Jodel mener de har halvert antall hetsende innlegg: – Ikke nok, mener påvirkerne

Reality-stjernene unngår fortsatt å bruke Jodel på grunn av hets og ryktespredning.

Andrea Sveinsdottir (24) var en av flere bloggere som i 2017 skapte store overskrifter da hun gikk hardt ut mot trakasseringen av offentlige profiler på chatte-appen Jodel, hvor brukere i samme område kan dele tekst og bilder anonymt.

Samme år hadde hun vært deltager i reality-programmet «Paradise Hotel», og ble nysgjerrig på hva folk sa om henne. Men da hun lastet ned den populære appen, ble hun overveldet over hvor mange negative kommentarer reality-tilværelsen medførte.

Jeg tenkte «jøss, er det slik alle tenker om meg». Jeg ble veldig paranoid og trodde etter hvert at alle jeg møtte hadde de samme tankene, sier Sveinsdottir.

Daværende PR-sjef i Jodel, Barbora Galandakova, sa den gang at de konstant jobbet med å forbedre sine verktøy for å minske de drøye kommentarene. Jodel lovet å ta grep, og Galandakova sa de ville jobbe hardt for å kutte hetsingen.

Til Dagbladet sa hun at hun ville sørge for at Jodel ble et bedre sted for alle.

Men fortsatt eksisterer nedverdigende kommentarer, rykter og mobbing i appen.

– Noen skrev at jeg hadde ligget med over 300 folk.

P3.no har tatt kontakt med Jodel for å høre hva de har gjort for å holde løftet de ga i 2017.

I dag mener kommunikasjonsrådgiver i Jodel, Valentin Oswald, at de har halvert hetsen.

– Resultatet av alle tiltakene vi har gjennomført er at vi har greid å redusere hetsende innhold med 50 prosent i Norge, hevder Oswald til P3.no i en epost.

SLADDERFORUM: For mange har Jodel blitt et forum for å lese kjendissladder. Skjermdump: Jodel

In på «Ex on the beach», ut av Jodel

Likevel er ikke reality-stjernene overbevist.

– Hvis man vil skrive dritt om folk får man det jo til, sier Sveinsdottir.

En annen reality-stjerne som har blitt mye diskutert på Jodel er Siv Meyer (21). I 2019 deltok hun på reality-programmet «Ex on the beach», som kom på norske skjermer august samme år.

Da programmet kom på TV, slettet jeg Jodel fordi jeg ikke orket hetsen, sier Siv Meyer (21).

Ettersom serien er et av Norges mest omtalte skandaleprogrammer, visste Meyer at tilbakemeldingene i sosiale medier kunne bli harde. Dermed bestemte hun seg for å unngå forumer som Jodel.

– Jeg har rett og slett ikke behov for å sjekke et anonymt forum for å se om folk har skrevet dritt om meg, sier Meyer.

REALITY-KJENDISENE DISKUTERES: På Jodel finnes det egne grupper for reality-programmene som går på TV.

Hva tenker du om at hetsingen på Jodel fortsatt skjer i 2020?

Det er jo ganske skuffende. Jeg vet at vi har god teknologi. Det burde ikke være så vanskelig for Jodel å kreve et navn eller identitet på brukerne, sier Meyer, som påpeker at det er vanskelig å anmelde anonyme innlegg.

Får hets fordi hun skiller seg ut

Etter at Meyer slettet appen fikk hun meldinger fra venner som tok skjermbilder av kommentarene.

– Noen skrev at jeg hadde ligget med over 300 folk, mens andre mente jeg var «transe» på grunn av høyden og utseendet.

Meyer vet at mange har lagt merke til henne etter «Ex on the beach».

– Når man skiller seg ut er det lavere terskel for folk å kommentere, sier hun.

Jeg har fillers i leppene, silikonpupper og elsker å være ekstra mye, men man trenger ikke krenke folk av den grunn. Det vil alltid finnes ulike skjønnhetsidealer.

Mindre hets, mer ryktespredning?

– Hvis det stemmer at Jodel har greid å redusere hetsen med 50 prosent, er det likevel kjempebra, sier Sveinsdottir.

Jo mer de prøver å minske hetsen, jo bedre er det, tenker hun.

– Men det er fortsatt en plattform man kan bruke til å spre rykter. Selv om det ikke er hets, så kan det gå utover en person.

Blant Jodel-brukerne i Oslo finnes det flere sladdersider som blant annet diskuterer norske kjendiser. Ofte kan det forekomme usanne kommentarer, hvor kjendisene selv må ut og avkrefte ryktene offentlig.

P3.no har erfart flere samtaletråder hvor kjendiser beskyldes for overgrep, utroskap og rusmisbruk. Blant annet omtales en norsk komiker som avhengig av kokain, og en artist beskyldes for å ha ligget med ekskjæresten til bestevennen, i Jodel-kanalen @kjendisgossip.

Hva gjør Jodel med dette innholdet?

HEFTIG SLADDER: På @kjendisgossip legges det bredt ut med påstander. Skjermdump: Jodel

Må få lov å diskutere kjente profiler

I følge Jodels egne retningslinjer tillater ikke selskapet at brukere publiserer andres fulle navn, med noen unntak: navn og kallenavn på offentlige personer er greit, så lenge de ikke mobbes, trakasseres eller opplever negativ ryktespredning.

Teknisk sett er det altså lov å diskutere offentlige personer på Jodel. Men hvor går grensen?

Under Jodels regelverk for hets og diskriminering nevnes det eksplisitt at rykter om offentlige personer ikke skal spres. Med mindre du har personlig erfaring med ryktet.

Rykter som allerede er offentliggjort i media er innafor å diskutere, om du legger ved kilder i kommentaren din, skriver Jodel på sine hjemmesider. Tøyer man grensene har Jodel makt til å stenge sladderforumene.

NAVNGIS: Når en kjendis er aktuell på skjermen eller i avisene dukker det ofte opp mange kommentarer som dette på Jodel. Skjermdump: Jodel

Jodel skriver til P3.no at de i aller høyeste grad prøver å unngå å stenge forumer hvor enkeltpersoner diskuteres. Kjendiser kan diskuteres uten at innholdet er trakasserende, mener de.

Vi har mulighet til å lukke kanaler og grupper, men det er noe vi absolutt prøver å unngå. Vi ønsker ikke at noen få brukere skal ødelegge for resten. Hvis tiltakene våre ikke fungerer, vil vi vurdere å lukke grupper, skriver Oswald.

Dette reagerer Sveinsdottir på.

– Å bli snakket om er jeg vant med, men spekulering og usanne rykter er blir noe annet. Det er stor forskjell på latterliggjøring og det å prate om folk, sier hun.

Bedre moderering

På tross av alt som skrives i appen mener selskapet at de faktisk har bedret modereringssystemene sine.

– Vi mener at modereringssystemet er raskere, og at vi vanligvis klarer å blokkere hatefulle ytringer innen ti minutter, skriver Oswald.

Han beskriver at de har iverksatt flere norske brukere til å gå igjennom rapporterte poster.

– Hva skal jeg der? Lese sladder eller dritt om folk som ikke er sant?

Har en hatefull ytring blitt oppdaget av en bruker i appen, kan vedkommende rapportere posten. Posten havner videre hos en moderator som avgjør om innholdet strider mot Jodels retningslinjer.

Slik fungerer moderatorene som en slags ordstyrer eller diskusjonsleder. Regelmessig testes også moderatorene.

Om de ikke oppfyller kvaliteten vi søker, fjernes de fra arbeidsoppgavene.

FÅR GJENNOMGÅ: På @Bloggergossip diskuteres norske bloggere med fullt navn. P3.no velger å sensurere navnene til de omtalte. Skjermdump: Jodel

Bloggere kan få navnet sitt på en svarteliste

Jodel påstår også at de jobber med et automatisk system som skal gjøre det enklere å oppdage hetsende innhold og kommentarer.

– For eksempel har vi nå muligheten til å svarteliste visse ord og uttrykk. Når poster med disse ordene publiseres vil de automatisk bli vurdert av en moderator eller direkte slettet, skriver Oswald.

– Det er mulig for bloggere å kontakte oss direkte for å få sitt navn på denne lista, sier han.

Men verken Meyer eller Sveinsdottir planlegger å ta appen i bruk. De mener fortsatt Jodel er full av «drittslenging».

Jeg trenger ikke oppsøke negativitet. Det er sikkert hyggelige ting på Jodel også, men jeg synes ikke det er verdt det, sier hun.

Forslår å koble Facebook-profilene til Jodel

Meyer mener at Jodel, tross bedring, må stille brukerne ansvarlige.

– Jodel må kunne begrense hva som skal være anonymt, for eksempel kunne en funksjon vært at navn ikke kan nevnes om man skal skrive anonyme meldinger, sier hun.

Sveinsdottir mener Jodel bør kjenne til brukernes identitet, for eksempel ved å koble brukerne til deres Facebook-profil.

Hun mener Facebook-profilen ikke trenger å være synlig for andre Jodel-brukere, men kun for Jodels administrasjon. Slik kan selskapet ha reell kontroll over brukerne som hetser.

– Om det skrives noe ordentlig alvorlig hadde det dermed vært lettere å anmelde de som står bak. Slik kan politiet lettere gripe inn.

– Hvis en bruker hetser mye kunne dette for eksempel bidratt til at brukerne hadde fått advarsler, og eventuelt karantene.

Nekter å kreve brukernes identitet

På tross av kritikken ønsker ikke Jodel å kreve identiteten til sine brukere ved å koble til Facebook. De mener det hadde ødelagt konseptet.

– I tilfeller hvor loven brytes har vi samarbeidet med politiet.

– Vi ser ikke verdien av å koble Jodel med andre sosiale medier. Folk både hetser, mobber og legger ut dødstrusler med fullt navn på sosiale nettverk daglig, skriver Oswald.

– Vi mener at å kreve identiteten til brukerne våre er kontroversielt i henhold til person- og datasikkerhet.

RYKTER:  – Det er jo mobbing. Generelt tåler jeg mye motgang og er en sterk person, og ser ikke på meg selv som et mobbeoffer. Men hets som går på det personlige er mest sårende, sier Siv Meyer. Skjermdump: Jodel

Dårlig unnskyldning

Sveinsdottir er ikke begeistret over avgjørelsen.

– Det er en dårlig unnskyldning. Jeg tror heller grunnen til at de ikke vil koble til Facebook handler om redselen for at folk skal slutte å bruke Jodel og heller gå over til andre sosiale medier når de ikke kan være anonyme, sier hun.

Jodel forteller at de har samarbeidet med politiet, men går ikke nærmere inn på hva dette innebærer.

– I tilfeller hvor loven brytes har vi samarbeidet med politiet om det har vært nødvendig. Det gjør vi fortsatt, og slike poster skal blokkeres umiddelbart, skriver Oswald.

Ville takket ja til et møte med Jodel

På spørsmålet om Jodel har vært i kontakt med norske bloggere, som de tilbød i 2017, svarer Oswald at de prøvde å nå ut til bloggerne, uten hell.

PROBLEMATISK: – Når det er anonymt skriver folk ofte stygge ting, fordi man ikke trenger å stå for det man sier. Man kan komme unna med alt, sier Meyer. Skjermdump: Jodel

 

Vi har prøvd å strekke ut en hånd til bloggere og påvirkere i flere land, dessverre uten respons, sier han.

Hadde Jodel ringt Sveinsdottir for å invitere henne på et møte for å diskutere tiltak, ville hun takket ja til invitasjonen.

– Hvis de vil ha et møte om tiltak er jeg absolutt med. Men da må tilbakemeldinger tas seriøst, slik at det ikke blir et møte bare for å ha et møte. Jeg føler selv at slike forslag kommer bare for at vi skal slutte å «mase».

Sveinsdottir mener også at det ikke er folk som blir hetset sitt ansvar å kontakte Jodel.

Vi bør ikke trenge å overvåke Jodel for å se om noe stygt blir skrevet, for så å ta kontakt med selskapet. De må selv ha kontroll på hva som foregår i egen app, sier hun.

LES FLERE SAKER FRA P3: