Ble spurt om å være med i Paradise Hotel

Hadde stilt opp hvis partiet hadde vedtatt det, ler lederen for rødt Bjørnar Moxnes.

Hallo P3 får besøk av en ny partileder hver uke fram mot den store valgdagen. Det er du som lytter som bestemmer spørsmålene som stilles.

I dag har Jørn og Tuva hatt besøk av Bjørnar Moxnes fra partiet Rødt. Han startet sendingen med å si han forventer seg gode, rare og sære spørsmål under dagens utspørring.

Les også: Siv Jensen | Erna Solberg | Hanna Marcussen| Trine Skei Grande

Spørsmålene var ikke av de særeste, men Bjørnar innrømmer å ha blitt spurt om å delta i Paradise Hotel, at han ikke husker første gang han stemte og at han kaller seg selv «en gamling i en ung kropp».

Drøy mening

Det partilederen hisser seg mest opp av er et spørsmål fra Christer (19) fra Stavanger. Han lurer på hvordan partiet stiller seg til abort.

– Vi står knallhardt på at den som skal ta beslutningen her er kvinnen det angår. KrF er et parti som ønsker å fjerne abortloven, det er å spole Norge 30 år tilbake i tid.

Tuva kommenterer at Moxnes reagerer ekstra sterkt på dette spørsmålet.

– Ja, jeg blir forbanna. Jeg syns det er drøyt at et parti kan mene at noen andre skal bestemme over en kvinnes kropp og framtida hennes. Valget bør ligge ett sted, og det er hos kvinnen som er gravid, sier Moxnes.

– Er du enige med oss i dette, stem Rødt, er du uenig… stem på han derre Hareide.

– Norge er ikke et samlet land

Sunniva (17) ringer fra Bodø og lurer på hvordan Rødt står når det gjelder desentralisering. Hun føler at Norge ikke er et samlet land, siden «alt og alle» flytter til Oslo.

– Det som er fint med Norge, er at folk faktisk kan jobbe utenfor Oslo-gryta. Det viktigste er å ha arbeidsplasser landet rundt. Vi ønsker å bruke mer av oljefondet på å bygge landet, blant annet grønn industri. Ikke i Oslo, men langs hele kysten.

Moxnes nevner vindkraft, vannkraft og solenergi, og mener dette kan bygges ut, særlig nordover. Det er stort potensiale, mener han.

– Så det blir mindre desentralisering med Rødt, spør Jørn.

– Ja, hvis vi får til en grønn omveltning, og at Norge blir et land som satser penger på å bygge ut fornybare næringer, sier Bjørnar Moxnes.

– Blokkuavhengig? Bare tull!

Innringer nummer tre heter Mikkel (24) og kommer fra Oslo. Han ønsker svar på hva som er forskjellen mellom Rødt og Miljøpartiet De Grønne.

– Vi er enige i forhold til miljøpolitikken, og kommer til å samarbeide godt på dette området. Likevel er det to ting som vi er veldig uenige om. Rødt ville aldri finne på å sitte i samme regjering som Erna Solberg. Hun vil jo privatisere helsevesenet, skolen og fjerne formueskatten.

– Det andre er at vi synes det er viktig å sloss mot sex-kjøp. Vi er for sex-kjøpsloven og vi mener det skal være forbudt å kjøpe andre mennesker. MDG, FrP og Høyre ønsker å fjerne den, forklarer han.

Jørn skyter inn at MDG er blokkuavhengig, og at dette også utgjør en forskjell.

– Det at de er blokkuavhengig er tull. Det finnes høyre og venstre i politikken, mener Moxnes.

Jeg er mer «down to earth»

10 på rappen

Den kjente spalten «10 på rappen» har blitt en favoritt. Her svarer partilederne på ting de aldri før har blitt spurt om under en valgkamp.

Under dagens spørsmål hvor han måtte velge mellom Trekant og Paradise Hotel, overrasket Moxnes da han innrømmet å ha blitt spurt om å delta på Paradise Hotel.

– Vi fikk brev til kontoret der jeg ble spurt om jeg ville delta. Jeg svarte at hvis partiet vedtar at jeg skal stille opp, så gjør jeg det. Det skjedde heldigvis aldri. Jeg er mer «down to earth» enn det der, sier Moxnes og ler.

Jørn spør hvem Bjørnar hadde rota med om han ble sendt til hotellet i Mexico.

– Jeg husker bare Petter Pilgaard fra første sesong, så det måtte ha blitt han, spøker Moxnes.

Dagens valglåt fra partilederen ble Fleetwood Mac med «Don’t stop».

– Det er en god låt man blir glad av. Jeg håper den kan føre Rødt inn på Stortinget, avslutter han.

Folkeutspørringen i Hallo P3 fortsetter neste uke.

Hvis du allerede har et spørsmål, kan du sende det til hallop3@nrk.no. Om ikke ønsker Tuva og Jørn at du stiller spørsmål ved å ringe 03512 mellom kl. 1700-1745 under sendingen.

Disse kommer innom Hallo P3:
Mandag 2. september – Audun Lysbakken, SV
Tirsdag 3. september – Jens Stoltenberg, AP
Onsdag 4. september – Knut Arild Hareide, KrF
Torsdag 5. september – Liv Signe Navarsete, Sp