Hatkommentarer er hverdagskost for norske TikTok-ere

Drapstrusler og hatkommentarer er hverdagen til norske Tiktok-ere. Hvordan ble samtalen så hard på det populære sosiale mediet?

– Jeg mener norsk TikTok er «toxic»Jeg får hatmeldinger daglig.  

Det forteller Kiran Anwar til P3s podkast «Pålogga».

Hun laga seg profil på den populære appen for litt over tre år siden og ble raskt hekta. 28-åringen fra Drammen legger ut humorvideoer – gjerne inspirert av hennes egen barndom. Humoren og den smittende latteren til Kiran har falt i smak hos mange, og hun nærmer seg nå 100.000 lgere. 

Men i takt med at følgertallet stiger, stiger også antallet negative bemerkninger i kommentarfeltet hennesKiran får mange stygge kommentarer på TikTok, og de fleste handler om utseendet hennes.  

Hør podkasten «Pålogga» her.

Kiran Anwar står foran en murvegg. Hun har dongerijakke på og står og ser ut mot siden med en alvorlig mine.
HATMELDINGER: Kiran (28) sier hun har fått hatmeldinger daglig på TikTok, blant annet kommentarer på utseendet sitt. «Ingen gidder å se på den feite pakkisen», skrev en. Foto: Helene Mariussen/P3

«Den feite pakkisen»

– Den første gangen jeg fikk hatkommentarer, gikk det veldig inn på meg. Det var kommentarer om vekta mi, sier Kiran og deler noen eksempler.  

«Du er for feit til å være på TikTok»

«Du er for feit til å danse»

«Jorda rister når du går»

«Ingen gidder å se på den feite pakkisen»

Kiran blir overraska over at enkelte velger å fokusere på vekta hennes når videoene handler om helt andre ting. 

– Det er jo ikke noe hyggelig. Tenk deg at du får slike kommentarer, og så skal du spise middag etterpå. Det har skjedd at jeg har tenkt «burde jeg stoppe å spise nå..?»  

@da1kiran

Reply to @goodbeer24

♬ original sound – K I R A N ❤️‍?

Får kritikk fordi hun er lesbisk

Det er tungt å snakke om de sårende kommentarene, og i samtalen med «Pålogga» må Kiran tørke en tåre før hun fortsetter. 

– Hvis jeg har en dårlig dag, leser jeg ikke hva folk skriver. Jeg går igjennom kommentarene når jeg er i godt humør, for da kan jeg håndtere det, sier Kiran.  

Kommentarene omfatter ikke bare utseendet, men også Kirans legning. Kiran, som også er muslim, har nemlig kjæreste av samme kjønn. 

«Lesbisk muslim? Hva er vitsen med å være muslim da?»

«Hvordan tok foreldrene dine dette?»

«Er du gutt eller jente?»

Kiran Anwar ser på telefonen sin, vi ser bare halve ansiktet hennes der hun står og ser inn i skjermen på telefonen.
BLOKKERT: Kiran har forsøkt å få kontakt med foreldrene til et barn som la igjen hatefulle kommentarer på profilen hennes, men da ble hun blokkert. Foto: Helene Mariussen/P3

Barn som hater

Det er spesielt én hatmelding som har brent seg fast i minnet hennes:

«Foreldrene dine burde tvangsgifta deg i Pakistan eller drept deg. Du burde skamme deg, jeg er flau av å være pakistaner på grunn av deg.»

Og det er når Kiran klarer å finne ut hvem som står bak profilen det virkelige sjokket kommer. 

– Jeg går inn på profilen og oppdager at det et barn. Et ti år gammelt barn

Kiran prøver å få tak i foreldrene uten å lykkes, hun blir blokkert når hun sender en melding til en voksenperson som er i familie med barnet. 

Kiran Anwar står ved vannet på Solsiden i Trondheim. Vi ser henne i helfigur med sorte bukser og dongerijakke på. Hun står med hendene i lomma og er alvorlig i blikket. Bak henne speiler høye bygninger seg i vannflaten.
STØTTE: Kiran får støtte fra andre TikTok-ere som også opplever det sosiale mediet som giftig. Foto: Helene Mariussen/P3

Får hat på grunn av tennene sine 

Kiran får støtte av en annen norsk TikTok-erØyunn Iversen er knallhard i sin dom over miljøet i kommentarfeltene.

– Norsk TikTok er absolutt «toxic»! Sier 32-åringen.  

Øyunn får også mange negative kommentarer rettet mot utseendet sitt.

«Du fortjener å dø»

«Du er ekkel»

«Så uhygienisk du er»

Hun kaller seg «Øyunn Bryn» på TikTok, og det var på grunn av jobben innen markedsføring hun først utforska det da nye sosiale mediet. Da hun etter hvert oppretta en personlig profil, ønska hun å teste hvor tro mot seg selv hun klarte å være på en digital plattform.  

HETSES: Øyunn Iversen mener norsk TikTok er giftig. Foto: Privat.

Blir kalt uteligger og hetses for armhulehår

Ærlig og usminka legger Øyunn ut videoer om akkurat det hun vil, og det viste seg fort å være nok til å provosere. Det er særlig tennene hennes som får fram det verste i folk.  

– Jeg har hatt bulimi, så tennene mine er ikke så pene som de kanskje burde være. Så og si under hver eneste video jeg legger ut, kommenterer folk tennene mine, sier Øyunn. 

– Det virker som noen sprer hat bare for å hate, sier hun 

Øyunn får også negative reaksjoner på grunn av alt fra «dumpster diving» til kroppshår, hun har blitt kalt uteligger og NAV-er. 

– Jeg er en godt voksen kvinne med egen bolig og sjefsstilling, så det stemmer jo ikke. Folk leter etter noe som kan såre mottakeren av kommentaren.  

Gjemmer seg bak anonyme brukere 

Martin Gundersen i NRK beta mener det ikke er mer hat på TikTok enn i andre sosiale medier, men tror det er flere grunner til at TikTok oppleves som mer giftig. Han trekker fram anonyme brukere som en av de viktigste årsakene.  

– I tillegg er algoritmene annerledes på TikTok enn på Facebook og Instagram. Profilen din kan nå ut til folk som ikke følger deg, og dermed kan videoen din komme opp i feeden til tilfeldige brukere som kanskje ikke liker personen eller budskapet de ser.  

Og det skal ikke nødvendigvis så mye til for å provosere på sosiale medierAlt som ikke er en stereotypisk hvit mann, får mye mer hat på internett, sier Martin.

– Vi ser gjerne at kvinner i det offentlige rom får mer hatog hvis du i tillegg haker av andre bokser utenfor «stereotypisk hvit mann-normen», la oss si du er lesbisk eller muslim, så får du enda flere stygge kommentarerHver nye ting du legger til, gjør at du blir ett hakk mer eksponert for hatefulle ytringer.

Er hat blitt trendy? 

Øyunn bruker emneknaggen «Norsk TikTok er toxic» flittig for å få mer oppmerksomhet rundt problemet med giftige kommentarfelt.  

Under denne emneknaggen finner vi også en video fra influenser og blogger Isabelle Eriksen. «Er det mulig å twerke på norsk TikTok uten å få hate?» skriver Isabelle i videoen hvor hun rister løs.  

– Jeg synes det er en morsom «caption» rett å slett fordi det nesten har blitt en trend å legge igjen hatkommentarer, noe som er helt tragisk, sier Isabelle. 

@isabelleeriksen_

Er det mulig å twerke på norsk TikTok uten å få hate? #fyp

♬ Vroom Vroom – Gwendolyn

Hun forventet ikke akkurat et hyggelig resultat på det lille «forskningsprosjektet», men resultatet ble faktisk ikke så ille som hun hadde sett for seg. Det virket som om mange forsto humoren og stilte seg bak Isabelle sitt stikk mot kommentarfelt-trollene.  

Hun skjønner ikke at folk føler seg bedre av å kommentere negativt på andres videoer.  

– Av erfaring vet jeg at det føles mye bedre å kommentere noe fint til noen! Flere burde heller prøve det, sier Isabelle.

PÅ TIKTOK: Isabelle Eriksen mener det florerer av stygge kommentarer på TikTok. Her sammen med Erik Sæter. Foto: Thomas Andersen / TV 2

I strupen på haterne 

Øyunn mener man må trolle trollene, for å takle de negative kommentarene på TikTok.

Det kan man gjøre på flere måter: Enten ved å argumentere mot deres kommentarer med bruk av kunnskap og fakta, vise at man ikke bryr seg eller ta i bruk det kanskje mest effektive grepet, som ifølge Øyunn er å latterliggjøre. 

Når Øyunn får hatkommentarer og drapstrusler, prøver hun å lete opp IP-adressen for å finne personen bak den anonyme profilen slik at hun kan kalle dem med deres egentlige navn når hun svarer dem i kommentarfeltet.  

Hjelper det? Absolutt, mener hun. 

– Jeg får langt færre hatkommentarer nå enn det jeg gjorde før, og det er nok fordi jeg går i strupen på haterne og henger dem ut som dårlige mennesker. 

https://www.tiktok.com/@oyunnbryn/video/6935446802418208005?sender_device=pc&sender_web_id=6900830564283270661&is_from_webapp=v2&is_copy_url=0

 Lager humor av hatet

I en periode svarte 28 år gamle Kiran fra Drammen så godt hun kunne på alle spørsmålene som handlet om hennes religion og kjærlighetsforhold. Men jo mer hun svarte, jo flere og mer personlige spørsmål fikk hun. Nå har hun begynt å blokkere folk som kommenterer legningen hennes, og hun deler så lite som mulig fra privatlivet. 

Kiran Anwar står innimellom noen greier av et bart tre. Hun smiler, har sort genser og dongerijakke på. Bak henne er en gresslette før det skimtes noen lekestativer i bakgrunnen.
HUMOR: Kiran bruker ofte humor for å stilne hets på TikTok. – For meg hjelper det å håndtere stygge kommentarer på denne måten. Foto: Helene Mariussen/P3

– Jeg er ikke på TikTok for å snakke om privatlivet mitt. Jo mindre jeg deler av meg selv som privatperson, jo mindre hat får jeg. Da har de ikke noe å ta meg på, sier Kiran. 

Når anonyme brukere angriper Kiran med hatkommentarer, har hun funnet en strategi som funker for henne. Kiran svarer med humor. Som da en bruker skrev kommentaren:  

«Du trenger trening din feite utledning.»  

@da1kiran

Reply to @weeb_gang02 ?? #foryou

♬ original sound – K I R A N ❤️‍?

I de tilfellene Kiran slår tilbake, blir ofte personen bak den stygge kommentaren fornærmet og blokkerer Kiran.

– For meg hjelper det å håndtere stygge kommentarer på denne måten.  Hvis videoen da går viralt og flere folk ser den, kan det føre til at de tenker seg ekstra om før de mobber på TikTok, sier Kiran.  

Kiran Anwar ser rett i kamera og smiler bredt. Hun har hendene i lomma på dongerijakka og det lange mørke håret ligger drapert over den ene skuldra hennes. Bak skimtes vannet i havna på Solsiden i Trondheim.
PODKAST: Kiran snakker om hetsen på TikTok i P3s podkast «Pålogga».

TikTok svarer

P3s podkast «Pålogga» har vært i kontakt med TikTok for å høre hva de synes om mengden med negative kommentarerNatali Ziv er kommunikasjonssjef for TikTok i Europa, og blir nysgjerrig når begrepet «norsk TikTok er toxic» kommer opp. Etter å ha undersøkt emneknaggen svarer hun følgende:

«TikTok har gjennomført en undersøkelse av uttrykket og fant et lite antall videoer der brukerne diskuterer sine opplevelser med hatefulle kommentarer. Vi vil fortsette å overvåke dette problemet og iverksette tiltak der det er nødvendig, inkludert å stenge kontoer permanent.» 

Hun skriver at TikTok oppfordrer brukerne til å rapportere når de ser hatefullt innhold og at de fjerner nedsettende uttalelser om utseende, intellekt og personlighetstrekk i tillegg til voldelige trusler og seksuell trakassering.  

MER FRA «PÅLOGGA»:

HØR «PÅLOGGA» HER: