MÅNEDENS URØRT:De har over en million avspillinger: – En uoppdaget perle som få eller ingen har hørt om

Ifølge Spotifys spillelister passer de best til morgenkaffen, regnværsdager og til å kurere fyllesyke. Det synes Days of August beskriver lydbildet deres godt.

«Bare gå forbi Scandic og se etter den støggeste bilen i historien,» skriver Espen Alsvik (21), gitarist i Days of August, på melding til undertegnede i det jeg går ut av Sola flyplass. Dette er første og muligens siste gang jeg får skyss av bandet jeg selv skal intervjue.

På parkeringsplassen venter Espen og trommis Mathias Helvig (21), fra henholdsvis Jørpeland og Stavanger, i en Toyota HiAce i pantonefargen 448C – den prisvinnende gusjegrønne fargen som skulle gjøre snus og tobakk uattraktivt for unge folk, men som mildt sagt virket mot sin hensikt. På gulvet i bilen står pappesker fulle av vinyler og CD-er som egentlig skulle vært solgt på en konsert bandet måtte avlyse noen dager i forveien grunnet sykdom og et forstuet håndledd.

Ferden går mot Sokndal, halvannen time sør for Stavanger, der vokalist Frank Christian Brambo (23) bor, og stedet som har vært inspirasjonskilden til mye av musikken til Days of August.

– Det er mye naturpreg i Dalane der jeg kommer fra, vi er veldig stolte av kulturen og naturen. Mye fjell, skog og hav, alle de store tingene, som jeg vokste opp med, så det er en del av meg. Det ble naturlig å bruke det som inspirasjon i musikken.

Skulle egentlig ikke bli et band

Det er Frank som skriver alle tekstene til Days of August og det var hans ønske om å spille inn låtene sine som gjorde at de ble et band for litt over to år siden. Da tok han kontakt med Espen, som på dette tidspunktet var en gammel bekjent, og spurte om de kunne spille inn i hjemmestudioet hans. Deretter fikk de med seg Mathias, som Espen gikk på videregående med, på trommer.

– Det er ikke så mange som veit hvem vi er.

Egentlig skulle det bare bli med de låtene, men det fungerte så bra at de bestemte seg for å bli et band. Siden det har Days of August gitt ut ett album, to EP-er og en rekke singler, som til sammen har over én million avspillinger på Spotify. Låta «Homeplace» har snart 500 000 avspillinger alene.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=kAbrdhHUNNM&w=560&h=315]

Sammenlignet med andre norske artister kan det sies at dette er gode tall for et band som ikke har holdt på lenger, men selv om det er mange som har hørt musikken til Days of August, er det nesten ingen som kjenner til bandet. I alle fall i følge dem selv.

– Det er ikke så mange som veit hvem vi er. Greia med oss er at det ser større ut enn det egentlig er. Da vi starta bandet for to år siden var det fordi vi likte å spille inn og gi ut musikk, så begynte ballen å rulle litt fortere enn vi hadde forventa, sier Espen.

Overrasket over «Månedens urørt»-kåring

Nå er Days of August kåret til «Månedens urørt» med låta «Young Rivers». Urørt er P3s plattform for de ferskeste artistene i Norge, og hver måned trekkes det frem en artist som det norske publikumet bør bli enda bedre kjent med. Det kom brått på indiefolk-trioen.

– Dette hadde vi ikke forventa! Vi har jo gjort mye kult og gøy, men dette er noe av det som er mest stas, sier Frank.

Nina Gjertsen, prosjektleder for Urørt, er derimot veldig sikker i sin sak når det kommer til valg av «Månedens urørt».

– Days of August får deg til å senke skuldrene og finne hvilepuls med fløyelsmyk vokal, nydelige harmonier og vakkert gitarspill. Jeg gleder meg til å følge med på dem fremover, sier Urørt-sjefen.

Lagt til i spillelister med nesten 400 000 følgere

Det er kanskje derfor Spotify har valgt å legge til noen av låtene til Days of August i blant annet de humørbaserte spillelistene «Kos», «Morgenkaffe», «Regnværsdag» og «The Hangover Cure». Dette kan også være forklaringen på hvorfor musikken deres streamer så bra. Disse spillelistene har til sammen bortimot 400 000 følgere. Hva kan det bety for en artist eller et band?

– Vi tror at alle spillelistene våre kan være gode steder for artister å bli oppdaget av brukerne våre. Vi har en stor spillelisteportefølje som vi stadig utvider, sier Daniel Breitholtz, sjef for nordisk musikk og innhold hos Spotify.

Breiholtz beskriver redaktørene i Spotify som brukernes utvidede arm når det kommer til humørbaserte spillelister.

– Vi prøver med forskjellige spillelister å lage et passende lydspor for brukerne våre, uansett hvilke aktiviteter de driver med i løpet av en dag. En type liste kan virke bra å høre på når du er i treningsstudioet og du trenger et energiløft, mens andre er bedre egnet når du trenger å sove og trenger ro. Det er ikke alltid du vil høre på en spesifikk sjanger, men heller et «humør» som passer til det du gjør akkurat da.

Det er med andre ord tydelig at lyttere trekker til skreddersydde spillelister basert på hvilket humør de er i. Og vakre skildringer om norsk natur og rolig, akustisk gitarklimpring passer jo unektelig godt til både dagens første kaffe, regnfulle dager og når man er litt redusert etter gårsdagens festligheter.

Men det er ikke bare naturen som får plass i musikken til Days of August. «Young Rivers» er faktisk en av få låter i Days of August sin katalog som handler om kjærlighet.

– Jeg liker egentlig ikke å skrive om kjærlighet, men da jeg skrev denne hadde jeg ikke noe konkret å skrive om. Da måtte jeg ty til kjærligheten. Hovedpersonen forklarer sine følelser til jenta i sangen. Jeg visste jeg vil ha en tittel på sangen som var forvirrende for folk. «Young Rivers» skal være et bilde på noe ungt og levende, at de er levende og i bevegelse, sånn som elver også er, forteller Frank.

Tønes: – De er flinke musikere som ikke overspiller

Vi er på vei til Brambovannet, der etternavnet til Frank stammer fra. Han vil vise frem stedene som har inspirert tekstene hans. Selv om det ikke er vanskelig å få følelsen av å være ute i norsk natur når man hører musikken til Days of August, er det noe helt spesielt å se stedene som synges om med egne øyne. I tillegg finner Frank frem en CD fra en av pappeskene som står i bilen, åpner den lille brosjyren inni og forteller at det er han som har tatt bildene som er brukt, mens han peker på stedene bildene er tatt.

Vokalist Frank har tatt alle bildene til deres nyeste EP «Into The Valley». Foto: Frank Christian Brambo.

På veien kjører vi forbi en kjent sokndøling og Franks navnbror: Frank Tønnessen, visesangeren og låtskriveren som går under artistnavnet Tønes. Det er nesten litt for tilfeldig ettersom at undertegnede har fått svar på spørsmål om hva hans synes om Days of August bare noen timer tidligere. Mens vi kjører langs de smale og humpete veiene i Dalane får bandet høre hva Tønes har sagt om dem.

– At du blir inspirert og klarer å glede deg over naturen, er nesten en nødvendighet for å klare å bo i Sokndal, men jeg tror mange som ikke bor her kan kjenner seg igjen i det samme. Mye fint skapes med utgangspunkt i det som gror og lever rundt oss. Jeg blir inspirert av havet som slår inn i de små fjordene våre og på en måte ikke er helt til å forstå, sammen med ting og folk jeg ser rundt meg mellom trærne og langs de svingete veiene, sier Tønes.

Videre forteller han at han er svært begeistret for musikken til Days of August.

– «Young Rivers» gjør det gode sanger kan gjøre: drar deg med til et fint sted du kanskje ikke visste om. Selv om musikken er melankolsk opplever jeg den som mye mer enn det. Jeg liker at sangene holder litt igjen, de er flinke musikere som ikke overspiller, melodiene får male på og snike seg fram. Det synes jeg er en styrke, sier han.

– Days of August har et helt fantastisk lydlandskap.

Også musikkansvarlig ved Tou Scene i Stavanger der Days of August spilte i fjor våres, Espen Håland, har stor tro på at Days of August kan nå langt.

– Days of August har et helt fantastisk lydlandskap som jeg tror skiller seg fra mengden i norsk musikkbransje. Rett og slett en uoppdaget perle som få eller ingen har hørt om. Om de spiller kortene sine riktig så tror jeg de først og fremst kommer til å bli neste års bransje-hype, så får vi se om de klarer å ta steget ut i den store verden. En verden de absolutt har noe unikt å vise frem.

Drømmer om storslåtte arenakonserter

Frank, Espen og Mathias blir både overrasket og glade når de hører hva Tønes og Espen Håland har å si om dem. Det er tydelig at det betyr mye at noen setter pris på musikken deres. Det er også målet med det de lager, å få folk til å føle noe.

– Vi driter litt i om flertallet liker det. Vi lager den musikken vi vil og håper å skape reaksjoner hos folk med noe som er litt annerledes, sier Frank.

De føyer seg ikke etter det faktum at nye låter som slippes stadig blir kortere, og de har ikke manager eller en strategisk promoteringsplan som mange andre artister i oppstartsfasen etter hvert har. For Days of August er det viktigste å lage og spille inn musikken de selv liker.

Days of August spilte konsert på kraftstasjonen i Jøssingfjord. Foto: Jørgen Jacobsen.

Samtidig vil de ut av studioet og spille mer live.

– Vi har spilt en del intime konserter i små lokaler, og det er jo veldig koselig, men det hadde vært kult å spille noen konserter med et større band og lydbilde, sier Frank.

Hittil har Days of August blant annet spilt konsert på en skaterampe i et gammelt fjøs i Ervik på Stadtlandet i Sogn og Fjordane, på kraftstasjonen i Jøssingfjord og en Sofar Sounds-konsert hos kulturkafeen Frodig i Oslo. Days of August elsker annerledes konsertomgivelser. Nå vil de gjøre det enda større og drømmen er en arenaturné der man kan ta med publikum hvor som helst.

– Vi har lyst til å bygge en scene i midten med en LED-skjerm rundt sånn at vi kan skape hvilket rom vi vil. Plutselig er vi på månen. Og i stedet for å stå eller sitte, så ligger publikum på madrasser og slapper av og hører på musikk.

Denne ideen gjør det også mulig for Days of August å ta med publikummerne sine til stedene musikken er inspirert av. Som for eksempel Brambovannet eller Amfiet nede ved kaia i Sokndal der bandet spilte sin aller første konsert.

Sei Selina var «Månedens urørt» i februar. Hun lager energisk r&b og pop, og ønsker å være det forbildet hun manglet selv. Bli bedre kjent med henne her!

LES MER: