- Cecilie Kåss Furuseth (36) er programleder på radio og TV, for tiden for «God bedring» og «The Kåss Furuseths» på NRK P3. Hun har tidligere vært programleder for «Sinnssykt», og hun har vært åpen om at hun har bipolar lidelse type 2.
Jeg får mange meldinger fra folk som strever psykisk som har det ekstra vondt akkurat nå, og som har mista viktige rutiner og holdepunkter i hverdagen. Disse menneskene er i krise.
Jeg har fått et veldig tydelig råd fra psykolog i perioder hvor jeg ikke har hatt det optimalt: «Ikke isoler deg». Jeg er ikke aleine om å ha fått det rådet. Det er et godt råd. Men akkurat nå er det i mange tilfeller umulig, og heller ikke forsvarlig, å følge det rådet fordi mange må nettopp det, isolere seg og holde avstand (ihvertfall fysisk).
«Jeg har mista det viktigste»
Vi kan ikke lenger klemme, holde rundt hverandre, gå til psykologkontoret eller strekke ut en hånd. Det kan være vanskelig å takle, og gjøre vanskelige følelser enda vanskeligere. Jeg har fått mange meldinger som disse:
«Jeg sliter om dagen. Jeg har mista det viktigste, og jeg har ingen å snakke med. Hva skal jeg gjøre?»
«Er ikke i jobb, har ingen rundt meg, og de faste avtalene jeg hadde er avlyst. Vet helt ærlig ikke hvordan dette skal gå.»
«Det føles som om jeg er helt aleine i verden. Angsten min blir bare verre og verre av dette.»
«Venninna mi er i krise, og jeg har ingen mulighet til å hjelpe henne. Det eneste jeg vil er å besøke henne, men jeg vil ikke risikere smitte.»
Vi tåler ikke karantene
Forskning viser at selv de som ikke sliter til vanlig, ofte kan få nedsatt psykisk helse av å være i karantene.
Som psykolog Peder Kjøs sier i podkasten «God bedring»:
– Vi mennesker tåler ikke karantene så godt. Det å bli isolert er ikke bra for oss. Man kan bli engstelig, deprimert eller drikke for mye.
Så hvordan skal vi gripe dette an? Det eneste vi kan gjøre er å prøve å ta vare på hverandre via Internett.
Prøver å huske at dette ikke er valgfritt
En endeløs strøm av hjerteemojis, telefonsamtaler, og videochatter er det vi har, og nå må vi bruke det. Selv har jeg det bra, og hver dag er jeg takknemlig for at jeg ikke er midt inne i en depresjon, men det å være innendørs 24 timer i døgnet minner skummelt om nettopp det.
Jeg prøver å huske på at dette ikke er valgfritt, og vi gjør faktisk en god gjerning ved å følge reglene.
Nå er mitt største håp at vi tar hensyn til hverandre, og at du som sliter klarer å holde ut gjennom denne absurde situasjonen. Pust med magen. Og til deg som ringer hjelpetelefon fordi du har spørsmål om covid-19: konsekvensen er at de som er aleine og sårt trenger noen å snakke med, ikke kommer igjennom. Linjene er allerede sprengt, her må vi være hensynsfulle.
Den siste tiden har Mental Helse opplevd en enorm økning i antall henvendelser.
– Fra klokken 15 på søndag til klokken 7 mandag har vi fått 560 henvendelser med 52 prosent svarprosent, der 64 av samtalene har handlet om korona. Det er en økning fra forrige uke hvor det var 30–40 per døgn, sier Kristin Bergersen, kommunikasjonssjef i Mental Helse, til NRK.no, tidligere denne uken.
Er du som leser dette psykolog og har muligheten til å ha video- eller telefonkonsultasjoner? Gjør det.
Her kommer noen velmenende tips fra en ikke-ekspert. Jeg er verken psykolog eller fagmenneske, bare en helt vanlig nørd.
Tips til deg som har det tungt
Denne situasjonen kommer ikke til å vare evig, heldigvis. Husk det!
Lag dine egne rutiner. Stå opp og legg deg til ca samme tid hver dag, så langt det er mulig.
Lag en plan for de små tingene du kan gjøre i løpet av dagen, en slags kjøreplan for de neste timene: Facetime noen du er glad hvis du kan. Ring. Les et visst antall sider i en bok. Bak et brød. Se en god film. Hør en podkast. Sett på musikk. Rydd i skapet. Sett på en yogatime på YouTube. Gå en tur i skogen, med god avstand.
Prøv å ikke sove bort dagen.
Ta deg en dusj, ta på rene klær.
Bruk skriving som egenterapi. Sett deg ned og skriv så det spruter. Du trenger ikke lese eller dele det, du kan kaste det etterpå om du vil. Bare få det ut.
Filmmaraton! (Lethal Weapon-filmene har holdt seg godt. For en helsprø duo, hæ?) Eller binging av TV-serier?
Ikke google for mye, du trenger ikke vite alt som skjer i verden til enhver tid, men følg med på oppdateringer og råd fra myndighetene og fagfolk.
Hjelpelinjene er døgnåpne. Et eksempel er Mental Helses hjelpetelefon, som kan nås på 116 123, eller du kan snakke skriftlig på sidetmedord.no.
Ikke hold det hemmelig for de rundt deg at du trenger ekstra støtte.
Hold på tanken om at vi er mange i samme båt. Husk at du ikke er alene om å være i en krise akkurat nå.
LES FLERE MENINGER: