Joakim ser i kamera mens han holder i en bok. Han har på seg en blå sweatshirt. Han har lyse krøller og blå øyne. Han sitter foran en bokhylle.
SELVUTVIKLING: Joakim (19) mener alle kan ta små steg for å få et fantastisk liv. Foto: Maud Lervik / NRK P3
MENING:

– Man blir et bedre menneske hvis man legger vekk mobilen

Joakim smiler stort mens han ser i kamera. Han har blondt krøllete hår og blå øyne.
Foto: Maud Lervik
Joakim Feet Wold (19)Student
Publisert 10.10.22 08:00 / Oppdatert 10.10.22 14:53

Joakim (19) er fra Gausdal og studerer sosiologi i Trondheim. Dette er hans personlige mening.

Vi hører ofte klisjéen «vi lever bare én gang». Og selv om det nesten er et utbrukt motto som florerer i Facebook-feeden til 50 år gamle «kattedamer», så er det jo sant?

Hvis man virkelig kun har ett liv, hvorfor slå seg til ro med at det skal være helt greit, når det kan bli helt fantastisk?

Jeg mener det er på tide at flere tar tak i livet sitt! Og det gjør man gjennom såkalt «selvutvikling». Ved å bli bevisst på hvilken kraft man selv har til å endre seg, og ved å ta små steg hver dag for å få det bedre.

Du er kanskje litt skeptisk? Det forstår jeg godt. Grunnen til at dette er en hjertesak for meg, er fordi jeg personlig har sett hvilken enorm forskjell det kan utgjøre. Selvutvikling har endret livet mitt totalt.

På skolen ble jeg mobba. Jeg var stille, usikker på meg selv og jeg hadde et dårlig selvbilde. Til tider gråt jeg om morgenen fordi jeg grua meg til å gå på skolen. Jeg husker jeg sa til mamma at jeg tvilte på om noen ville legge merke til det, hvis jeg ble borte.

I dag er livet mitt mye bedre. Jeg er spent på hva hver dag vil bringe. Jeg er i god form, selvsikker og har gode relasjoner med familie og venner. Jeg tar initiativ til å bli kjent med nye folk og prøver å spre god energi til alle jeg møter.

Joakim løper på en sti ved en eng av strå. Det er solnedgang. Lyset er rødt og rosa.
LØPER IKKE FRA PROBLEMENE: Joakim mener det finnes mange grep man kan ta for å få det bedre med seg selv. Som å ta vanskelige samtaler, eller å trene. Foto: Maud Lervik / NRK P3

Dette har jeg klart ved å bli bevisst på hvordan jeg kan styre livet mitt i den retningen jeg vil, og få kontroll på hvem jeg har lyst til å være. Og det kan alle klare.

Og nei, jeg synes ikke selvutvikling handler om å oppnå drømmer om rikdom, berømmelse eller skjønnhet. Det handler om å ta riktige valg slik at man gleder seg til å stå opp om morgenen. At dagen blir fylt med mer glede, takknemlighet og fine hverdagsøyeblikk.

Det er også viktig å akseptere at noen dager er dritt, og sånn er livet. Det vil si at problemene dine vil ikke forsvinne på magisk vis gjennom selvutvikling, men det vil gi deg verktøyene til å takle dem bedre.

Så hvorfor gjør ikke alle dette? Jeg tror mange synes selvutvikling virker skummelt og utfordrende. I hvert fall i starten. Fra naturens side søker vi mot trygghet og komfort. Skal vi forbedre oss må vi ofte sette oss i situasjoner der vi er sårbare, noe vi ikke liker.

Et av mine favorittsitater er: «Easy things, hard life. Hard things, easy life.»

La oss si at du gjør det som er lett i dag. Legger deg på sofaen etter jobb eller skole, scroller i sosiale medier utover natta, snakker dritt om folk, spiser usunn mat og bruker penger for øyeblikkelig tilfredsstillelse. Da tror jeg at du etter noen år vil få et liv preget av dårlig helse, negative relasjoner, dårlig selvbilde og økonomi.

Men la oss si at du er villig til å ta vanskelige valg og prioritere riktig. Du trener, legger deg i tide, tar vanskelige samtaler, sparer penger, spiser mat som er bra for deg og gjør ting utenfor komfortsonen din. Da investerer du i deg selv og vil sannsynligvis få et mye bedre liv i fremtiden.

Det er mulig jeg er blendet av min unge naivitet om at verden ligger for våre føtter. Men jeg velger å tro at man kan oppnå mye mer enn man selv begrenser seg til.

For det er dét selvutvikling i bunn og grunn handler om: å gjøre vanskelige, ukomfortable ting som du ikke har lyst til å gjøre i dag, for å få det bedre i morgen.

Har du noe på hjertet? Si din mening i kommentarfeltet.

Kommentarer