Synne (22) ligger i senga med grønt sengetøy. Hun har høyre arm under hodet, og ser smiler mykt mens hun ser inn i kamera.
OPPGITT: Synne (22) er lei av å bli «shamet» for å ha en annen døgnrytme enn A-menneskene. Foto: Maud Lervik, NRK P3
MENING:

– Jeg er ikke lat. Men verden er ikke laget for B-mennesker

Synne har lyst hår med midtskill og ring i nesen. Hun smiler mens hun ser mykt i kamera.
Synne Holthe (22)B-menneske
Publisert 30.01.23 08:00

Synne (22) er fra Toten i Innlandet. Hun studerer medier og kommunikasjon og er superinteressert i true-crime. Dette er hennes personlig mening. Det har lenge vært trendy å være A-menneske. På sosiale medier florerer det av videoer med emneknaggen: «5-am morning routine». Her viser de hvordan de starter dagen grytidlig, lager sunne frokoster med avokado og drar på yoga før solen har stått opp.

Det har jo tatt helt av!

I denne tidsperioden er jeg dypt i drømmeland. Når jeg våkner, vil jeg helst starte dagen med å spise frokost foran TV-en. Jeg vil egentlig ikke snakke med noen før klokken nærmer seg 10:00. Men verden er ikke laget for oss B-mennesker.

Kanskje fordi jeg sov mens A-menneskene bestemte hva som var sosialt akseptabelt?

Som student må jeg dra meg opp tidlig. Selv om kroppen føles blytung. Jeg klargjør alt kvelden før, så jeg kan slumre lengst mulig dagen etter. I møte med Oslos travle gater blir jeg lett overveldet av bråkete trikker og det skarpe lyset fra morgensolen.

På skolen hører jeg hva foreleseren sier, men tankene går sakte. Jeg klarer ikke å følge med, og jeg er heldig hvis jeg får med meg et par setninger. Ofte går jeg hjem for å sove etterpå og må lære meg stoffet selv.

Kveldstid er en helt annen sak. Kroppen er full av energi, og jeg har masse tanker og motivasjon til å gjøre alt jeg vil. Da føler jeg meg fri.

Og det blir ikke noe bedre av å sammenligne seg med A-menneskene. Da jeg var yngre, fikk jeg dårlig samvittighet når jeg ikke klarte å stå opp eller være en ball av lykke før lunsj. Og selv om jeg prøvde veldig hardt, ble jeg like skuffet hver gang jeg slumret alarmen.

Det tok meg lang tid før jeg forsto at ikke alle er skapt likt. Men det er jo egentlig ganske fint.

Selv om jeg føler meg som en sirkel i en firkantet verden, har jeg lært meg å bruke det til min fordel. Jeg forsto at en produktiv morgen ikke er en mal du må følge til punkt og prikke. Du kan ta elementer du liker og lage en egen rutine som fungerer for deg.

Synne smiler mens hun løper langs Torshovparken i Oslo. Sola lyser opp ansiktet hennes.

I stedet for å lyve når mamma spør om jeg har sovet lenge, er jeg heller ærlig og forklarer hvordan det er for meg. Da er det mye lettere for andre å forstå. Samtidig slipper jeg de nedlatende kommentarene og skammen som følger med.

Det er kanskje derfor vi ikke ser en motpol til de populære «5-am morning routine»-videoene. Folk vil ikke dele det fordi vi har blitt opplært til at det er latskap. Men jeg hadde digget det om feeden min var full av «10-am morning routine»-videoer.

Vi B-mennesker blir altfor lett stemplet som late. Selv om jeg ikke er tidlig oppe, betyr ikke det at jeg ikke kan gjøre like mye som A-menneskene.

Med et hode som alltid er full av tanker, finner jeg ro når verden rundt meg er stille. Med mindre distraksjoner kan jeg skrive en skoleoppgave etter midnatt og vaske hele leiligheten mens andre sover.

Så slutt å «shame» oss for å ha en annen døgnrytme enn dere.

Det må ikke være et ideal å være superhelt på formiddagen. Det er like fint å være superhelt på kvelden. Eller natten om du foretrekker det.

Synne sitter i sofaen mens hun smiler. Hun har et ullteppe over fanget og holder en tekopp.

A-menneske som er uenig? Skriv inn din kommentar nedenfor, eller send inn din mening til meninger@nrk.no.

Kommentarer