– Her trengs det virkelig hjelp

Ken har opplevd Sudan – på godt og vondt.
Sjekk ut: Konsertprogram under P3aksjonen
NB: P3aksjonen starter i kveld, følg med på P3.no

Det ble en opplevelsesrik tur for Ken Wasenius-Nilsen da han tilbragte ni dager i Sør-Sudan. Han besøkte skoler, barnehjem, og fikk være vitne til et folk som bygde opp landet sitt fra grunnen.

Les også: Ken til Sudan

– Den verste er der nede var den generelle forfatninga i Sudan. Det er ingen infrastruktur. Det er korrupsjon over hele linja. Det er masse miner over alt, masse sykdommer, og da har jeg enda ikke begynt å snakke om at det har vært borgerkrig i over 22 år, sier Ken.

Hjelp til Flyktninghjelpen

Ken har nå tilbragt ni dager i Sudan, en reise han har tatt for å se hva Flyktninghjelpen gjør for å hjelpe menneskene der, og hvordan de innsamlede tv-aksjonsmidlene kan bli brukt.

Sudan er et land som trenger hjelp, og Flyktninghjelpen fokuserer blant på at folk skal få gå på skole. (Foto: Kathinka Devold Kjellsen)
Sudan er et land som trenger hjelp, og Flyktninghjelpen fokuserer blant på at folk skal få gå på skole. (Foto: Kathinka Devold Kjellsen)

Les også: Verdens største dugnad

I Sudan møtte Ken blant annet Don Chambers, en canadier som er prosjektleder for skolebyggingen til Flyktninghjelpen. Han har god kjennskap til Sudan, og gjorde også en god del hjelpearbeid der på åttitallet. Han mener at Sudan er i dårligere forfatning i dag enn det var på åttitallet.

Hør Kens innslag om Don Chambers her: [audio:https://p3.no/wp-content/uploads/2010/10/The-Don-of-Sudan.mp3|titles=The Don of Sudan – Verre enn åttitallet]

– All den grunnelggende infrastrukturen som man forventer å finne som skoler, sykehus, og politistasjoner: – Enten finnes de ikke, eller så er de i elendig stand, sier Don.

Skolene først

Flyktninghjelpens hovedfokus var å få skoler oppe å gå, hvor selve arbeidet ble gjort av lokalbefolkningen. Ken besøkte en Sudansk skole for hjemløse barn, en tur som gjort stort inntrykk. På denne skolen var Ken den eneste som var tydelig solbrent i nakken, den eneste som svettet gjennom buksene sine, og den eneste som hadde foreldre og et sted å bo.

– Jeg så barn der som hadde det ganske ille. Barn som hadde store sår på føttene sine, og øyesykdommer som ganske enkelt kan kureres, hvis man bare har midlene til det, sier Ken.

Ken fikk intervjue en av barna på skolen for hjemløse i Sudan. (Foto: Kathinka Devold Kjellsen)
Ken fikk intervjue en av barna på skolen for hjemløse i Sudan. (Foto: Kathinka Devold Kjellsen)

Hør Kens innslag fra skolen for hjemløse: [audio:https://p3.no/wp-content/uploads/2010/10/Skole-for-hjemløse.mp3|titles=Skole for hjemløse ]

Celine Dion

Men Ken gjorde selvfølgelig mange andre observasjoner på reisen sin, mange som ikke var fullt så trasige, men heller litt pussige.

– Det var overraskende hvor massiv Celine Dion var i Sudan. På én dag hørte jeg henne tre ganger: først i en taxi, så på en uteplass, også ut fra en bil, ler Ken.

Han kom også en liten funfact om musikklivet i Sudan som hadde fått en hver maktsyk musikkelsker til å sikle.

– Det finnes bare én DJ i Sudan, og han må jo ha sykt mye makt. Jeg kom til et sted hvor de faktisk spilte Kings Of Leon, og da jeg spurte hvor det ble av Celine Dion, hadde jeg visst havna på et sted hvor de hadde hyra inn han ene DJ’en, og han hadde litt større register, sier Ken.

Les også: Banker hun på din dør?

Ken sammen med folka som jobber i Flyktninghjelpen i Sudan. (Foto: Flyktninghjelpen)
Ken sammen med folka som jobber i Flyktninghjelpen i Sudan. (Foto: Flyktninghjelpen)

Den rosa fotballdrakten

Ken oppdaget også det Sudanske folks besettelse for fotballdrakter.

– Det er noe morsomt med fotballdrakter og Sudan. Alle elsker fotballdrakter og går i fotballdrakter, men jeg skjønner ikke hvor de får dem fra. Jeg så jeg en rosa Arsenaldrakt med Chelsea-logo, det virker som om de bare har mekka sin egne drakter, ler Ken.

Turisten

Hverdagslivet er selvfølgelig noe annerledes i Sudan enn det man er vandt til her hjemme.

– Jeg så en mann sitte på en oljetønne som ble slept av gårde med et esel. Da jeg så det, spurte en av de lokale som jobber for flyktninghjelpen: Hey Ken, can you ever see someting like this in Europe? Og det måtte jeg innrømme at det får man nok ikke sett, ler Ken.

Ken sammen med skolebarn og rektor på skolen for hjemløse. (Foto: Kathinka Devold Kjellsen)
Ken sammen med skolebarn og rektor på skolen for hjemløse. (Foto: Kathinka Devold Kjellsen)

Etter ni dager med Sudan på godt og vondt, er han klar på hva som har satt seg sterkest fra reisen.

– Det som gjorde mest inntrykk var da jeg var å så på noen som bygde opp en skole. Det var noen kvinner som hogde stein som ble putta oppi en maskin. Deretter stod det noen menn og lagde murstein av dette, som noen andre til slutt bygde skolen av.
– Der stod det folk å bygde landet sitt fra scratch, og det er litt sånn hjerneblåsende, sier Ken.

Sender tre døgn med radio

Ken er nå klar for å sende tre dager med direkte radio sammen med Ken og Live fra P3morgen. Du kan faktisk se dem sitte i studioet sitt på rådhusplassen, hvor de skal få masse besøk, ha konserter, og auksjonere bort store mengder deilige ting til inntekt for Flyktninghjelpen.

Klar for konsert?

Hvis du er hypp på å se noen av dine favorittartisten burde du virkelig ta turen til rådhusplassen i helgen. Du kan blant annet se Øystein Greni, Tone Damli Aaberge, og Bjørn Johan Muri.

Sjekk hele konsertprogrammet her.

Du kan allerede by på P3s akusjon til inntekt for flyktninghjelpen. Fam Irvoll er en av de som har vært så kul at du har gitt oss klær som vi kan auksjonere bort.

Sjekk ut: Vil du ha designerklær?

Sjekk ut et sammendrag fra fjorårets P3aksjon.