Maracas Maracas

Låta ”Retrieve the Sun” ble unnfanget i en mørk kjeller, med et brennhett ønske om å få se sola igjen. – Det er derimot et tolkningsspørsmål hvilken sol det siktes til, forklarer Rune Somdal.

Urørt mener:
«Oi! En hemmelig duo som lager sløy musikk, hva kan vel være bedre? Nydelige Maracas Maracas bedriver blendende solskinnspop på en repetetiv og valium-aktig måte. Et sted midt i det absurde, men akk så velklingende, skjæringspunktet mellom nittitallets såkalte ’slapp av’-musikk og sekstitalls saltvannspsykedelia. Litt forbudt og litt hemmelig, desto mer spennende!»

MER OM: Maracas Maracas på Urørt

Duoen, Rune Somdal og Gard Paulsen, begynte å lage musikk rundt 1995. Etter å ha kjent hverandre i en årrekke, og etter å ha hatt den samme interessen og drivet for å lage egen musikk, falt det dem naturlig å starte duoen.

Kapitalens tumleplass

”Retrieve the Sun” ble snekret sammen i en mørk kjeller på Grønland i Drammen, før bydelen ble omgjort til en glassboble av finanskapitalen – og før NRK våket over industribydelens kaiområde.

– En lang periode med regn, samt en overhengende følelse å være så langt fra en ekte lyskilde som mulig, manet frem teksten og melodien til ”Retrieve the Sun”.

Maracas Maracas er et metodisk, strengt definert prosjekt, fordi bandet aldri øver eller spiller sammen, verken for publikum eller seg selv. Enkelt forklart er det et studioprosjekt.

– Alle låtene og tekstene lages relativt spontant og i fellesskap, og gjerne alt på én dag. Sluttresultatet spikkes og tværes på i det uendelige før noe slippes utenfor våre egne vegger.

Bandet har ennå ikke laget musikkvideo til ”Retrieve the Sun”, men de har derimot en video av låta ”Let Rock Rest”. Alexander Berg er mannen bak videoen.

Studiokonstruert pop

Duoen gjør også det meste selv, det være alt fra studioarbeid til å spille de fleste instrumentene selv. Innimellom henter de inn venner som kanskje spiller et instrument de ikke selv trakterer, eller bare for en god kveld i studio.

– Til sammen betyr dette at vår musikk er konstruert mer enn den er spilt, selv om sluttresultatet ofte har antatt former og uttrykk som ligger tett opp til spillende gitarmusikk og pop. Men målet er den studiokonstruerte popen.

Musikken til Maracas Maracas defineres som hemmelig pop med et mystisk slør av ubestemt pompøsitet.

– Karakteristisk for vårt uttrykk, er vokalbruken, de elektroniske elementene og klangen i lydbildet. Videre tror jeg at vår metodiske tilnærming gir seg uttrykk i musikken, som kanskje kan virke som litt lukket og mystisk popmusikk.

Evigvarende musikkprosjekt

Duoen synes det er viktigere å være hemmelige enn å få ting til å skje. Og hvis dette er en musikkarriere, så er det i så fall noen som har glemt å fortelle dem det.

– Vi har vel aldri vært så flinke til å få ting til å skje. Vi er jo tross alt et evigvarende musikkprosjekt som alltid har likt å lage musikk og vil fortsette med det til det ikke er gøy lenger, eller til vi rett og slett parkerer tøflene. Det vi ser mest fram til når vi er ferdig med en ny bunke låter, er alltid å lage plater i superbegrensede opplag og ha små superbegrensede og ikke minst like hemmelige releasefester.

– Hva gjør dere når dere ikke lager musikk?

– Gard avslutter en doktorgrad på Handelshøyskolen BI og jeg (red.anm.: Rune Somdal) spiller gitar i The Jessica Fletchers.

En merkelig verden

Bandets to største inspirasjonskilder er britiske Luke Haines fra The Auteurs og They Might Be Gianst.

– Den spisse og fine overdrive-gitarlyden vår, samt mye av vokalbruken, er inspirert av The Auteurs, mens duokonseptet og de generelle merkverdighetene kommer nok fra They Might Be Giants. Vi er ganske enkelt Luke og TMBG kombinert med et kaldt gufs elektronisk godlyd. Ellers går det mye i dub!

Maracas Maracas’ tunge ståldør har vært lukket og stengt veldig lenge, men nå har Urørt endelig klart å sette den litt på gløtt.

– Å bli Ukas Urørt er spennende. Det betyr også at flere får muligheten til å lytte til det vi har gjort de siste årene, og at de får stikke nesa inn i vår merkelige verden.
Hemmeligholdte planer

– Hva er den største skandalen eller merkeligste opplevelsen dere har vært borti?

– Den største skandalen vi har vært borti, er vel ganske enkelt å bli Ukas Urørt etter å ha laget musikk i så lang tid, ca 14 år, med en låt som ble laget når musikken på radio hørtes helt annerledes ut enn i dag.

– Hva skjer fremover? Noe spennende på tapetet eller i taket?

– Siden vi er en hemmelig duo og fortsatt har tenkt å være det, kan vi ikke røpe for mye om fremtidige planer, kanskje bortsett fra at vi muligens er i studio om dagen og finpusser nye låter og også muligens planlegger en aldri så liten video til «Retrieve The Sun». Men hvem vet?

– En siste appell til folket?

– Få tilbake sola!