virkelig ikke finne en bedre måte å snakke dritt om Rødt på, hvis du absolutt hadde et behov for å gjøre det?

 2. Daniel Bakke

  Er forøvrig veldig usikker på hva jeg skal mene om abort. Jeg syns det er uheldig at vi dreper bittesmå mennesker bare fordi det ikke passer med kalenderen til mor eller far. Etter min mening burde et menneske ha juridisk vern allerede fra unnfangelsen. Men jeg er, som sagt, veldig usikker på både det moralske og det juridiske i dette spørsmålet.

   • krdem

    Hvis man ikke får avbrutt svangerskapet ved bruk av nødprevensjon, så bør (etter min mening) ikke voldtekt være noe argument for abort. Barnet kan ikke noe for at det ble unnfanget som følge av voldtekt. Det legger også en ekstra belastning på moren å skulle ta stilling til abort om hun er blitt uplanlagt gravid, og hvis dette da i tillegg skjer som følge av voldtekt er det bedre med et lovverk som beskytter barnet.

    Nå kan det selvsagt være at moren har traumer som gjør at hun ikke vil klare å gi barnet en god oppvekst eller lignende, men da kan f.eks. adopsjon være et alternativ for å gi barnet en god oppvekst. Kanskje vil moren på lengre sikt også bli glad for at barnet tross alt ble født (og at hun selv slapp og ta en beslutning), når hun senere ser det vokse opp.

    Men per i dag er også KrF åpen for å vurdere abort i voldtekstilfeller. Noe som etter min mening er synd.

    • Jon Trygve Jonassen

     Kynismen lenge leve. Det blir som om en i din nærmeste familie ble drept og mannen som gjorde det ble dømt til å sone hjemme hos deg.

 3. Andreas Haldorsen

  Moxnes ble spurt om å være med i Paradise Hotel?
  Fellesnevneren for Paradise-deltakerne er jo at de er tett i toppen hele gjengen, så der hadde vel’n glidd rett inn. 🙂

  • Anne_Olsen_34

   At du føler at en slik replikk var det mest verdifulle du kunne bringe til debatten sier vel mer om deg enn Moxnes.

   • Andreas Haldorsen

    Den måtte du vel pønske lenge på for å komme frem til Anne. Paradise-invitasjon på vei til deg og.

    • Anne_Olsen_34

     Det er ikke andre enn deg selv den slags kommentarer slår tilbake på.

 4. Funrun

  Abort er i strid med Guds ord og straffen vil komme for de som bryter Guds ord!
  Mennesker er uendelig verdifulle for Gud. Allerede før de blir født har de en identitet i Guds øyne. Det står i Bibelen, Jeremia 1,5. ”Før jeg formet deg i mors liv, kjente jeg deg, og før du ble født, helliget jeg deg; til profet for folkene satte jeg deg.”

  Gud er virksom i menneskers liv, selv hos den ufødte. Det står i Bibelen, Salmene 139,13-14. ”For du har skapt mitt indre, du har vevd meg i mors liv. Jeg takker deg fordi jeg er skapt på skremmende, underfull vis. Underfulle er dine verk, det vet jeg så vel.”

  I De ti bud sier Gud at vi ikke skal ta livet av mennesker. Det står i Bibelen, 2. Mosebok 20,13. ”Du skal ikke slå i hjel.
  ”

  • Tobias Hjorthen Paulsen

   Det står mye rart i Bibelen, vet du.

  • Cato83

   Hvorfor velger du å leve livet ditt etter hva noen ignorante personer skrev ned for 2000 år siden? Det er på tide å legge religion samme sted som du legger julenissen og påskeharen, og ikke la det forhindre utviklingen vår.

   I tilfelle du bare trollet meg… Good one, you got me =)

  • StianY

   Sist jeg sjekket stod det vel også noe om at steinkasting skulle unngås. Og noe om falske profeter.

   • Funrun

    Falske profeter var et stort og viktig tema på bibelskolen.

    Jesus advarte mot falske messiaser. Han sa flere skulle reise seg i de siste dager og at de skulle opptre som den ekte Messias. De kom til å gjøre krav på å være verdens frelser. Det står i Bibelen, Matteus 24,4.5. ”Jesus tok til orde og sa: Pass på at ikke noen fører dere vill! For mange skal komme i mitt navn og si: ”Jeg er Messias.” Og de skal villede mange.”

    Jesus sa at de mange falske messiaser som skulle komme ved tidens ende, var et tegn på at han snart kommer igjen.. Det står i Bibelen, Matteus 24,23-26. ”Om noen da sier til dere: ”Se her er Messias,” eller: ”Der er han,” så tro det ikke! For falske messiaser og falske profeter skal stå fram og gjøre store tegn og under, for om mulig å føre vill selv de utvalgte. Hør, jeg har sagt dere det på forhånd! Om de altså sier til dere: ”Han er ute i ødemarken,” så gå ikke dit ut, eller: ”Han er inne i huset,” så tro det ikke.”

    Paulus advarer de kristne om falske profeter. De forkynner en Jesus som ikke er den vi møter i Bibelen. Det står i Bibelen, 2. Korinterne 11,3.4. ”Men jeg er redd at slik slangen narret Eva med sin list, skal også deres tanker bli ført på avveier, bort fra den opprinnelige og rene hengivenhet til Kristus. For dere tåler det svært så godt når noen kommer og forkynner en annen Jesus enn den vi har forkynt, eller når dere får en annen ånd enn den dere har fått, eller et annet evangelium enn det dere har tatt imot.”

    Hvem tjener egentlig de som følger falske messiaser? Det står i Bibelen, 2. Korinterne 11,13-15. ”Disse er falske apostler, troløse arbeidere som opptrer som om de var Kristi apostler. Det er ikke noe å undres over, for selv Satan skaper seg om til en lysets engel. Da er det ikke merkelig at hans tjenere skaper seg om til tjenere for rettferdigheten. Men til slutt skal de få lønn etter sine gjerninger.”

    Like før Jesus kommer tilbake vil en stor falsk messias tre frem på jord. Det står i Bibelen, 2. Tessaloniker 2,3.4. ”La ingen bedra dere på noe vis! For først må frafallet komme og Den Lovløse komme til syne, han som ender i fortapelse. Han er den som står imot og opphøyer seg mot alt som tilbes og kalles gud. Ja, han tar sete i Guds tempel og gjør seg selv til gud.”

    Hva vil skje med denne falske messias, og hvordan vil vi kunne identifisere ham? Det står i Bibelen, 2. Tessaloniker 2,8-10. ”Da skal Den Lovløse komme til syne. Men den dagen Herren Jesus kommer i sin herlighet, skal han utrydde ham med pusten fra sin munn og tilintetgjøre ham. Når Den Lovløse kommer, har han sin kraft fra Satan, og han opptrer med stor makt og med under og falske tegn. Med all slags urett forfører han dem som går fortapt, fordi de ikke tok imot og elsket sannheten, så de kunne bli frelst.”

    De som følger falske messiaser vil tro oppriktig på at de følger den sanne Kristus. På tragisk vis vil de tro at de aktivt utfører hans vilje. Det står i Bibelen, Matteus 7,22.23. ”Mange skal si til meg på den dag: Herre, Herre! Har vi ikke profetert ved ditt navn, og drevet ut onde ånder ved ditt navn, og gjort mange mektige gjerninger ved ditt navn? Men da skal jeg si dem rett ut: Jeg har aldri kjent dere. Bort fra meg, dere som gjør urett!”

    • StianY

     Jeg har funnet ut at det er de menneskene som oftest leter etter feil i andre som minst bryr seg om sine egne feil.

     Hvis jeg var deg ville jeg sluttet å true andre med justicia deus og muligens begynne å leve som du prediker. Alternativt slutter å trolle, det kan faktisk hende du gjør noen lei seg – spesielt når du velger vanskelige temaer som abort.

  • Anne_Olsen_34

   Hva du tror er din sak, men forlang ikke at andre skal tro det samme som deg. Og dropp religiøse trusler, den slags gjør ikke annet enn å svekke din sak.

   • Funrun

    Alle mennesker skal en gang til doms, med Gud som dommer. Det står i Bibelen, Åpenbaringen 20,12. ”Og jeg så de døde, både store og små: De stod foran tronen, og bøker ble åpnet. Så ble en annen bok åpnet, livets bok. Og de døde ble dømt etter det som stod skrevet i bøkene, etter sine gjerninger.”

    Menneskene skal dømmes etter Guds lov. Det står i Bibelen, Jakob 2,10-12. ”For den som holder hele loven, men bryter ett av budene, han har forbrutt seg mot dem alle. For han som sa: ”Du skal ikke bryte ekteskapet,” han sa også: ”Du skal ikke slå i hjel.” Om du ikke bryter ekteskapet, men slår i hjel, da er du en lovbryter. Dere skal dømmes etter frihetens lov, og etter det må dere leve, i ord og gjerning.”

    Ingen slipper unna dommen. Det står i Bibelen, 2. Korinterne 5,10. ”For vi skal alle fram for Kristi domstol, for at hver og en skal få igjen for det han har gjort i sitt liv i legemet, enten godt eller ondt.”

    • Anne_Olsen_34

     Hva som står i bibelen er meg revnende likegyldig. Jeg påtvinger ikke deg min religion, vær vennlig å utvise den samme høflighet.

     • Funrun

      Det er direkte uforstandig å fornekte Gud . Det står i Bibelen, Salmene 14,1. ”Dåren sier i sitt hjerte: ”Det finnes ingen Gud.” Deres gjerninger er onde og avskyelige; det er ikke én som gjør det gode.”

      Åndelige aspekter ved livet kan virke meningsløse på den som ikke tror. Det står i Bibelen, 1. Korinterne 2,14. ”Men slik et menneske er i seg selv, tar det ikke imot det som hører Guds Ånd til. For ham er det uforstand, og han kan ikke fatte det; det kan bare bedømmes på åndelig vis.”

      En person uten forstand tenker ikke over hva han eller hun sier. Det står i Bibelen, Ordspråkene 29,11. ”En dåre gir luft for alt sitt sinne, men en vismann holder det tilbake.”

      Uforstandige mennesker prater for mye. Det står i Bibelen, Ordspråkene 10,8. ”Klok er den som tar budene til seg, men den som snakker tåpelig, faller.” Ordspråkene 17,28. ”Selv dåren kan regnes for vis når han tier, gjelde for klok når han holder munn.”

      • neivelda

       Det er lett å ta sitater fra bibelen…
       5. Mosebok 14:7
       “Bare disse skal dere ikke spise blant dem som tygger drøv, eller som har kløftet, delt hov: kamelen+ og haren+ og klippegrevlingen,+ for de tygger drøv, men har ikke delt hov. De er urene for dere.”

       • Funrun

        Den første bortforklaringen kom sammen med den første synden som noensinne ble begått. Det står i Bibelen, 1. Mosebok 3,11-13. ”Da sa han: ”Hvem har sagt deg at du er naken? Har du spist av det treet jeg forbød deg å spise av?” Adam svarte: Kvinnen som du har satt til å være hos meg, hun gav meg av treet, og jeg spiste.” Herren Gud sa til kvinnen: ”Hva er det du har gjort?” Kvinnen svarte: ”Slangen lokket meg, og jeg spiste”.

        ” Vi skal ta imot Guds oppfordringer med glede, ikke finne på unnskyldninger for å ikke være med. Det står i Bibelen, Lukas 14,15-24. ”En av gjestene som hørte dette, sa til ham: ”Salig er den som får sitte til bords i Guds rike.” Jesus sa: Det var en mann som ville holde et stort gjestebud, og han innbød mange. Da tiden for gjestebudet kom, sendte han sin tjener av sted for å si til de innbudte: ”Kom, nå er alt ferdig!” Men de begynte å unnskylde seg, den ene etter den andre. En sa: ”Jeg har kjøpt et jordstykke og må ut og se på det. Vær så vennlig å ha meg unnskyldt.” En annen sa: ”Jeg har kjøpt fem par okser og skal ut og prøve dem. Vær så vennlig å ha meg unnskyldt.” Og en tredje sa: ”Jeg har nettopp giftet meg, så jeg kan ikke komme.” Tjeneren kom tilbake og fortalte dette. Da ble hans herre harm og sa til ham: ”Gå straks ut på byens gater og streder, og hent inn de fattige og vanføre og blinde og lamme.” Snart kunne tjeneren melde: ”Herre, det er gjort som du sa, men det er ennå plass.” Da sa herren til tjeneren: ”Gå ut på veiene og stiene og nød folk til å komme inn, så mitt hus kan bli fullt. For det sier jeg dere: Ingen av dem som var innbudt, skal få være med i mitt gjestebud”.”

     • MrTerje

      Hei Anne. Som den kristne ungdommen jeg er, vil jeg beklage for “Funrun” sin oppførsel. Vedkommende har tydeligvis ikke skjønt seg på hovedbudskapet i Bibelen, nemlig kjærligheten. Å forsøke å overbevise ved å bruke dommedagsprofetier og dødsbudskap er en skremselspropaganda verken jeg, eller samtlige av mine kristne venner ikke støtter. Det er trist at du (og de som leser her) får en såpass dårlig opplevelse med en kristen.

      • Anne_Olsen_34

       Jeg har ikke for vane å sverte hele grupper ut i fra enkeltindividers ekstremisme / forsøk på å være morsom, så min oppfattning av din religion er ikke verre etter dette.

 5. krdem

  Trenger ikke argumentere med bibelen for å være mot abort…

  Problemet er at man ikke på noe tidspunkt egentlig kan definere fosteret som en del av kvinnens kropp, selv om barnet utvikler seg i livmoren. Dermed går det ikke an å si at dette er en “kvinnerettighet”. Var det så enkelt burde vel egentlig fri abort være lovlig helt frem til like før fødsel? Jeg tror de fleste er enig om at det ville være særdeles uetisk. Så hvorfor skal et barn være mer verdifullt i uke 30 enn i uke 20?

  Barnet som er i livmoren er liv under utvikling og menneskeverdet bør dermed beskyttes fra unnfangelse. Norge er også et rikt land som har råd til å støtte opp om foreldre som får uplanlagte barn, og det går an å bli flinkere til å benytte prevensjon. Det må ikke være sånn at abort blir et slags alternativ til prevensjons-bruk; altså at “jeg trenger ikke bruke prevensjon, for om jeg skulle være uheldig og bli gravid kan jeg jo ta abort”. Dette er en direkte uetisk tankegang, som nærmest oppfordres til ut i fra dagens lovverk. Likevel er det få som kan tenke seg et innstramming av abortlovgivningen.

  Bjørnar Moxnes bør nok sette seg mer inn i problemstillingen hvis han for alvor hisser seg opp av et slikt spørsmål som ble stilt av Christer.

  • neivelda

   Alt kommer ann på øyet som ser…
   Å definere et foster som noe som ikke er del av kvinnen er veldig relativt.
   Det er like lett å si at fosteret til enhver tid kan defineres som en del av kvinnen. De er jo forbundet med en navlestreng og all næringen fosteret får, får det fra moren.

   Men hva definerer du egentlig som et foster? En klump totipotente stamceller, en større klump av pluri-, eller tilogmed multipotente stamceller? Dessuten neglisjerte du nettopp alle rettighetene en kvinne har! Alle kvinner og menn har rettigheter om hva som gjøres med kroppen deres. Er ikke de minst like viktige?

   Så har vi en annen problemstilling: Hva om det var ufrivillig sex som førte til unnfangelsen av dette barnet? Eller om moren ikke har mulighet, sinnstillstand til å ta vare på barnet? For ung til å skjønne konsekvensen av ubeskytta sex?

   Dessuten er barn dyre, de krever mye oppmerksomhet og det er derfor vanskelig å opprettholde jobb, utdanning, spessielt hvis mannen bare stikker av og lar nettopp kvinnen i stikken. Dette er en viktig grunn til at mange er for abort.

   Hvis alle aborterte fostre hadde vokst opp hadde nok Norge slitt med overfylte barneinstutisjoner (dette argumentet ikke hører hjemme når det er snakk om etiske spørsmål, men det er lov å tenke faktiske årsaker).

   Fra et personlig perspektiv vil jeg si at jeg skulle ønske det var enklere å ta abort, men at tiden du skal kunne ta det er mindre. Mentaliteten til ungdommer er kanskje også litt skakkørt og mer opplæring om beskytta sex er et stort pluss!