«Whamageddon»! Spillet, som handler om å gå så mange dager som mulig i desember uten å høre «Last Christmas» av Wham, har engasjert denne måneden.
Jeg inviterte hele Norge til å bli med og melde ifra til meg når, og hvordan, de røk ut. Totalt har jeg fått 466 meldinger fra folk som har røket (okey, da kan man kanskje ikke si at «hele Norge» spilte spillet, men det er jo likevel en del).
Jeg har snakket med folk som har prøvd det, snakket med skaperne av spillet og prøvd meg selv. Slik gikk «Whamageddon» 2023:
30. november
Det er dagen før dagen. Jeg har gått til innkjøp av hørselsvern og dobbeltsjekket at låta ikke ligger i julespillelisten min.
Før jeg starter, vil jeg høre med noen andre som er i samme båt som meg.
Malthe Gaarden (29) har i år startet en gruppechat med vennene sine. De er 25 stykker som skal forsøke å unngå George Michael sine strofer de neste dagene og ukene.
Dette er første året Malthe skal prøve seg, men selvtilliten er langt ifra på topp.
– Jeg holder nok ikke lenge. «Last Christmas» kan dukke opp hvor som helst og når som helst, jeg tror ikke jeg kommer til å se den komme før det er for seint.
I gruppechatten er det en premie til vinneren: en lunken, liten light-øl. Jeg avtaler med Malthe at vi skal holde kontakten gjennom måneden.
Den siste dagen før 1. desember tilbringer jeg på bar med noen venner. På vei hjem får jeg en melding fra en fremmed i det klokken har blitt 00.21:
Dermed var spillet i gang.
1. desember
Desember er her, og «Whamageddon» 2023 har startet! Jeg tar ingen sjanser på bussen på vei til jobb og setter meg bakerst med hørselsvernet på. De bussjåførene som hører på radio, kan bare prøve seg.
Jeg har bestemt meg for å holde meg unna radio denne måneden. Men så kloke har ikke alle vært. Det vil si, mange har tenkt at de bør holde seg unna P4 og P7 Klem, men «Nyhetsmorgen» på P2 må da være trygt? Eller?
«Nyhetsmorgen» har et innslag om «Whamageddon» og presterer å spille låta i samme slengen:
Jeg får 36 henvendelser fra folk som ryker, inkludert en sint sunnmøring som ringer meg og truer med en PFU-klage.
Folk er rasende. Jeg bestemmer meg for å høre med Ida Kjøstelsen som var programleder i «Nyhetsmorgen» denne dagen. Hva var det som skjedde?
– Jeg må innrømme at jeg ikke tenkte så langt! Vi pleier jo ikke spille så mye musikk i «Nyhetsmorgen», så jeg syntes bare at det var fint med et lite lydklipp, forteller Ida.
Det var rett og slett en glipp. «Nyhetsmorgen»-redaksjonen var ikke forsiktige nok.
Jeg forventer en beklagelse. Nå legger nok «Nyhetsmorgen» seg flate, tenker jeg. Men neida. Ida tar ikke selvkritikk og ønsker heller å vri denne fadesen til noe positivt:
– Lytterne kan jo trøste seg med at det kunne vært en verre julesang! Det kunne vært «Driving Home for Christmas» eller «Do They Know It’s Christmas».
Ida konkluderer også med at hun skal klare å forsvare seg og redaksjonen dersom dette skulle havne i Kringkastingsrådet eller PFU.
1. desember blir en blodig dag i spillet. Totalt 124 personer melder meg om at de er ute.
Jeg drar på julebord denne kvelden og bønnfaller vennene mine om ikke å spille «Last Christmas». Når det etter hvert blir tid for å dra på byen, vender jeg snuten hjem.
Ikke faen at jeg skal ryke allerede 1. desember.
2. desember
To dager inn blir jeg litt tenkende denne lørdagsmorgningen. Hvordan ble egentlig «Whamageddon» en greie? Jeg har erfaring med å lete etter skapere bak drikkeleker fra før og tenker at dette må jeg jo komme til bunns i mens jeg holder på.
Det tar et minutt fra jeg har sendt en melding til Facebook-siden til «Whamageddon» før jeg får svar:
Kan det være mulig? Er «Whamageddon» dansk?
Tre minutter senere er jeg i telefon med Thomas Mertz. På Whamageddon.com kaller han seg for en av «The Whamfathers». Men han vil ikke fastslå 100 prosent at det var han som fant opp spillet.
– Vi er en vennegjeng som har spilt det i over 20 år. Slik vi husker det, så fant vi på det selv, men det er jo ikke en komplisert ide, så flere kan ha funnet på det om hverandre.
Men han og kompisgjengen var i hvert fall de første til å lage some-kontoer og nettsiden til spillet i 2016.
Første året nettsiden var aktiv, var interessen relativt liten. Men 26. desember 2016 døde George Michael, og Thomas beskriver dette som en «perfect storm» for spillet.
– Det var veldig trist at han forlot verden, men det økte definitivt interessen for spillet! Det har nesten blitt et kulturelt fenomen. I Danmark og Storbritannia finnes det kafeer og barer som merker seg selv som «Whamageddon»-trygge og radiokanaler som legger inn en advarsel før de spiller låta.
Thomas forteller at rekorden hans er hele tre år på rad uten «Last Christmas». En stor motivasjonsboost videre i konkurransen!
Men senere 2. desember gjør jeg en stor tabbe. Jeg blir med kjæresten min på Oslo City for å handle pakker til Secret Santa (dere vet, sånne betydningsløse pakkeleker som ikke har noe mer effekt enn å spytte inn noen hundrelapper inn i sirkulærøkonomien på kopper, sokker og ting fra Søstrene Grene.)
Mens vi står inne på Carlings og ser på «kule sokker» til 100 kr, innser jeg det. Jeg har glemt hørselsvernet mitt hjemme!
Heldigvis var det ikke Wham på høyttaleren denne gangen, men det er selvfølgelig bare flaks. Jeg løper ut fra Oslo City og venter utendørs. En tabbe som potensielt kunne blitt fatal!
3. desember
Det er søndag 3. desember. En søndag bør jo være en relativ trygg dag i dette spillet.
I hvert fall så lenge man holder seg unna TV-kanalen FEM, som vel ikke gjør annet enn å vise filmer om to personer i Chicago som egentlig ikke kan bli kjærester, men som blir kjærester på julaften likevel.
Tar man sine forholdsregler bør denne dagen være en dans på mistelteinkvister.
Men samtidig som jeg hiver i meg medisterkaker og ser favorittlaget mitt Stabæk rykke ned fra Eliteserien, så skjer det. Kjæresten min sitter ved siden av meg. Åpner TikTok. En video av Kevin Haugan dukker opp.
En video der han danser.
Og i bakgrunnen? «Last Christmas» av Wham.
Se videoen som felte meg:
Skjermopptak fra TikTok
Jeg har røket ut. Det er 3. desember, og jeg er ute av «Whamageddon». En fadese. Et talentløst forsøk. Jeg snakker ikke med kjæresten min de neste 48 timene.
Jeg ser meg også nødt til å prate med Kevin Haugan. Han skal få lov til å danse til hvilke sanger han vil, men jeg vil at han skal få høre det.
Høre at det var de søte «behind the scenes»-videoene hans fra «Snøfall 2» som felte meg.
Det som har gjort han til en julelegende blant barn og damer 50+, er det samme som ødelegger desember for meg.
6. desember
Tre dager senere hører jeg rykter om at Kevin skal være gjest i radioprogrammet «StudioP3». Jeg rykker tak i han for å konfrontere han.
11. desember
De neste dagene ryker folk en etter en. Her er noen av mine favorittmeldinger fra folk som har måttet innse at de ikke holdt helt inn:
Inkludert denne badstu-legenden her:
Jeg hører også med hvordan det går med vennegjengen til Malthe. Han røk selv ut samme dag som meg, 3. desember, men det er hele 17 personer i gruppechatten som fremdeles er med!
19. desember
Åtte dager senere kan Malthe fortelle meg at det nå er 11 personer i gjengen hans som er i live. Hvordan det er mulig skjønner jeg ingenting av. Jeg avtaler derfor å møte Malthe og kompisen Janni Frederiksen Kalafatis.
Janni er en av dem som fremdeles er med, noe han beskriver som tilfeldig.
– Det var flere i gruppechatten som røk 3. desember på en fest vi hadde, Malthe var jo en av dem. Heldigvis for meg sto jeg utendørs i det låta kom på, men det er jo bare flaks.
Resten av desember har Janni unngått julemusikk, han har hatt på seg «noise cancelling headset» når han har vært utendørs, og han har stort sett unngått sosiale medier.
Men de neste dagene skal han handle julegaver, og da føler han seg alt annet enn trygg.
– Jeg må nok innom H&M og noen lekebutikker, det føles som å løpe gjennom et minefelt. Jeg burde jo ha bestilt alle gavene på nett i år, men det er vel for seint nå.
– Det at du har levd så forsiktig, har det gått utover julestemningen din?
– For å komme i stemningen har jeg kompensert andre steder i livet. Vi har et dobbelt så høyt juletre hjemme i år, jeg har kjøpt meg nye julelys, skaffet adventsstake og full pakke. Men jeg savner julemusikken litt.
For kompisen Malthe har desember derimot tatt en uventet vending. Selv om han først ble veldig lei seg og skuffet da han røk.
– Men etter hvert som jeg aksepterte min skjebne, så har jeg faktisk blitt veldig glad i «Last Christmas»! Tidligere har jeg alltid syntes den var irriterende, men «Whamageddon» har gjort at det har blitt litt fint å høre på den.
Malthe og Janni er spent på hvor mange i gruppechatten som holder helt inn til julaften. De tror mange kan «dø» de siste dagene. Men uansett hvordan det går har gjengen i gruppechatten planen klar for januar.
– Vi må ha en «Whamageddon»-fest der vi kun skal høre «Last Christmas», gratulere vinneren og kle oss ut som George Michael.
20. desember
Dagen etter sender Janni meg denne meldingen:
Så lenge varte det.
24. desember
Det er julaften, og endelig er oppgjørets time her. Nå kan alle som vil, høre på «Last Christmas» dersom man av en aller annen grunn har savnet den.
Nå som spillet er ferdig, er det på plass med litt statistikk. Når røk folk? Og hvordan røk de?
I forskningens navn har jeg analysert hver bidige e-post jeg har fått i desember og tatt i bruk gode gamle Microsoft Excel (får du ikke julestemning av dette, så får du det aldri):
PS: Malthe kan fortelle meg at fem personer i gruppechatten overlevde helt frem til 24. desember! Gratulerer til alle som klarte å gå hele veien frem til julaften uten å høre «Last Christmas», og god jul!
MER OM JUL: