MÅNEDENS URØRT:Først da Raw B hoppet av ungdomsskolen, begynte hun å tro på seg selv

Raw B vil finne sin plass i musikken. Og artister som Linda Vidala og Safario har allerede stor tro på hiphop- og r&b-talentet fra Holmlia.

– Jeg vil ikke nødvendigvis inspirere folk til å kaste fra seg alt de har og slutte på skolen, men jeg synes det er viktig å vise at det finnes andre veier å gå i verden. Sjanser er til for å tas.

Raw B har siden åttende klasse valgt å stole på instinktene sine.

– Magefølelsen min er motivatoren bak alt jeg gjør og alt jeg drømmer om å gjøre. Etter at jeg startet å følge den, har jeg ikke hatt mange dårlige dager, as.

Raw B tar en pause mellom setningene for å kikke ned på notatene sine. Dette intervjuet er et av de første 17-åringen fra Holmlia i Oslo gjør som artist, og hun ville gjerne få spørsmålene og rådføre seg med tanten sin på forhånd. Når P3.no snakker med henne på telefonen gjør hun seg klar til jobb.

Hun svarer forsiktig på spørsmålet om hva som gjorde at hun valgte å slutte på skolen som 13-åring.

– Det var ingen spesifikk hendelse, men det ble til slutt veldig lite interessant å lese tekstbok og høre på prating, så jeg valgte å slutte. Jeg fant ut at det var mye morsommere å være min egen sjef.

Etter at hun sluttet på skolen fikk hun mye tid til overs, og spørsmålet «Hva nå?» dukket opp.

– Det handler om å finne indre type motivasjon, noe å tro på. Om det er gud, eller deg selv. Jeg bestemte meg for å tro på meg selv, for det hadde jeg ikke gjort før, forteller Raw B.

En plass til Raw B

Hun ble tvunget til å finne alternative løsninger for å fylle tiden i hverdagen: lære noe nytt, utvikle hobbyene sine og gjøre hyggelige ting.

– Det var veldig fint at vi fikk hund på den tiden, så jeg brukte masse tid i skogen med han. I skogen er det fritt frem og jeg er glad i mitt eget selskap, så det passer fint at ingen stopper meg med småpraten sin.

EGET SELSKAP: Raw B bruker mye tid i skogen med hunden sin. Foto: Privat

Skogens ro står i stor kontrast til lydnivået Raw B er vokst opp med hjemme. Moren introduserte henne tidlig for artister som D’Angelo, Aretha Franklin og Bob Marley, og hun er vokst opp med reggae, zouk og funk.

– Reggae og rasta er det jeg trenger i hverdagen. Jeg vet ikke hva det er med det som treffer meg så sterkt, men de er så jordnære. De «preacher» det med å ikke ha noe å stresse over og å ha en positiv innstilling.

Selv om musikken hun selv lager er mer hip hop-orientert enn reggae-sjangeren, er det musikken hun vokste opp med som inspirerte henne til å produsere selv.

– Jeg ville utfordre meg selv til å skrive en tekst, og finne ut om det var en plass i musikken til meg, sier Raw B.

Startet med beats fra YouTube

I dag jobber Raw B med både norske og utenlandske produsenter, men da hun startet å lage musikk i 2018 var det ved hjelp av type beats.

Type beats er instrumentaler som er laget for å etterligne stilen til kjente artister og rappere, og det har etter hvert blitt vanlig blant ferske artister å enten kjøpe disse eller laste de ned gratis fra plattformer som YouTube og Soundcloud.

– Jeg blir veldig oppspilt og energisk når jeg hører en bra breat. Da kommer melodien fort av seg selv og tekstene puster dem i nakken.

Og det var nettopp det som skjedde da hun kom over type beats fra den amerikanske rapperen Lil Pump på YouTube.

– Den var ganske kul, så jeg begynte å rime til den. Jeg fullførte teksten og tenkte hva i alle dager skal jeg gjøre med den her? Den må jeg få ferdig.

Skole og lekser ble byttet ut med studio

Like etter dukket det opp en mulighet som gjorde at Raw B måtte utfordre de sjenerte sidene ved seg selv. Hun fikk arve studiotiden til en venninne i lydstudioet til Agenda X i Oslo, som er et tilbud for unge mellom 13 og 26 år som vokser opp i et flerkulturelt miljø. Her får de muligheten til å lære seg lydteknikk, beatproduksjon og låtskriving.

– Jeg har dem å takke dem for mine første timer i studio. Du får muligheten til å lage masse og bli skikkelig flink på det du gjør. Jeg fant arbeidsflyten min der, og jeg lærte å utvikle sounden min.

FUNNET SITT SOUND: Raw B startet med YouTube-beats og arvet studiotid. Foto: Mohamud Abdirashid

For å få mest mulig ut av den ene studiotimen hun hadde i uka, møtte hun alltid opp med ferdig tekst og beat.

– Jeg måtte skvise ut all mulig tid. Det var ukens lekse, siden jeg ikke gikk på skolen. Jeg hadde ingen produsenter. YouTube-beatene og jeg kom godt overens på den tiden, og det var en morsom måte å gjøre opptaksprosessen på.

De andre på Agenda X ble raskt nysgjerrige på den nye jenta og musikken hun laget. Men det skulle likevel ta tid før Raw B delte den med noen andre.

En medisin mot tristheten

Først i slutten av februar i år ga hun ut sin første låt, «Cold as ice», som ble til under en vanskelig periode i fjor høst. Hun ønsker ikke å gå i detaljer, men forklarer at låta er hennes reaksjon på det hun gikk gjennom.

– Å bli kald er skjoldet mitt når jeg er sint, i stedet for å erkjenne tristhet og sårhet, men det er en lite produktiv mestringsmekanisme. Man kan ikke fortsette med det i voksen alder. Jeg fyller jo snart 18, sier Raw B.

BRUKER LÅTSKRIVING SOM TERAPI: – Triste sanger blir ironisk nok sett på som en medisin mot tristheten, sier Raw B. Foto: Mohamud Abdirashid

Låtskrivingen ble en måte å få utløp for innestengt sinne, og en form for terapi. I musikken kan hun være så sint hun vil og snakke om det på den måten hun vil.

– Triste sanger blir ironisk nok sett på som en medisin mot tristheten. Det er ikke alltid man har noen å prate med, men musikken vil alltid være der for dem som har mulighet til å høre den.

– Hun er unik i norsk sammenheng

«Cold as ice» ble rakst anbefalt av Urørt og like etter listet på P3X, P3s spilleliste og podkast med fokus på rap, hiphop og R&B fra både nye og etablerte artister. Hvordan er det mulig når en helt ukjent og fersk artist gir ut musikken sin uten noen form for promo eller et team i ryggen?

– På P3X handler det egentlig bare om å sende over en god låt for å bli lista, uavhengig av hvor kjent man er eller hvorvidt man har et plateselskap eller team. Raw B er en ung og spennende stemme med et lydbilde vi synes er veldig kult og nyskapende i norsk sammenheng, forteller Adiele Arukwe, prosjektleder i P3X.

HAR TROA PÅ RAW B: Prosjektleder i P3X, Adiele Arukwe, mener Raw B er unik i norsk sammenheng. Foto: Madeleine Delp Bergsjø

Arukwe mener Raw B har mange av kvalitetene som trengs for å lykkes og trekker paralleller til unge, amerikanske rappere som Kodie Shane og Trippie Redd.

– Hun lager tidsriktig hiphop som kan nå langt utover landegrensene hvis alt legges til rette for det. Det er utrolig kult å høre et sound som Raw B har og samtidig vite at det er en norsk, helt ukjent jente fra Holmlia i Oslo. Raw B er musikalsk og legger nydelige topplinjer og «ad libs» på drømmende og melodiske beats, sier hun og understreker:

– Hun er unik i norsk sammenheng.

Linda Vidala: – Lukter internasjonal oppmerksomhet?

Det mener også rapperen og artisten bak superhiten «Bængshot», Linda Vidala. Hun kom over musikken til Raw B ved en tilfeldighet.

Jeg er ikke så flink til å følge med på ny musikk om dagen i mammaperm, men jeg sjekka ut Raw B etter en anbefaling jeg leste på nett. Synes hun hadde fet musikk, og har ikke hørt den stilen med engelskspråklig hiphop fra en dame i Norge. Et friskt pust, med en stemme jeg kan digge. Lukter kanskje internasjonal oppmerksomhet?

FET MUSIKK: Linda Vidala mener at Raw B har internasjonalt potensiale. Foto: Tom Øverlie

Det var rapperen Safario som anbefalte Raw B å laste opp musikken sin på Urørt.

– Jeg vil at musikken hennes skal få den oppmerksomheten den trenger, folk sover, ha ha! Hun tør å være seg selv, og det vises 100 prosent i musikken hun lager. Jeg gleder meg til hun «blower» opp, forteller Safario til P3.no.

GLEDER SEG: Safario gleder seg til flere oppdager Raw B. Foto: Tom Øverlie

Raw B er «Månedens Urørt»

Urørt er P3s plattform for de ferskeste artistene i Norge, og hver måned trekkes det frem en artist som det norske publikumet bør bli enda bedre kjent med. I juni er det Raw B som bærer tittelen «Månedens Urørt».

Ifølge Urørts prosjektleder, Nina Gjertsen, er det fordi alt stemmer: flyten, vokalen, teksten og stemningen.

Det er imponerende at en så ung artist har et så støpt og gjennomført uttrykk som skiller seg ut fra mengden. Jeg tviler ikke på at Raw b blir et navn som kommer til å prege norsk hiphop og R&B fremover.

ALT STEMMER: Prosjektleder i Urørt, Nina Gjertsen, tror Raw B vil prege norsk hiphop. Foto: Daniel Bansal Dahn

Selv mener Raw B at å bli «Månedens Urørt» er det største som har skjedd i karrieren hennes hittil.

– Jeg slapp jo min første låt for under tre måneder siden og Urørt var tidlig ute. Det er utrolig kult å bli anerkjent i det norske musikkmiljøet, jeg føler jeg har gjort noe riktig.

Fokuserer fremover

Alle de positive tilbakemeldingene betyr mye for Raw B, som i utgangspunktet brukte lang tid på å dele noe så personlig som musikken sin med andre.

– At det treffer noen er stort for meg, så jeg har ingen u-sving i sikte. Den energien jeg bader i nå ser jeg for meg å chille i en god stund, sier hun lattermildt.

BADER I GOD ENERGI: Raw B motiveres av gode tilbakemeldinger på musikken sin. Foto: Mohamud Abdirashid

Dette er viktig for henne. Hun har funnet sin store lidenskap, noe som hun gleder seg til å gjøre hver dag.

– Jeg våkner med motivasjon. Det har jeg ikke gjort på årevis.

Utforsk Urørt-universet

This Daze var «Månedens Urørt» i mai. Indiepunk-firkløveret fra Trondheim hadde aldri spilt konsert sammen før da de varmet opp for Honningbarna på et utsolgt Samfundet høsten 2019. Les hvordan det gikk her.

Nå drømmer de om å spille på Roskilde og gjorde nylig en livespilling for Urørt på Trøndertun folkehøgskole, der de møttes for litt over et år siden. Der spilte de en energisk versjon av låta deres «A sign, the truth», i tillegg til en rå punk-cover av Girl in reds «Midnight love».

LES FLERE SAKER FRA URØRT: