Herjet på hjemmebane

Kaizers Orchestra ble Årets Spellemann og fikk pris for årets beste musikkvideo, under musikkfesten i Stavanger.

Tolv år har gått siden Stavanger-bandet Kaizers Orchestra debuterte med Ompa til du dør. Albumet blir av mange regnet som en av tidenes beste norske debutalbum, og tittelkuttet ble i 2009 kåret til tiårets beste norske låt av P3s lyttere.

Mer: Alle Spellemann-vinnerne
Bildegalleri: Rød løper og prisutdelingLørdag kveld stakk bandet – som nå har åtte studioalbum bak seg — av med vandretroféet “Årets Spellemann”. I tillegg fikk de prisen for årets beste musikkvideo for «Begravelsespolka».

Se kveldens andre takketale fra rogalendingene her:

– Jeg kan ikke si for mye om ideen bak videoen. Noe spiller på det som er i universet i den siste trilogien, og så drar det inn det som er i resten av universet også, sa regissør Eivind Tolås om videoen til P3.no etter prisutdelingen.

Han lagde i sin tid også Kaizers første musikkvideo. Den gang fikk han en kasse whiskey for innsatsen. Nå har han og bandet fått Spellemann for Kaizers’ siste musikkvideo.

Alt fra Spellemann 2012– Det første jeg sa da Janove spurte om jeg ville lage den siste videoen, var at jeg ville begrave bandet på en eller annen måte. Da passet det veldig greit at de hadde en sang som het «Begravelsespolka».

– Hvordan er det å få en Spellemannpris for den videoen du har laga?

– Det er helt nydelig. For meg er det veldig mange følelser knyttet til de to musikkvideoen jeg har laget for Kaizers Orchestra, jeg lager egentlig mest dokumentarfilmer, sier Tolås.

Bandet er veldig fornøyde med samarbeid med regissøren.

– Han har klart å visualisere musikken vår på ypperlig måte, vi spilte den inn i et slott i Budapest, Ungarn, forteller Janove Ottesen til P3.no.

Det folkekjære bandet er glade for at det er nettopp folket som avgjorde hvem som stakk av med musikkvideoprisen.

– Det er litt kulere at det er publikum som har stemt frem prisen, fremfor kanskje fire stykker i en jury.

Se video av intervjuet:

Her er den prisvinnende musikkvideoen:

Har skapt et eget univers

Kaizers Orchestra kunne også ta i mot vandretroféet for Årets Spellemann fra fjorårets vinner, Jarle Bernhoft.

– De har ikke bare laget storslagen og genial musikk, men har også skapt sitt eget univers, sa Bernhoft ved utdelingen.

Like etter at Kaizers hadde fått prisen, tok de til scenen og spilte «Begravelsespolka». Se klippet her:

Vinneren fikk voldsom applaus fra salen da de tok i mot prisen.

– Tusen takk, se på den. Wow. Det er supergjevt for Kaizers Orchestra å vinne en så spesiell pris. Vi må takke en del folk, og vi må takke hverandre i bandet. Vi har også masse folk bak oss, uten dem hadde det vært vanskelig å få til dette. Tusen takk til produsentene våre, de er de beste.

– Vi har spilt snart 1000 konserter på 10 år, og vi må takke vårt crew og våre spesielle fans. Det går rykter om Kaizers-fansen i hele Europa, er ikke det kult, sa bandet etter å ha mottatt prisen.

Se hele takketalen:

Se NRKs intervju med Kaizers Orchestra like etter at de ble kåret til Årets Spellemann:

– Verdige vinnere

Kaizers Orchestra var av flere utpekt som forhåndsfavoritter til prisen, og P3s musikksjef synes seieren er fortjent.

– Kaizers Orchestra er et glimrende liveband, og Norges høyest elskede band blant unge folk. De har spilt frem svette i alt fra private stuer til Den Norske Operaen det siste året. At de nå — før de tar pause på ubestemt tid — krones som Årets Spellemann, er helt riktig. Noe annet ville vært pussig, sier Mats Borch Bugge.

Se en hel konsert med Kaizers Orchestra fra NRKs Studio 1:

Kaizers Orchestra har vært et av Norges største band gjennom flere år, og har utmerket seg med sin bruk av oljefat og gassmasker som en del av musikken og sceneshowet sitt. De har turnert mye i både Norge og utlandet, og har ekstremt lojale fans.

I forkant av Spellemann var Kaizers Orchestra kun nominerte i kategorien “Årets musikkvideo”, og det populære bandet med den store fanskaren har vært forhåndsfavoritter til å stikke av med vandretroféet som Jarle Bernhoft fikk i fjor.

Se Kaizers Orchestra fremføre en nydelig versjon av «Forloveren» på P3aksjonen:

Pause på ubestemt tid

– Vi skal feire med champagne, sigar og venner. De siste seks månedene med Kaizers Orchestra blir en fest. Vi er heldige som har fått som mange gode fans. I sommer skal vi spille på 30-40 festivaler, og vi gleder oss fordi vi vet at vi skal få fri etterpå. Premien til bandet etter seks år er at vi skal stoppe opp og kose oss med livet. Jeg gleder meg som faen til å våkne opp i Barcelona dagen etter vi er ferdige, sier vokalist Janove Ottesen til pressen etter prisutdelingen.

Kaizers Orchestra har de to siste årene gitt ut albumtriologien Violeta Violeta, og legger snart ut på sin foreløpig siste turné. Bandet har intense år bak seg, og ønsker mer tid til familien og andre prosjekter. Da nyheten ble kjent i fjor, understreket vokalist Janove Ottesen at bandet ikke legger opp – men at pausen er på ubestemt tid.

– Det er nok av kule prosjekter på gang hos hver enkelt av oss, så det blir mye å sette tennene i for fansen. Vi har alltid likt å utfordre våre fans, og nå blir de i alle fall utfordret. Jeg håper de følger oss videre, selv om vi slutter med Kaizers, må jo de aldri slutte, sa bandet til P3.no etter å ha blitt kåret til Årets Spellemann.

Anmeldelse: Violeta Violeta vol. 1
Anmeldelse: Violeta Violeta vol. 2
Anmeldelse: Kaizers Orchestra live på Pstereo 2012

Bandet legger ut på turné i april, og har planlagt konserter frem til september. Da er det slutt for denne gang — og det markeres med tre konserter i Stavanger, tre dager på rad.