Helene Svaland Johansen (27) er vokalist i det Oslo-baserte elektropopbandet Ponette.
Da hun og trommiskjæresten Johan Fredrik Strid Bolli (30) gjorde det slutt på nyttårsaften 2019, hadde de vært kjærester og samboere i seks år. Både privat og profesjonelt var de to en slags enhet.
– Mye av bandaktiviteten foregikk også i vår leilighet, vi holdt det ikke så ryddig privat og profesjonelt. Der var vi kanskje ikke så smarte.
«Thanks, bye»
Helene forteller at hun ble voksen sammen med Johan, hun var 20 år da de ble et par. Hun visste egentlig ikke helt hvem hun var uten ham.
– Vi tviholdt sånn på den enheten at vi ikke fikk plass til å utforske, plass til å bli oss selv. Jeg følte meg avhengig av ham og visste ikke hvordan jeg skulle være eller hvordan jeg skulle lage musikk uten ham.
Så da de gikk hver til sitt inn i det nye året 2020, etter begges ønske, ble læringskurven rimelig bratt.
Der de tidligere hadde sittet sammen og funnet fram akkorder og lekt seg med tekster, var hun nå helt alene om det. Og det var bare én ting hun ville skrive om.
«I can’t take it back, I let you under my skin (…) Thanks, bye».
Bruddet.
– Noen av låtene har vært vanskelige å høre på
Helene skrev seg gjennom hele prosessen, fra følelsen som kommer snikende om at nå går det mot slutten, til man står på den andre siden og må klare seg helt alene.
– Man er innom alt fra store kaosfølelser til mer nære og sårbare øyeblikk, forteller Helene.
«If you love me, you have to let me go. ‘Cause I don’t think I can break out on my own.»
Tekstene tok hun med en og en til studio og viste fram til resten av bandet, produsent Daniel Løberg, gitarist Johannes Amble og trommisen – eksen Johan.
– Jeg skjønner jo «ish» hva hun mener med alle linjene i alle låtene, det tror jeg i hvert fall. Det har vært litt rart å sitte og gi tilbakemeldinger på dem, innrømmer han.
Det nye albumet «Nude» inneholder ti låter, og de handler alle om Johan og bruddet.
– Noen av låtene har vært vanskelige å høre på, sier han.
Var usikker på om bandet kom til å overleve
Ponette rakk å få mye oppmerksomhet i årene Helene og Johan var et par.
De har vært Ukas Urørt på P3, fått komplimenter fra Röyksopp, spilt på Øya, Bylarm, Trondheim calling og Vill vill vest. Én anmelder skrev at det var «umulig å ikke la seg hypnotisere».
Gitarist Johannes Amble sier at mye av identiteten til Ponette ble formet ut fra parforholdet til Johan og Helene, og han innrømmer at han var usikker på om bandet kom til å overleve da forholdet deres tok slutt.
– Mye av arbeidet og visjonen rundt prosjektet var i lang tid sentrert rundt Helene og Johan som en slags enhet. De har alltid vært ganske forskjellige, hvilket har ført til friksjon og utfordringer, men også til veldig mange gode og unike ideer, sier Johannes.
Selv om det ikke var noen selvfølge at bandet kunne bestå, satt det også langt inne å skulle bryte opp.
Så etter mange og lange samtaler mellom alle tre fant de ut at dette skulle de greie, hvis de organiserte bandet på en ny måte – Helene og Johan måtte ha mindre med hverandre å gjøre.
Psykologen: – Mange må ha kontakt med eksen
Psykolog Marius Stavang sier at det som dette paret har gått gjennom, ikke er en helt ukjent problemstilling på hans kontor. Dit kommer det personer som må finne en ny løsning på samarbeidet etter et brudd.
– Noen får problemer fordi de ikke kan bryte kontakten helt. Mange sliter rett og slett med å komme seg over eksen.
For de aller fleste vil det beste være å ha liten eller ingen kontakt, ifølge ham.
– Ikke prøve å være venner og slike ting like etter bruddet. Skal man jobbe sammen, burde man generelt minimere kontakten man har med hverandre ut over arbeids- eller skoletid.
Det som er komplisert, forklarer psykologen, er at man driver med to konkurrerende prosjekter på samme tid.
– Etter et brudd er man svært sårbar. På den ene siden har man et behov for å bygge opp igjen egen selvfølelse, og mange gjør dette ved å søke romantisk bekreftelse hos nye partnere. På en annen side vil man jo ivareta eksen, men det første behovet kan komme i veien for dette ved å såre og skape sjalusi.
«Pussa opp» bandet
For Helene og Johan ble det viktig å snakke ut om hvem de skulle være etter bruddet, både rent personlig og hvordan de skulle lage musikken fremover som et band.
Psykologens råd er nettopp å lage noen klare rammer hvis man skal fortsette å jobbe eller være sammen.
– Hvem skal vi være for hverandre nå, skal vi bare være venner, hva er det greit å snakke med hverandre om? Ikke snakk med eksen om de dypeste emosjonelle temaene, da fortsetter kjærlighetsbåndet å vedvare, råder Stavang.
I Ponette ble strukturen endra, og bandet ble «pussa opp», forklarer Helene. Nå er det hun som tar et mer personlig ansvar for skriving og det kreative.
– Vi implementerte litt «space» mellom oss i skriveprosessen, der vi før samarbeidet veldig tett, forteller Johan.
– Det har tatt veldig lang tid
Etter som tida har gått, så har eksene blitt flinke til å møtes på andre premiss, som venner istedenfor som kjærester.
– Det har bare tatt veldig lang tid, innrømmer Helene – å jobbe mot en ny sosial sammensetning.
Nå bor hun sammen med sin nye kjæreste, og Johan er en naturlig del av vennegjengen.
– Senest i forrige uke var han her på vinkveld sammen med oss, så vi har greid å få til et nytt og nært venneforhold, sier Helene.
– Holder på eksens oppmerksomhet
Selv om psykologen sier det kan være vanskelig å få til, så er et samarbeid avhengig av at bruddet skjedde på en okay måte.
– Hvis det er en opplevelse av et svik eller en føler seg ekstra såret, så burde man snakke ut om det og passe på at det ikke ligger noe uoppgjort mellom hverandre.
En annen felle noen kan gå i, er at man alltid, i teorien, har en mulighet til å vinne den andre tilbake. Flere driver med ting kun for å vise seg fram for eksen, sier psykolog Marius Stavang.
– Det må man passe seg for, det kan også skje ubevisst.
Han nevner historien i P3s Rådebank som et godt eksempel på at noen gir uttrykk for at de fint kan være venner, men som ikke egentlig mener det. Hovedpersonen GT sier til alle at han er over eksen, men jobber egentlig hardt for å vinne henne tilbake.
– Den som hadde mest lyst til at bruddet skulle skje, må heller ikke drive med ting for å holde eksen på kroken. For selv om man ikke har noen intensjon om å bli sammen, hender det man holder på eksens oppmerksomhet for å styrke seg selv. Dette bidrar til at man vedlikeholder eksens håp om at man kan bli sammen igjen.
– Jævlig bra at hun fikk gjort det
Bruddet mellom Helene og Johan har påvirket både bandet Ponette og musikken de lager.
– Det er vanskelig å si om det er positivt eller ei, men jeg står jo mer ærlig og ensomt i det jeg gjør, forteller Helene.
Gitarist Johannes Amble legger til at det var helt nødvendig med en forandring for bandets del:
– Og forholdene tatt i betraktning så kom vi fram til en løsning som var til det beste for Ponette.
Johan er overbevist om at det har påvirket bandet til det bedre, for det kan fort bli litt mye av bandet innad i forholdet, hvor det private og det profesjonelle sklir litt over i hverandre, forteller han.
Nå har de muligheten til å være mer effektive, mener han.
– Vi kan gire opp skikkelig, og det føler jeg allerede skjer.
Selv om det har vært litt vondt å høre på noe av det Helene har laget, er Johan stolt av det ekssamboeren har fått til.
– Det er definitivt et prosjekt fra hennes side som det er jævlig bra at hun fikk gjort. Hun trengte det, og det er ingen «hard feelings» her. Jeg synes det er et privilegium å få være med og spille låtene.
P3.no har anmeldt debutalbumet til Ponette – sjekk ut hva vår anmelder sier om «Nude» her.
Mer fra P3.no: