En jente med kort blondt hår står foran fire muskuløse mannekropper.
MEGAREKSI: Problemet oppstår når du ikke føler deg bra nok uansett hvor mye muskler du bygger, skriver Selma (17). Fotomontasje: Kim Erlandsen Foto: Maud Lervik
MENING:

– Tenk deg om før du snakker om «shredding»

En jente med kort blondt hår smiler.
Selma Gullikstad (17) Foto: Maud Lervik
Selma Knutsen Gullikstad (17)Skoleelev
Publisert 30.05.22 08:00

Selma Knutsen Gullikstad (17) er elev på Charlottenlund videregående skole i Trondheim. Dette er hennes personlige mening.

Vi har snakket mye om jenter og spiseforstyrrelser. Og vi har snakket mye om anoreksi og bulimi. Men jeg tror vi glemmer guttene. De sliter også med kropp og mat, men dette snakkes absolutt ikke om.

I dagens samfunn er det normalisert at unge gutter allerede på ungdomsskolen har et ekstremt forhold til trening og mat. Det blir gjerne sett på som noe vanlig og positivt. Men det finnes en hårfin grense.

Det er ikke et problem å trene flere ganger i uken og spise sunt. Men det er et problem når du ikke føler deg bra nok uansett hvor mye muskler du bygger.

Når du «bulker» og overspiser til du kunne spydd. Eller må avlyse sosiale arrangementer fordi alkohol er dumt når man skal «shredde», altså forbrenne fett eller gå ned i vekt.

På det punktet er det en psykisk tilstand som kalles megareksi.

Maud Lervik / Illustrasjonsfoto: Maud Lervik

Hva er megareksi?

Megareksi er en spiseforstyrrelse eller en kroppsbildeforstyrrelse. Det innebærer at man blir veldig opptatt av å få store muskler.

Maud Lervik / Illustrasjonsfoto: Maud Lervik

Personer som lider av megareksi, blir sykelig opptatt av kosthold og trening for å øke størrelsen på kroppens muskler.

Maud Lervik / Illustrasjonsfoto: Maud Lervik

Megareksi rammer spesielt gutter i ung alder som vil ha store muskler og bli sterkere. Sykdommen er en psykisk lidelse, men har ikke noen offisiell diagnose.

Kilde: Senter for spiseforstyrrelser

Jeg har lagt merke til at flere menn kan snakke ofte og i detalj om hvordan de må bli større. Eller hvordan de stresser over å være «spinkel». På samme måte som det har vært en «beauty standard» å være tynn for jenter, så tror jeg det også har vært en standard å være «buff» og muskuløs for gutter.

Det er jo ikke sånn at det er akseptert at jenter sitter i klasserommet og snakker om at de vil bli tynne. Da burde det samme gjelde for gutter.

Hvis flere hadde hatt i bakhodet at dette er en usunn tankegang som kan smitte andre, tror jeg vi hadde kommet langt. Tenk deg om før du snakker om dietter, «bulking» og alt annet høyt foran folk du ikke kjenner.

Det er også viktig at vi fortsetter å snakke om gutter, kropp og megareksi. Kanskje det hadde hjulpet guttene? Kanskje flere hadde turt å snakke om usikkerhet og press? Det er ikke alltids slik at guttene er så flinke til å ta opp dette selv. Kanskje trenger de litt drahjelp?

Nå har vi skapt en fin bodypositivity-bevegelse for kvinner. Det er kjempefint. Kan vi gjøre det samme for gutta?

LES OGSÅ: Jonas (19) fikk diagnosen megareksi