Avslutter et stort år med pris

P3s lesere og lyttere har bestemt at traverne fra Rogaland er årets beste liveband.

Kaizers Orchestra ble vinnerne av Årets Live under P3 Gull 2013! Sammen med Bendik, Karpe Diem, Kvelertak og Honningbarna var de nominerte i kategorien som kårer bandet eller artisten som har levert de råeste liveopptredenene i år.

– Tusen takk til P3 som har spilt musikken vår i over 10 år, og tusen takk til alle de tusen arrangørene som tok oss imot der ute, og en stor takk til fansen som har fulgt oss alle disse årene, sa Janove Ottesen fra scenen.

Det er P3s lyttere som har stemt frem sine favoritter og konkurransen har vært hard. I starten av november var det Stavanger-bandet Kvelertak som ledet kappløpet, men til slutt var det altså gutta fra Jæren som stakk av med seieren.

Susi Fuchss delte ut prisen Årets liveband til Kaizers Orchestra. Foto: Mattis Folkestad/NRK.
Susi Fuchss delte ut prisen Årets liveband til Kaizers Orchestra. Foto: Mattis Folkestad/NRK.

Et stort år

Å vinne en P3 Gull-pris er en fin avslutning på et stort år for Kaizers Orchestra. Etter 13 år som et av Norges viktigste band, med en av de desidert mest engasjerte fangruppene, tok Kaizers farvel med fansen i oktober i år, da de holdt sin siste konsert i Stavanger.

ANMELDELSE: Kaizers Orchestra – Et verdig på gjensyn

Rogalendingene startet året med å spille fem utsolgte konserter sammen med Kringkastingsorkestret (Kork) i operaen. I mars ble de kåret til årets spellemann på Spellemannsprisen, i tillegg til at de fikk prisen for årets musikkvideo med «Begravelsespolka».

I Bryne, hjembyen til Janove Ottesen, fikk de til og med en egen plass oppkalt etter seg.

Gassmasker og oljefat

Historien til Kaizers Orchestra startet etter at flere av bandmedlemmene hadde spilt i band sammen tidligere, men hadde et ønske om å etablere et nytt band med et råere uttrykk. Dette innebærte blant annet gassmasker og oljefat.

De slapp debutalbumet Ompa til du dør i 2001, og vant både Spellemann og Alarmprisen i kategorien rock. Rogalendingene mottok også Alarmprisen som årets liveband det påfølgende året.

P3 Gull-vinnerne har gitt ut totalt ti album, der det ene var en Limited Edition-utgave av Maestro. Dersom man ikke regner med dette eller livealbumet Live at Vega, har alle Kaizers åtte studioalbum toppet VG-lista.

Det har også blitt laget en musikal som baserer seg på Kaizers Orchestras mystiske univers. Musikalen, som fikk navnet Sonny, har ved flere anledninger blitt vist på Rogaland Teater. Den lokale tilknytningen er viktig for bandmedlemmene, og de har alltid vært fast bestemte på å synge på egen dialekt.

– Hvert år nå blir vi anbefalt å bare slutte å synge på norsk, for det vil ikke bli plukket opp. Vi skal bare motbevise det, fortalte Janove Ottesen til NRK P2 i september 2001.

Coverkonkurranse

Kaizers (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

Kaizers Orchestra er kjent for å være nyskapende, og i forbindelse med slippet av singelen «Hjerteknuser» i 2010, arrangerte de en coverkonkurranse i regi av P3 Urørt. Denne konkurransen gikk ut på at man skulle lage sin egen versjon av låta, uten å ha hørt den på forhånd. Det eneste man fikk tilgang til var tekst og noter.

Premien var å få spille med Kaizers Orchestra på P3sessions, utgivelse av coverlåten gjennom Kaizers Records, samt 4 billetter til Kaizers-konserten i Oslo Spektrum. 2. og 3.plass fikk signert backkatalog og 2 billetter til den samme konserten.

Les mer om betingelsene og hør alle bidragene til konkurransen her.

Det var Moi, som tidligere har vært i Urørt-finalen, som stakk av med seieren i coverkonkurransen. Juryen bestod av musikksjef i P3, Mats Borch Bugge, musikkprodusent Marie Komissar, og Janove Ottesen og Geir Zahl fra Kaizers Orchestra.

– Tre av oss hadde denne låten som førstevalg. Hun har laget en veldig egen tolkning, og det er en magisk stemning og en veldig god vokalprestasjon i låten, fortalte Janove Ottesen om valget.

– Låta har selvtillit og pondus, og hun vet hva hun vil med låta, mente Geir Zahl om Moi-versjonen.

«Smittet» fansen

Og Kaizers Orchestra elsker å gjøre ting som ikke er helt A4.

I forkant av utgivelsen av deres siste album Violeta Violeta Volume III, annonserte gutta fra Jæren en interessant måte å spre låtene på. De lanserte nemlig mobilapplikasjonen The Kaizervirus.

Her fikk fansen ansvaret for å «smitte» sine medfans, slik at flest mulig fikk høre sangene. Den eneste måten man kunne bli smittet på, var å være i fysisk nærhet av en som allerede var smittet.

Albumdatoen ble bestemt ut ifra hvor fort viruset spredde seg.

Se Kaizers Orchestras konsert fra Oslo Spektrum her

(Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

Vekket blodfan på senga

Rogalendingene har opplevd mye sammen med P3 opp igjennom. I tillegg til opptredener på P3Sessions, har Kaizers Orchestra blant annet vært med på å vekke en blodfan på senga i regi av P3morgen.

– Kan godt vekkes slik hver dag, fortalte en meget overrasket Idunn Nørbech (17) etter at hun hadde våknet til kubjelle og skarptromme spilt av Janove, Geir og Rune fra favorittbandet.

Da P3morgen annonserte konkurransen, fikk de oppleve at Kaizers-fansen er blant de mest dedikerte i Norge. I løpet av kort tid fikk de inn nesten 200 tips om folk som fortjente å bli vekket av sine helter.

Valget falt på Nørbech fordi hun blant annet hadde gitt hunnkatten sin navnet Geir, oppkalt etter Kaizers-gitarist Geir Zahl.

Urpremiere for en god sak

Og Kaizers Orchestra er selvfølgelig med når P3 hjelper andre.

I 2012 samlet P3aksjonen inn penger til Amnesty under slagordet: «Å elske er en menneskerett». I den forbindelse hadde kanalen en 80 timer lang radiosending fra Spikersuppa i Oslo.

Violeta Violeta Volume III var enda ikke utgitt, men Kaizers Orchestra ga P3s lyttere en eksklusiv urpremiere på låta «Forloveren». Og publikum utenfor P3-teltet sang med. De hadde nemlig blitt smittet av «The Kaizervirus».

– Som alle de andre sangene på plata får den fullt symfoniorkester og hele Kaizers orkester, men nå får du den sånn som den ble født, bare på piano og vokal, sa Jan Ove før han og Helge Risa satte i gang på direkten.

Bilder fra konserten i DNB Arena

Se alle bildene stort
Foto: Kim Erlandsen, NRK P3