– Komplementerer hverandre på elegant vis

Vår «Best akkurat nå»-liste er oppdatert med fem spor! Sjekk ut ny musikk fra blant annet Monir Baws og Astrid S med Dagny.

Monir Baws – «Move»

Den beroligende stemmen til Furuset-artisten fletter seg uten hikke i miksen av r&b- og hiphop-elementer i «Move». Han har tidligere nailet akkurat dette lydbildet på eksempelvis «Mon Amie» og «Palm Angels», så det er egentlig ingen overraskelse å høre at denne også treffer blink.

Overordnet er «Move» en digg låt, men det som kanskje er enda mer imponerende er måten Monir Baws skifter fra rap til sang og norsk til engelsk uten at det føles stakkato. Tross detaljrikdommen, klarer han å knytte det hele sammen sånn at det føles sammenhengende og spennende.

Det er godt mulig at hjertet til Monir Baws er kaldt, men han varmer mitt. Backet av lydene til Pacify, en av Norges viktigste hiphopprodusenter, går han hardtmjukt inn i denne lille førjuleferieskatten.

Ali Soufi-Grimsrud
Musikkansvarlig i NRK P3

Cossi Nam + Spr1te – «Risky»

Nesten på sekundet for seint til å få den inkludert i førre vekes «Best akkurat nå», vart underteikna gjort oppmerksam på ein av årets finaste låtar.

Med bakgrunn i både Fjorden Baby! og John Olav Nilsen & Gjengen, er Nam Phuong Nguyen allereie ein ringrev i det norske musikkmiljøet. Med den ferskaste singelen under soloprosjektet Cossi Nam, viser han seg å ha eit øyre for drøymande og nesten-minimalistisk støy-pop, i tillegg til den eksentriske post-punken vi kjenner han via.

«Risky» låner skamlaust og liberalt frå «Sleep the Clock Around» av Belle and Sebastian, ein av indie-popens verkeleg store perler. Litt slik låning må ein nesten berre godta og ønske velkomen, for akkurat som «originalen», er resultatet er ein særdeles triveleg og repeatvenleg affære!

Sjur Systad Tyssen
Anmelder

Astrid S + Dagny – «Pretty»

Ukas låt på NRK P3 er et norsk stjernesamarbeid mellom Astrid S og Dagny. «Pretty» er en leken og frisk poplåt hvor stemmene til Astrid og Dagny komplementerer hverandre på elegant vis.

De veksler mellom å lede og backe gjennom de ulike partiene i låta og jeg liker ekstra godt når koringen gir assosiasjoner til sen 90- og tidlig 2000-talls låter fra artister som All Saints og Spice Girls.

Er det lov å drømme om at de får med seg et par rå stemmer til, og danner en musikkgruppe på si?

Astrid S + Dagny med «Pretty» er «Ukas låt» på NRK P3.

Ida Eline Tangen
Musikksjef i NRK P3

Rohat + Lars Vaular – «Naboklager»

En av årets mest produktive artister avslutter året med en nydelig EP. Det føles som Rohat nærmest har sluppet en følsom banger i uka gjennom hele 2021. Det startet med enormt sterke «Hele veien hit» sammen med Mustafa Hasan. Nå avsluttes det med hans hittil beste låt: «Naboklager» med Lars Vaular.

Rohat har en av musikknorges sterkeste stemmer. Både autentisk og metaforisk. Låtene oppleves som eventyr. «Naboklager» tar med seg det euforiske i musikken til Rohat inn i et litt råere og mer direkte univers som treffer hardt.

I «Naboklager» ønsker han å skildre hvordan politiske krefter påvirker forskjellene mellom Oslo Øst og Vest. Lars Vaular adresserer temaer som rusreformen og forslaget om dobbel-straff i belastede områder. Det hele låter sårt og prektig.

Jerryfolk viser en litt annerledes side av seg selv som produsent på hele EP-en: Litt råere enn vanlig. Det funker som en kule. Jeg satser på at dette ikke er det siste vi hører fra dette samarbeidet.

Espen Roness
Journalist

Espen Roness

J-Zino + Topboy – «Dømmer meg»

Nå har det gått hele tre uker siden J-Zinos debutalbum «Bare Kontant» kom ut, så jeg er lovlig sent ute. Men denne låta må omtales.

«Dømmer Meg» er farlig fengende fra første sekund. Den er dessuten deilig produsert, og når bassen kommer hardt inn på 00:33 kjennes det ut som om noen hopper bomba fra stupetårnet og rett inn i brystet mitt. (På den gode måten, ikke den som ville krevd tilkalling av ambulanse)

For fans av britisk rap, er grime-entusiasten J-Zino et velkomment tilskudd til det norske musikklandskapet. Dette er nemlig noe så sjeldent som norsk rap som låter som den like så godt kunne ha kommet rett ut fra Hackney eller Brixton.

Sånn bortsett fra at det rappes på norsk, selvsagt. Og for de som begynner å slite med Karpes stadig mer metafortunge og kryptiske tekster, er J-Zino forfriskende på det området også. På «Dømmer meg» byr han nemlig på sosialrealisme i klartekst:

«Pappa jobbet hardt, men vi hadde ingenting, fattigdom tok meg direkte til gatene», rapper han melankolsk. Oppvekstskildringen fortsetter like rett frem: «Vi måtte ut og grinde ulovlig, dessverre / Hva vet du om å dele en seng med fire søsken?»

En oversett perle! I alle fall for undertegnedes del.

Eskil Olaf Vestre
Journalist

eskil