nrk.no

Jeg prøvde å gå hele desember uten å høre «Last Christmas». Slik gikk det

Få full oversikt over resultatene til det norske folk (i hvert fall de som har tatt kontakt) nederst i saken!

«Whamageddon»! Spillet, som handler om å gå så mange dager som mulig i desember uten å høre «Last Christmas» av Wham, har engasjert denne måneden.

Jeg inviterte hele Norge til å bli med og melde ifra til meg når, og hvordan, de røk ut. Totalt har jeg fått 466 meldinger fra folk som har røket (okey, da kan man kanskje ikke si at «hele Norge» spilte spillet, men det er jo likevel en del).

Jeg har snakket med folk som har prøvd det, snakket med skaperne av spillet og prøvd meg selv. Slik gikk «Whamageddon» 2023:

Bilde av George Micheal som holder et vinglass, mens setningen «Whamageddon» står i skrift i kursiv over han.

30. november

Det er dagen før dagen. Jeg har gått til innkjøp av hørselsvern og dobbeltsjekket at låta ikke ligger i julespillelisten min.

Før jeg starter, vil jeg høre med noen andre som er i samme båt som meg.

Malthe Gaarden (29) har i år startet en gruppechat med vennene sine. De er 25 stykker som skal forsøke å unngå George Michael sine strofer de neste dagene og ukene.

Dette er første året Malthe skal prøve seg, men selvtilliten er langt ifra på topp.

– Jeg holder nok ikke lenge. «Last Christmas» kan dukke opp hvor som helst og når som helst, jeg tror ikke jeg kommer til å se den komme før det er for seint.

mALTHE gAARDEN Smiler fra øre til øre. Han har på seg en brun jakke og en blå turtleneck.
BLID PESSIMIST: Malthe er klar for å ta fatt på «Whamageddon», til tross for at troen på egen suksess er minimal. Foto: Espen Roness, NRK P3

I gruppechatten er det en premie til vinneren: en lunken, liten light-øl. Jeg avtaler med Malthe at vi skal holde kontakten gjennom måneden.

Den siste dagen før 1. desember tilbringer jeg på bar med noen venner. På vei hjem får jeg en melding fra en fremmed i det klokken har blitt 00.21:

En skjermdump av en et person som skriver en melding «jeg røk.... faen».

Dermed var spillet i gang.

1. desember

Desember er her, og «Whamageddon» 2023 har startet! Jeg tar ingen sjanser på bussen på vei til jobb og setter meg bakerst med hørselsvernet på. De bussjåførene som hører på radio, kan bare prøve seg.

Jeg har bestemt meg for å holde meg unna radio denne måneden. Men så kloke har ikke alle vært. Det vil si, mange har tenkt at de bør holde seg unna P4 og P7 Klem, men «Nyhetsmorgen» på P2 må da være trygt? Eller?

 • Å spille Last Christmas på Fredagspanelet på Nyhetsmorgen 1. desember er ondskapsfullt.
Den eneste sangen som er spilt på nyhetsmorgen på årevis?
 • Jeg røyk kl 08.25 på 1.des. Tror du rekrutterte NRK nyhetsmorgen for å fjerne mest mulig konkurranse tidlig. 

Må minne deg på reglene. Ikke lov å ødelegge for andre. Takk skal du faen meg ha.
 • Men P2 nyhetsmorgen klarte det utrolige å spille låta! Hvordan er dette mulig?
Dette burde bli en sak for Kringkastingsrådet!
 • Sikkelig dick move av NRK
 • Det teller vel egentlig som samme slags sabotasje som å med vilje Whamme vennene sine. Dette burde løftes opp i Kringkastingsrådet og PFU :P
 • Hehe, vel trodde jeg skulle være trygg der, så vurder å melde dem til konkurransetilsynet for å aktivt spille folk ut av konkurransen 😅

«Nyhetsmorgen» har et innslag om «Whamageddon» og presterer å spille låta i samme slengen:

Jeg får 36 henvendelser fra folk som ryker, inkludert en sint sunnmøring som ringer meg og truer med en PFU-klage.

Folk er rasende. Jeg bestemmer meg for å høre med Ida Kjøstelsen som var programleder i «Nyhetsmorgen» denne dagen. Hva var det som skjedde?

– Jeg må innrømme at jeg ikke tenkte så langt! Vi pleier jo ikke spille så mye musikk i «Nyhetsmorgen», så jeg syntes bare at det var fint med et lite lydklipp, forteller Ida.

Det var rett og slett en glipp. «Nyhetsmorgen»-redaksjonen var ikke forsiktige nok.

Ida Kjøstelsen har på seg en svart topp med juletrær. Hun smiler lurt mens hun står i nyhetstudiet.
LURING: Som programleder sendte Ida Kjøstelsen flere deltakere ut av «Whamageddon». I 2024 skal hun ikke fortsette i «Nyhetsmorgen». – Det skyldes ikke «Last Christmas» og Wham, avkrefter Ida. Foto: Katrine Nybø, NRK

Jeg forventer en beklagelse. Nå legger nok «Nyhetsmorgen» seg flate, tenker jeg. Men neida. Ida tar ikke selvkritikk og ønsker heller å vri denne fadesen til noe positivt:

– Lytterne kan jo trøste seg med at det kunne vært en verre julesang! Det kunne vært «Driving Home for Christmas» eller «Do They Know It’s Christmas».

Ida konkluderer også med at hun skal klare å forsvare seg og redaksjonen dersom dette skulle havne i Kringkastingsrådet eller PFU.

1. desember blir en blodig dag i spillet. Totalt 124 personer melder meg om at de er ute.

Jeg drar på julebord denne kvelden og bønnfaller vennene mine om ikke å spille «Last Christmas». Når det etter hvert blir tid for å dra på byen, vender jeg snuten hjem.

Ikke faen at jeg skal ryke allerede 1. desember.

2. desember

To dager inn blir jeg litt tenkende denne lørdagsmorgningen. Hvordan ble egentlig «Whamageddon» en greie? Jeg har erfaring med å lete etter skapere bak drikkeleker fra før og tenker at dette må jeg jo komme til bunns i mens jeg holder på.

Det tar et minutt fra jeg har sendt en melding til Facebook-siden til «Whamageddon» før jeg får svar:

Hi Espen. My name is Thomas and I am one of the guys behind this weird thing. 
I am absolutely up for a short chat. I am based in Copenhagen so time zones shouldn’t be an issue. 
- Thomad

Kan det være mulig? Er «Whamageddon» dansk?

Tre minutter senere er jeg i telefon med Thomas Mertz. På Whamageddon.com kaller han seg for en av «The Whamfathers». Men han vil ikke fastslå 100 prosent at det var han som fant opp spillet.

– Vi er en vennegjeng som har spilt det i over 20 år. Slik vi husker det, så fant vi på det selv, men det er jo ikke en komplisert ide, så flere kan ha funnet på det om hverandre.

Men han og kompisgjengen var i hvert fall de første til å lage some-kontoer og nettsiden til spillet i 2016.

Første året nettsiden var aktiv, var interessen relativt liten. Men 26. desember 2016 døde George Michael, og Thomas beskriver dette som en «perfect storm» for spillet.

– Det var veldig trist at han forlot verden, men det økte definitivt interessen for spillet! Det har nesten blitt et kulturelt fenomen. I Danmark og Storbritannia finnes det kafeer og barer som merker seg selv som «Whamageddon»-trygge og radiokanaler som legger inn en advarsel før de spiller låta.

Thomas forteller at rekorden hans er hele tre år på rad uten «Last Christmas». En stor motivasjonsboost videre i konkurransen!

Men senere 2. desember gjør jeg en stor tabbe. Jeg blir med kjæresten min på Oslo City for å handle pakker til Secret Santa (dere vet, sånne betydningsløse pakkeleker som ikke har noe mer effekt enn å spytte inn noen hundrelapper inn i sirkulærøkonomien på kopper, sokker og ting fra Søstrene Grene.)

Mens vi står inne på Carlings og ser på «kule sokker» til 100 kr, innser jeg det. Jeg har glemt hørselsvernet mitt hjemme!

Heldigvis var det ikke Wham på høyttaleren denne gangen, men det er selvfølgelig bare flaks. Jeg løper ut fra Oslo City og venter utendørs. En tabbe som potensielt kunne blitt fatal!

Espen står foran Oslo City og ser oppgitt ut. Han har hendene i lomma på vinterjakka.
Foto: Tilfeldig dame jeg fikk til å ta bilde av meg i det jeg innså at jeg ikke lenger var trygg inne på Oslo City

3. desember

Det er søndag 3. desember. En søndag bør jo være en relativ trygg dag i dette spillet.

I hvert fall så lenge man holder seg unna TV-kanalen FEM, som vel ikke gjør annet enn å vise filmer om to personer i Chicago som egentlig ikke kan bli kjærester, men som blir kjærester på julaften likevel.

Tar man sine forholdsregler bør denne dagen være en dans på mistelteinkvister.

Men samtidig som jeg hiver i meg medisterkaker og ser favorittlaget mitt Stabæk rykke ned fra Eliteserien, så skjer det. Kjæresten min sitter ved siden av meg. Åpner TikTok. En video av Kevin Haugan dukker opp.

En video der han danser.

Og i bakgrunnen? «Last Christmas» av Wham.

Se videoen som felte meg:

Skjermopptak fra TikTok

Jeg har røket ut. Det er 3. desember, og jeg er ute av «Whamageddon». En fadese. Et talentløst forsøk. Jeg snakker ikke med kjæresten min de neste 48 timene.

Jeg ser meg også nødt til å prate med Kevin Haugan. Han skal få lov til å danse til hvilke sanger han vil, men jeg vil at han skal få høre det.

Høre at det var de søte «behind the scenes»-videoene hans fra «Snøfall 2» som felte meg.

Det som har gjort han til en julelegende blant barn og damer 50+, er det samme som ødelegger desember for meg.

6. desember

Tre dager senere hører jeg rykter om at Kevin skal være gjest i radioprogrammet «StudioP3». Jeg rykker tak i han for å konfrontere han.

11. desember

De neste dagene ryker folk en etter en. Her er noen av mine favorittmeldinger fra folk som har måttet innse at de ikke holdt helt inn:

 • Hei, Jeg er kanskje litt småbrisen når jeg skriver dette men, Jeg er student i Trondheim og har tatt meg en øl eller 5 på en rolig fredag. Så skulle jeg ta bussen hjem, men tror du ikke jeg missa den. Så jeg tenkte fack it, jeg bestiller en taxi. Taxin puller opp etter 3 minutter, og når jeg setter meg inn og sjåføren kjører i vei og skrur opp musikken, så hører han fader i meg på Last Christmas. Det var det. Der røyk jeg. 9. desember. Da er det bevist, taxi er hverken godt for lommeboka, eller sjela. God natt.
 • Faen. Røk for 10 min siden. Er drosjesjåfør og lot en kunde styre musikken for vennegjengen. Siste låt før de gikk ut av drosja; Wham! Last christmas… Dette gjør litt vondt faktisk.
 • Whamageddon? EASY! Bor i Australia, og har absolutt nada som minner om jul rundt meg. Hva er det første jeg hører når jeg åpner Insta?? En jævla reel med «last christmas» som blæster i bakgrunnen. Cirka 7 timer inn i 1. desember. I’m out.
 • Det skjedde på best tenkelig vis. Gode venner på rakfisklag snek den inn på spillelista, og det ble dans og allsang og julestemning ❤️
 • Jeg tapte Whamageddon den 5. desember 2023 kl 08:55. Kompisen min begynte å synge på den, så sa jeg «nei nå tapte jeg!» så satte han på sangen og viste fingeren fordi han er i dårlig humør i dag.
 • Eg rauk ut i går, so eg kom meg diverre ikkje so langt ut i desember. Mannen min og eg var invitert på middag hjå naboen. Stor stas, då dei har drive og pussa opp huset sidan dei overtok det, og no var dei omsider kome godt nok i hus til at dei følte dei kunne invitere middagsgjestar over. Idet me kjem inn døra, so er det denne songen som speler over musikkanlegget ... Dei hadde sete på ei eller anna "Christmas 100 greatest hits"-speleliste og ved eit tilfelle so var det denne songen som spelte då me kom. Songen spelte ikkje fleire gongar den kvelden, so om berre mannen min og eg hadde vore eit par minutt seinare ute til middagen ... *sukk* Lukke til, vonar du kjem lenger enn meg!
 • Hei Espen… Det som startet som en helt vanlig Onsdag her på kontoret, skulle vise seg å være en av mine største skuffelser i løpet av livet! 14:55 så skulle Arian høre på et klipp praktikanten Ingvild hadde klippet til et av våre stikk og i det hun trykker play skjønner jeg at det er for sent Arian prøver å skru ned lyden så kjapt hun klarer, men til ingen nytte, Ingvild tør ikke se meg inn i øynene engang, for hun forstår selv hva hun har gjort… Jeg faller ned på knærne mine og ser opp mot himmelen og skriker «neeeeeei, hvorfor meg?!?!» med 4 dager igjen av whamagedon så klarte jeg å ryke ut….
 • Jeg veit det er en risikosport å jobbe på et kjøpesenter. Allikevel gikk jeg også i år inn med stor optimisme for at dette skulle gå brillefint. Jeg skvatt til skikkelig før helga da jeg kjente igjen noen toner over kjøpesentrets høytaleranlegg, men til min store glede var det bare en cover. I dag derimot fikk jeg kjenne på følelsen av hvem behøver fiender med venner som dette. Uten min viten hadde selvfølgelig en kollega satt på en julekanal på radioen på lageret vårt. En radio som aldri pleier å være innstilt på slikt. Det var omtrent som å få stukket en kniv inn i brøstet og noen begynte å vri den rundt da jeg ante fred og ingen fare når jeg skulke plukke opp ett eller annet fra lageret. Hva hører jeg klokka 12.55? Jo, originalversjonen, og vips så sitter jeg her 20 minutter etter og er ferdig for i år.
 • Nå har jeg uheldigvis røket ut av Whamageddeon. En bil spilte sangen på fullt mens den kjørte rundt i gatene her i Auckland, New Zealand. Forbrytelsen skjedde fredag 8.desember kl 23.09 lokal tid.
 • Jeg røk ut i dag ettersom naboen Marienlyst Ungdomsskole ønsket å vekke hele nabolaget med julemusikk rundt 07:45 på morgenen. Jeg trodde jeg skulle være trygg i mitt eget hjem. Så feil kan man ta.
 • Jeg er lærer, og i går hadde vi juleverksted med musikk. Det ble også spilt julemusikk ute i skolegården, men jeg hadde tatt mine forhåndsregler ved å fjerne «last christmas» fra julelista mi og å spise lunsj så langt unna at jeg ikke hørte musikken som ble spilt ute. Var veldig fornøyd med meg selv da jeg gikk hjem fra jobb uten å ha hørt den. På kvelden hadde jeg vors med noen kollegaer og fortalte om Whamageddon. Så dro vi ut på en brun irsk pub nede i Grensen, der de spilte mye variert musikk, men IKKE julemusikk. Så jeg trodde det var greit. Plutselig hører jeg at de spiller last christmas, og får blikkontakt med den ene kollegaen min. Hun begynner å le. Jeg ble på ekte irritert, for etter last christmas gikk de tilbake til å spille vanlig musikk igjen. Får prøve igjen til neste år!
 • Jeg hadde akkurat vært på en julekonsert. Last Christmas ble spilt. Men det var en liveopptreden, og av naturlige årsaker var det ikke Wham! som sto på scenen. Jeg smilte i skjegget, jeg var fortsatt med. Nå holder jeg helt til romjula, tenkte jeg, jeg er uovervinnelig. Etter konserten skulle vi ta t-banen hjem, og gikk da forbi Spikersuppa. Kona ville se på noen luer, og gikk bort til en av bodene. Idet vi kommer bort dit, skvetter jeg og skriker til. Uten forvarsel starter synth-riffet og bokstrommene. George Michael begynner å vokalisere de kjente vokalene, og jeg er ute. Så brått og brutalt kan livet snu. Min magre trøst var at alle som søndag kveld hadde jaktet julestemning ved Jul i Vinterland ble utsatt for samme angrep samtidig, så jeg var heldigvis ikke alene. God Wham!-fri adventstid videre.
 • Det er venninnen min som ba meg bli med på denne konkurransen og jeg hadde håpet på at hun holdt ut lenger, men hun røk ut dagen etterpå 11.12. Det var under trening hvor instruktøren plutselig hadde lagt til Last Christmas i spillelisten under treningsøkten. Hvorfor skal de ha julemusikk i treningen?
 • God formiddag Espen, Det skjedde kl. 10:17 i morges. Jeg var imponert over hvor lenge jeg har holdt ut. Jeg har fått opp noen cover-varianter i feeden min, men ikke «the real deal». Hele historien er egentlig veldig antiklimatisk. Det var en informativ video på tiktok om videoen. Jeg scrollet videre med en gang jeg skjønte hva låten var, men skaden hadde allerede skjedd. Dette har vært en spennende desember og jeg har lært mye om meg selv og menneskene rundt meg. Venner har sendt melding og sjekket inn hvordan det går. Jeg har lært mye om hvem som er mine egentlige venner. Den spennende delen var denne historien skjedde 1. desember. Jeg åpner en snap fra det jeg trodde var en av mine beste venner. Jeg hadde foreslått noen dager før at hun kunne bli med, men hun likte låten (rødt flagg, jeg vet) og ville ikke bli med. Det var en videosnap. Det satte ikke av noen varsellamper da vi pleier å sende videoer hvor vi prater heller enn å skrive ting. Jeg åpner snappen og hører stemmen til det jeg trodde var min beste venn. (Les dette med Nord-Tromsdialekt) «Nå skal du høre her, Marthe. Jeg hadde alt klart. Jeg hadde filmet videoen hvor jeg hørte på Last Christmas. Jeg hadde valgt nøye ut hva som skulle stå i snappen. Jeg var klar for å sende den og i siste øyeblikk ombestemte meg og dette vil jeg at du skal vite.» «Et tu, Tina», tenkte jeg mens jeg dro dolken ut av brystet. Jeg var målløs. Tatt på sengen, men og imponert over at hun sendte snappen av at hun ombestemte deg. En trussel hengende i luften som tett røkelse. Vi er enda venner, men jeg ser meg alltid bak skulderen i tilfelle. Men nå er det over og jeg kan fortsette med å ikke høre på Last Christmas av Wham!. Jeg ønsker deg en god adventstid videre og vi møttes i Whamhalla.

Inkludert denne badstu-legenden her:

 • Alts står her: 
Takk for en flott konkurranse. Som jeg antar jeg ikke vant. Kl. 1458 igår søndag 3. desember hørte jeg tonene av Last Christmas spilt over anlegget på Aquarama bad i Kristiansand. 

Litt forhistorie.

Låten ble sluppet 3. desember 1984 (altså nøyakti 39 år siden!). Da var jeg 9 år. For oss som vokste opp på Bøler var Wham jentemusikk, mens Kiss var guttemusikk - så det var sosialt selvmord å høre på Last Christmas (kanskje whammageddonforskere i fremtiden vil hevde at dette var den egenlitge opprinnelse for bevegelsen?) 

Samtidig var vi også de første til å få kabel-TV - der jo videoen til låta rullet gjennom hele desember. Og jeg hadde et lite crush på en av de kvinnene som Geroge Michel "gave his heart to last christmas": Antar en vanskelig konflikt for en 9-åring. Der samfunnets moral støter mot hjertets dype følelser. 

Gjennom årene har jeg brukt tid på å legge av meg musikalske tvangstrøyer, og har inkludert både Wham og George Michael i spillelister. Så har egentlig syntes det var litt hyggelig når Last Christmas ble spilt over radioen. Definitivt av de bedre julelåtene synes jeg. 

Men konkurranseinnstinkt var tydeligvis større enn kjærlighet til denne låten. Da jeg leste konkurransereglene var jeg med. Og jeg prøvde å unngå mulige radiokanaler som kunne tenkes å spille låten. Utover det har jeg stort sett fulgt mitt liv som evig vandrer hinsides kjøpesentre, sentrumsnære områder samt offentlige og private steder som kunne mistenkes å være whamianere. Selv en blunder med å høre på skiskyting NRK-sport felte meg ikke 2. desember. Men altså allerede 3. desember var jeg ute. Tonene nådde meg i badstuen. Jeg hadde et ørlite håp om at det var en cover, men nei. Her var det full pakke. 

Jeg har meg selv å takke. Vanligvis er musikkvalget noe mer medidativt på Kristiansands badeland. Men denne dagen var det nesten uutholdelig med Maria Carey-lignende sanger. Da burde jeg ha trosset kødets behov for vame - og kommet meg ut i vinterdagen igjen. Faktisk ble jeg badet en hel time i julemusikk før Last Christmas ble spilt - og var på siste stasjon i opptining. 

Så moralen er av det epikureiske slaget: Utsettelse av nytelse er det som gir den størse nytelse. Nå hpåper jeg at denne hisotrien kan inspirere andre deltagere til å komme seg ut av alt som er smaker av innekos og søt musikk i desember. Lidelsen av å ryke ut så fort må vi til Dante for å skildre. Men jeg ser frem til å lindre den med lytting til julemusikk som både er tillatt og strengt forbudt ifølge moralpolitiet. 

Lykke til med videre whammageddon!

Jeg hører også med hvordan det går med vennegjengen til Malthe. Han røk selv ut samme dag som meg, 3. desember, men det er hele 17 personer i gruppechatten som fremdeles er med!

19. desember

Åtte dager senere kan Malthe fortelle meg at det nå er 11 personer i gjengen hans som er i live. Hvordan det er mulig skjønner jeg ingenting av. Jeg avtaler derfor å møte Malthe og kompisen Janni Frederiksen Kalafatis.

Janni er en av dem som fremdeles er med, noe han beskriver som tilfeldig.

– Det var flere i gruppechatten som røk 3. desember på en fest vi hadde, Malthe var jo en av dem. Heldigvis for meg sto jeg utendørs i det låta kom på, men det er jo bare flaks.

Malthe og Janni står i Karl JOHAN og smiler og koser seg Malthe har på seg en brun jakke og en blå turtleneck. Janni har på seg en svart frakk og rød lue. Janni viser tommel opp, mens Malthe viser tommel ned.
TOMMEL OPP OG NED: Janni Frederiksen Kalafatis (til venstre) har levert sterkt i konkurransen. Det samme kan man vel ikke si om Malthe Gaarden. Foto: Espen Roness, NRK P3

Resten av desember har Janni unngått julemusikk, han har hatt på seg «noise cancelling headset» når han har vært utendørs, og han har stort sett unngått sosiale medier.

Men de neste dagene skal han handle julegaver, og da føler han seg alt annet enn trygg.

– Jeg må nok innom H&M og noen lekebutikker, det føles som å løpe gjennom et minefelt. Jeg burde jo ha bestilt alle gavene på nett i år, men det er vel for seint nå.

– Det at du har levd så forsiktig, har det gått utover julestemningen din?

– For å komme i stemningen har jeg kompensert andre steder i livet. Vi har et dobbelt så høyt juletre hjemme i år, jeg har kjøpt meg nye julelys, skaffet adventsstake og full pakke. Men jeg savner julemusikken litt.

For kompisen Malthe har desember derimot tatt en uventet vending. Selv om han først ble veldig lei seg og skuffet da han røk.

– Men etter hvert som jeg aksepterte min skjebne, så har jeg faktisk blitt veldig glad i «Last Christmas»! Tidligere har jeg alltid syntes den var irriterende, men «Whamageddon» har gjort at det har blitt litt fint å høre på den.

Malthe og Janni står i Karl JOHAN og smiler og koser seg Malthe har på seg en brun jakke og en blå turtleneck. Janni har på seg en svart frakk og rød lue.
NOISE CANCELLING: Mens Janni gjør alt han kan for å unngå «Last Christmas» i innspurten, har Malthe plutselig blitt fan. Foto: Espen Roness, NRK P3

Malthe og Janni er spent på hvor mange i gruppechatten som holder helt inn til julaften. De tror mange kan «dø» de siste dagene. Men uansett hvordan det går har gjengen i gruppechatten planen klar for januar.

– Vi må ha en «Whamageddon»-fest der vi kun skal høre «Last Christmas», gratulere vinneren og kle oss ut som George Michael.

20. desember

Dagen etter sender Janni meg denne meldingen:

En melding. Det står: «Nå ble jeg drept av en kollega i en workshop. Overlagt drap»

Så lenge varte det.

24. desember

Det er julaften, og endelig er oppgjørets time her. Nå kan alle som vil, høre på «Last Christmas» dersom man av en aller annen grunn har savnet den.

Nå som spillet er ferdig, er det på plass med litt statistikk. Når røk folk? Og hvordan røk de?

I forskningens navn har jeg analysert hver bidige e-post jeg har fått i desember og tatt i bruk gode gamle Microsoft Excel (får du ikke julestemning av dette, så får du det aldri):

Et kakediagram som viser at 21% røk pga radio, 20% pga julebord, 15 % some og spotify og 11% på TV. Resten røk pga kafe, kjøpesenter, treningssenter, pub, taxi og frisør.
Statistikk som viser hvilken dag i desember folk røk på. Vi ser at flesteparten røk 1. desember (124). Mens en del også røk8. desember (48)
Statistikk som viser at 81 % ble misfornøyd, 17 % likegyldig, og 2 % lettet da de fikk beskjed om at det var ute.

PS: Malthe kan fortelle meg at fem personer i gruppechatten overlevde helt frem til 24. desember! Gratulerer til alle som klarte å gå hele veien frem til julaften uten å høre «Last Christmas», og god jul!

MER OM JUL:

Siste fra P3.no: