Frida Linnea Dahl (22) står i en skog med sopp stikkende ut av trusekanten.
VIL SNAKKE OM SOPP: – Det er jo ikke sånn at det faktisk vokser sopp ut av tissen din, sier Frida (22), som vil normalisere sopp. Foto: Markus Indrebø-Langlo
MENING:

– Sopp i tissen er vanlig. Hvorfor synes folk det er så flaut?

Foto:
Frida Linnea Dahl (22)TikTok-er
Publisert 21.03.22 08:00

«Æsj, det er ikke alt du trenger å si». Det sa en venn til meg da jeg fortalte at jeg hadde sopp i tissen. Men nei, det er ikke ekkelt. Og det er faktisk veldig vanlig.

Vi har «alle» vært der. På apoteket og sagt at vi skal ha soppmedisin med hviskende stemme. «Det er til en venninne», kan man driste seg til å si. Men de på apoteket ser trolig rett gjennom løgnen din.

Hvorfor skammer vi oss så mye for å snakke om sopp? Og hvorfor er det flaut å kjøpe soppmedisin? Jeg mener det er på høy tid at vi normaliserer sopp. Man kan jo tross alt få sopp av alt .

Vasker du deg for mye? Sopp.

Vasker du deg for lite? Sopp.

Får du mensen? Sopp.

Går du med samme truse for lenge? Sopp.

Går du på antibiotika? Sopp.

Likevel synes folk at det er sykt flaut å snakke om at de har fått sopp i tissen. Og det til tross for at nesten alle kvinner har hatt det en eller annen gang . Eller opptil flere ganger. Det er nemlig sinnssykt vanlig.

Jeg fikk det første gang på ungdomsskolen. Det var helt forferdelig. Jeg hadde det kanskje i to uker fordi jeg ikke turte å si det til noen. Jeg visste jo ikke hva det var.

Men så sa jeg det til mamma, og hun bare «Åja, det er sopp. Det er helt vanlig. Ingenting å bekymre seg for».

Så da var det liksom ikke så skummelt. Da turte jeg å fortelle det til venninnen min. Og gjett hva? Hun hadde også sopp! Og nettopp derfor er det så viktig at vi snakker høyt om dette. Så slipper venner å gå rundt med sopp i tissen.

Men hva er det som gjør at vi er så redde for det? Jeg tror mange forbinder det med noe skittent. Men det er jo ikke sånn at det faktisk vokser sopp ut av tissen din.

Mitt beste tips er å tenke til seg selv: Alle får det. Og det er kjempelett å få det. Og man får det av alt. Det er bare en PH-ubalanse. Det er ikke noe mer enn det.

HELT VANLIG: – Sopp i tissen er helt vanlig, skriver Frida (22). Soppen på bildet er for øvrig innkjøpt. Foto: Markus Indrebø-Langlo