Fra 23. april til 23. mai i år er det ramadan. Høytiden avsluttes med en feiring som heter Id al-fitr, eller bare id, eller eid. Før festen er vi inne i en måned som er viktig for muslimer, og en del troende får en ekstra tilknytning til religionen. Det er tiden hvor bønn, samvær med familien, refleksjon og generell ettertanke spiller store roller.
Det er også tiden hvor man skal faste fra soloppgang til solnedgang.
Og så klart er det noen som jukser.
Men hvor skal man spise?
Siste stopp i årets «Chattes»-sesong var en spesialsending om ramadan med Faten Mahdi Al-Hussaini (25) og medprogramlederne Hoda Abo Joaila (21) og Tariq Arshad (25) i front.
Gjennom vinteren og våren har trekløveret sammen med gjester i talkshowet diskutert tabubelagte og universelle påstander, ispedd en god dose munnrapp humor og overdrivelser.
Alle tre er enige i at den viktigste grunnen til fasten er å forsøke å bli en bedre versjon av seg selv.
Men å opprettholde fasten gjennom 30 dager fra du står opp til det blir mørkt ute er en prøvelse, og hvis man er syk, har menstruasjon, eller er gravid, er det legitime grunner til å ikke faste. Men hvor skal man spise?
– Jeg pleier å stikke til vestkanten og spise på en indisk restaurant, eller en av små-kafeene i området, for å ikke bli ferska. Det er ingen utlendinger der som kan dømme meg eller gi meg blikk, forteller Faten lattermildt i «Chattes»-episoden.
Til P3.no understreker Faten at det gjelder når man ikke har mulighet til å faste.
Faten mener hun regelrett blir et «drittmenneske» av å ikke spise eller drikke en hel dag.
– Det er litt mot sin hensikt. Man skal være et ekstra godt menneske under ramadan, men jeg ender med å klikke på alt og ingenting.
Tatt på fersken med fersken
Hvis man har kapasitet skal man i utgangspunktet faste fra pubertetsalder. Definisjonen på juks er hvis du ikke faster uten å ha en god grunn. Som ung er det likevel lett å ta seg noen friheter.
I «Chattes»-episoden forteller Hoda lattermildt om en gang hun jukset da hun var yngre:
– Jeg var så sliten av å faste. Jeg fikk øye på en fersken og ble så frista. Da tenkte jeg «yes». Akkurat da jeg tok en bit hører jeg skritt. Jeg fikk helt panikk og tenkte «hvor faen skal jeg gjøre av denne». Jeg åpna et vindu og kasta frukten ut. Da mamma kom inn på kjøkkenet hadde jeg masse fersken i munnen.
Det kan oppleves kjipt for muslimer å spise under ramadan. I likhet med Faten forteller Hoda om å dra til et sted man kan spise i fred, om man må.
– Hvis du skal til byen og gå tur under ramadan, så hold deg unna Grønland og Tøyen – ta heller t-banen til vestkanten for å spise i fred, ler Hoda.
Skjerpet konsentrasjonen
Tariq forteller at han heller ikke faster hele måneden av medisinske årsaker, og at han heller fokuserer på å be, gjøre gode gjerninger og få gode vaner. Når han faster syns han det tyngste er starten på dagen, fordi man våkner med en full mage etter et stort måltid kvelden før.
Han poengterer at det finnes flere positive sider ved å holde seg til ritualet. Du blir selvfølgelig sliten av å ikke spise vanlig, men når dagene går blir det rutine.
Noen ganger er resultatet av fastingen økt fokus.
– For tre år siden hadde jeg en hjemmeeksamen. Første dagen bestemte jeg meg for å ikke faste for å kunne fokusere på eksamen. Det endte med at jeg spiste masse snacks og drikke, helt til dagen var bortkastet.
Dagen etter snudde han, og lot det stå til med fasten.
– Jeg fullførte en tre dagers-eksamen på en dag. Konsentrasjonen ble skjerpet, rett og slett.
– Husk å øve deg på å være et bedre menneske
I det store og det hele handler ramadan om om å forsøke å bli et bedre menneske, med større omsorg og forståelse for de som har det tungt.
– Du er ikke et dårlig menneske fordi du ikke faster og ber, forklarer Hoda til P3.no og får støtte av sine medprogramledere.
For Tariq sin del handler ramadan om å komme i kontakt med sitt indre jeg, og akkurat dét støttes av Faten.
– Det blir en fin reise hvor du er bevisst på ting du vanligvis ikke tenker over. Det fineste med ramadan er at du går inn i deg selv – selv om jeg og søstrene mine sover dagen lang under ramadan, sier Faten og tilføyer:
– Viktigst av alt, husk å øve deg på å være et bedre menneske i ramadan – og året rundt ellers.
Se «Chattes» hvor de diskuterer fasten under ramadan!
LES FLERE SAKER FRA «CHATTES»: