TRENING: Ian «cringer» av 7-minutter lange økter som skal revolusjonere treningen din. Foto: Runar Lindseth, NRK P3
MENING:

– Treningssentrene er stappa. Men folk aner ikke hva de driver med

Foto:
Ian Berglund (21)Student
Publisert 13.02.23 08:00 / Oppdatert 13.02.23 14:49

Ian (21) er fra Tromsø, men studerer for tiden på Nordmøre folkehøgskule. Han bruker mesteparten av tiden på treningsstudioet. Dette er hans personlige mening.

Se for deg dette. Du sitter og scroller gjennom sosiale medier. Du har lenge følt deg usikker på kroppen din.

Plutselig dukker det opp en halvnaken muskuløs mann som forteller deg hvordan du kan få sixpack på et par uker av å bare gjøre en rekke mageøvelser i syv minutter hver dag.

Bilde av Ian som scroller på telefonen. Han har på seg en singlet hvor det står "train like a machine" og grønne joggebukser. Håret er gyllenbrunt og i en dott på hodet.

Du blir overbevist. Hiver deg rundt og følger hans råd. Du holder deg disiplinert én måned og gjør mageøvelser syv minutter hver dag.

Etter en måned står du og ser deg selv i speilet. Og du ser ingen resultater, så du slutter og gir opp.

Dette var bare et eksempel på hvordan mange kan kjenne på presset. Og det er ikke så rart.

Vi blir pepret med reklame om treningsmetoder, dietter, kostholdsplaner og så mye mer. De store selskapene har skjønt at de kan tjene gode penger på folks usikkerhet.

Men veldig mange av dem som tjener penger på å selge treningsprogram og kosttilskudd, har ikke fått den kroppen de har - utelukkende fra trening. Mange blir også proppet fulle med steroider eller andre ytelsesfremmende stoffer.

De vil spille på folk sin usikkerhet og lure dem til å bruke penger på det de selger for å oppnå drømmekroppen. Noe som regel ender opp med å ikke gå som planlagt.

Jeg er ingen personlig trener, men jeg har en del treningserfaring. Jeg var selv på det punktet en gang der jeg desperat ville se bedre ut. Jeg begynte å trene romjulen 2020, og siden da har jeg sett en enorm utvikling.

Grunnen til at jeg har klart det, er ikke bare fordi jeg har vært flink å trene. Men også fordi jeg faktisk har lest meg opp på fakta og lyttet til de rette fagfolkene.

Bilde av Ian som flekser brystkassen og holder hendene samlet. Han har på seg en singlet hvor det står "train like a machine" og grønne joggebukser. Håret er gyllenbrunt og i en dott på hodet.

Hver januar på treningsstudioet ser jeg mange som har tatt sine første steg i rett retning for å komme seg i form. Men dessverre er det mange som ikke har en anelse om hva de skal gjøre.

Personlig pleier jeg å gå bort og spørre pent om de ønsker hjelp med det de sliter med. Og jeg blir ofte takket for å ha hjulpet dem.

Dessverre er det ikke alle som gidder å hjelpe de som ikke får det til. Og det er altfor mange som ikke tør å spørre om hjelp.

Det kan fort føre til at de som gjør feil, gir opp etter bare én måned. I verste fall kan man også ende opp med å skade seg.

Jeg forstår at det kan være vanskelig å spørre om hjelp på treningssenteret, men det er ingenting å være redd for.

De store karene som løfter tyngst, virker kanskje skumle. Men jeg tror ofte jo større man er, jo snillere er man. Og husk at de også har startet et sted og vet hvordan du har det.

Bilde av Ian. Han har på seg en singlet hvor det står "train like a machine". Håret er gyllenbrunt og i en dott på hodet.

Jeg skriver dette innlegget fordi jeg er rimelig lei av å se folk slite med sitt eget selvbilde fordi de ikke klarte å begynne å trene. Jeg er rimelig lei av fitnessinfluensere som lyver for å tjene penger. Og jeg «cringer» av 7-minutter lange økter som skal revolusjonere treningen din.

Derfor skal jeg ramse opp et par ting du burde vite før du begynner å trene:

  • Du får ikke sixpack av å bare gjøre mageøvelser. Du må ha lav nok fettprosent.
  • Du kan ikke kvitte deg med «lovehandles» ved å bare trene korsryggen.
  • Om du lurer på noe, spør om hjelp! For eksempel folk på treningssenteret eller eksperter.
  • Vær kildekritisk. Ikke få all kunnskap gjennom sosiale medier. Det finnes selvsagt mange flinke fitnessinfluensere, men dessverre er det mange som lyver.
  • Dietter er ikke nødvendig for de fleste. Min erfaring er at desto kulere navn en diett har, desto mer bortkastet er den.
  • Karbohydrater gjør deg ikke feit. For mye kalorier kan derimot gjøre deg overvektig.
  • Det kan hende du må prøve flere forskjellige treningsmetoder før du finner noe som funker for deg.
  • Alle kropper er forskjellige, og man har forskjellig utgangspunkt.

Trening og muskelbygging tar tid. Så gi det tid. Og husk at ikke all endring er synlig, mye skjer på innsiden av kroppen.

Lytt til de som faktisk kan det. Og husk at det er veldig tungt i starten, men etter hvert lærer man å like det. Men ikke minst: Ha det gøy!

Kommentarer