Partileder: Erna Solberg
Oppslutning ved forrige stortingsvalg: 26,8 %
LES OGSÅ: KrF for dummies
LES OGSÅ: Venstre for dummies
LES OGSÅ: SV for dummies
Høyre er landets nest største parti, og sitter nå i regjering sammen med landets tredje største parti, FrP. Kanskje litt vel «stating the obvious» der- sorry. Men det må jo nevnes. Og her kommer en til: Høyres partileder, Erna Solberg, er også Norges statsminister. Sånn, da var det sagt. Hvem de skal samarbeide med hvis de vinner frem i valget i år er litt mindre åpenbart. Høyre har selv sagt at de vil fortsette det nåværende samarbeidet med FrP, Venstre og KrF, men KrF har sagt at de absolutt ikke vil samarbeide med FrP. Og FrP vil helst ikke støtte en barnehage de selv ikke får være med i. Oj! Sorry, mente selvfølgelig regjering.
Ideologi og sånn
Høyre hører til på høyresiden i politikken. Fin huskeregel. Kort fortalt er de et konservativt parti med liberale verdier. Liberalisme betyr i utgangspunktet at staten skal bestemme minst mulig over hva du skal gjøre og når du kan gjøre det. De vil at hvert enkelt menneske skal ha størst mulig frihet til, og ansvar for, å forme sitt eget liv. Et litt forenklet eksempel er å la folk kjøpe alkohol når de selv vil. Konservativismen er egentlig også ganske enkel å forstå. Ordet kommer fra det engelske «conserve», altså bevare. Og det er litt det det handler om. Respekt for tradisjoner, kunnskap gjennom nedarvet tro og tenkemåte, og sosialt ansvar. Kombinasjonen av disse to ideologiene gjør at Høyre ønsker et stabilt samfunn, og er imot revolusjonære endringer. Endring skal komme gradvis for å kunne ta vare på tradisjoner og slikt i prosessen.
Sosialemedier-minister
Som statsminister har Erna vært svært aktiv på sosiale medier de siste årene. Viktig å være tilstede blant folka vettu! Hun ble faktisk også kåret til «Best på web 2.0». Men det var i IT-avisen Computerworld da. Og i 2009 da. Så det teller kanskje ikke helt. Men hun skal ha for at hun er ivrig!
Resten av partiet er også ganske ivrige, og redefinerer begrepet «politisk merch».
Hva vil Høyre endre?
Det er jo nesten umulig å holde denne artikkelen kort og forklare alt Høyre vil, så denne listen er langt fra komplett. Disse tre temaene er blant de Høyre selv definerer som sine fanesaker. Les gjerne mer på Høyres egne nettsider.
Skole
- Beholde fraværsgrensa.
- I fjor høst innførte regjeringa (H og FrP) en av tidenes mest omdiskuterte regler i skolen, nemlig fraværsgrensa. Den sier at elever som har mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag ikke skal få karakter i faget. Det er svært få godkjente årsaker til fravær som går utover de 10 prosentene. Dette betyr i praksis at hvis man er borte 4 ganger i løpet av et år i de minste fagene så stryker man i det faget. Fraværsgrensa ble innført for å få ned fraværet, og å få flere elever helskinna gjennom vgs. Og det har den i utgangspunktet gjort. Landssnittet for fravær har gått falt med 2,9 dager og 6,2 timer fra skoleåret 15/16 (uten fraværsgrense) til 16/17 (med fraværsgrense. Høyre mener fraværsgrensa er en suksess og går til valg på å beholde den som den er, men flere andre partier reagerer på at regelverket er for rigid. De mener den ikke tar hensyn til elevenes behov, og dytter enkelte elever helt ut av skolen.
- Få verdens beste skole
- Fin tanke, men selv når man saumfarer Høyres egne nettsider er det ikke særlig lett å forstå akkurat hvordan de vil gjøre det. Det måtte faktisk en telefon til en pressefyr til for å forstå noe som helst. Høyre ønsker altså å satse enda sterkere på de første fire skoleårene, og vil blant annet finne ut hva barna kan gjennom en prøve allerede i det de begynner i førsteklasse. Den skal vise læreren hvilke elever som trenger ekstra hjelp i lesing og skriving. Høyre vil så at det skal utdannes 3000 spesialister, en på hver skole. Det er lærere som allerede er på skolen, men som skal videreutdannes til å bli en slags spesialist på å lære barn grunnleggende ferdigheter. De skal ha færre undervisningstimer, og mer tid til å følge opp enkeltelever.
Forsvar
- Øke forsvarsbudsjettet til 2 prosent av BNP innen 2024.
- 2 prosent av BNP (bruttonasjonalprodukt, den samlede verdien av alt vi skaper i løpet av et år) tilsvarer cirka 74 milliarder kroner i 2017-penger. Det er cirka 25 milliarder mer enn de fikk i fjor. Disse pengene skal blant annet brukes på nye fly. Norge har bestilt 52 nye kampfly av typen F-35, til den nette sum av 71,5 milliarder kroner som skal betales ned frem til 2025. Opprustningen av kampfly kom etter sterkt ønske fra Forsvaret, men investeringen spiser mye av de nye pengene som kommer inn og Forsvaret har fortsatt måttet kutte blant annet i Hæren, Heimevernet og utdanning.
- Bidra mer til NATO
- NATO (North Atlantic Treaty Organization) er en forsvarsallianse mellom Nord Amerika og 29 land i Europa. Grunntanken er at et angrep på et medlemsland i NATO er et angrep på alle. Så hvis vi noen angriper Norge vil NATO-landene komme og støtte oss. Det fungerer på en måte som en forsikring. Vi bidrar litt hvert år, og får hjelp om det plutselig skulle skje noe her. Høyre ønsker styrke samarbeidet med NATO blant annet ved å ta ansvar for internasjonal sikkerhet og delta i NATO-ledede oppdrag i utlandet. Et eksempel er norske soldaters tilstedeværelse i Afghanistan.
Gründere
- Trappe ned og etterhvert fjerne formueskatten
- Formueskatten er rett og slett en skatt på det du eier, heller enn det du tjener. Det kan være penger du har i banken, aksjer, verdi i en bedrift eller lignende. Eier du mer enn 1.480.000 kroner skattlegges du ca 1 prosent av det hver år. Høyre mener denne formen for skatt tapper bedriftene for verdier som de heller kunne brukt på å investere i ny teknologi, økt produksjon og flere arbeidsplasser. Men om man fjerner formueskatten taper også staten store inntekter som kunne vært brukt på skole, helse, veier eller lignende.
- Gi skattefradrag til personer som investerer i oppstartsselskaper.
- Høyre vil lokke folk til å investere i nystartede selskaper ved å gi dem skattefradrag. Det finnes flere andre ting man kan få skattefradrag for, for eksempel å gi penger til veldedighet.
Erna Solberg har jo vært statsminister de siste fire årene, men Støre puster henne i nakken og vil gjerne sparke henne ut av regjeringskontorene. Så hvem blir det? DIN stemme er med å avgjøre. Eller magi. Whichever.