Quentin biter i et lakrissnøre mens han smiler stort. Han ligger på gulvet og er omkranset av burgere, fries og godteri i alle mulige slags farger.
FARGESJOKK: Quentin (23) fikk bakoversveis da han så godteriet i Norge. Foto: Maud Lervik
MENING:

– Åtte ting som sjokkerte meg da jeg kom til Norge

Quentin har på seg durag og ser rett inn i kamera.
Quentin Pettiford (23)Amerikaner
Publisert 22.09.22 08:00 / Oppdatert 22.09.22 13:54

Quentin (23) er født og oppvokst i California i USA. Han bor i Gjøvik med sin norske kone og baby. Dette er Quentins personlige mening.

Det var kjærlighet ved første blikk da jeg besøkte Norge for første gang. Jeg er fra USA, og jeg tenkte så klart at det kom til å være noen forskjeller mellom de to landene.

Men det var først da jeg flyttet hit, at jeg oppdaget hvor store kontraster det egentlig er. Her er de åtte tingene som har sjokkert meg mest ved Norge:

1. Røde hus

Hvorfor i alle dager er det så mange røde hus her?! Det var helt sykt å kjøre rundt i Norge for første gang. Husene er ikke bare flotte og unike, men mange av dem er også røde! Jeg tror aldri jeg har sett et rødt hus i USA. De eneste røde bygningene der er låver.

Quentin sitter foran et rødt hus. Han ser rett i kamera.
FASCINERT: Quentin hadde aldri sett et rødt hus før han kom til Norge. Foto: Maud Lervik

2. Springvann

Det er jo helt fantastisk at det går an å drikke vannet i springen i Norge! Hvis du gjør det der jeg kommer fra, vil du sannsynligvis bli ganske syk. Det er en skikkelig kul følelse å stå opp om morgenen, gå bort til vasken og fylle et glass med iskaldt, rent vann.

3. Fotobokser

Tenk at dere har kameraer som tar bilder av dere hvis dere kjører for fort. I USA blir du kun tatt bilder av hvis du kjører på rødt lys. Det er jo også ganske raust at dere har skilt som advarer om at det kommer en fotoboks. Hvis du fortsatt kjører for fort etter det, fortjener du den boten.

4. Fast food

Det er rett og slett sjokkerende at det bare er to store fast food-kjeder i Norge. Altså McDonald’s og Burger King. I USA er det sååååååå mange valgmuligheter. Der finner du en fast food-kjede på hvert hjørne. For eksempel KFC, In-N-Out, Chick-fil-A, Jack in the Box, Taco Bell, Popeyes, Wendy's og mange flere.

Jeg var først skuffet, men etter hvert følte jeg meg sunnere. Nettopp fordi det finnes flere andre valg enn burgere og fries her.

Quentin smiler stort mens han kaster fries opp i luften.
KJØR DEBATT: Er du like sjokkert som Quentin? Si din mening i kommentarfeltet! Foto: Maud Lervik

5. Engelsk

Jeg var ganske nervøs da jeg først flyttet til Norge. Jeg kunne ikke et kvekk norsk, og jeg ante ikke om jeg kom til å klare å kommunisere med nordmenn. Jeg ble skikkelig overrasket over at nesten alle snakker utrolig bra engelsk. Det synes jeg er veldig imponerende.

6. Godterifarger

Med en gang jeg åpnet en pose med godteriet Skittles i Norge, så jeg forskjellen. Fargen er ikke den samme!

I USA har godteriet en sterk og levende farge, og det ser nesten for falskt ut til å være mat. Skittles i Norge ser mer blast og naturlig ut. Som om det er meningen at man skal spise det. Dette gjelder også andre typer brus og godteri.

7. Natur

Ååh, den norske naturen! Før jeg reiste, så jeg YouTube-videoer og bilder av hvor fint det er i Norge. Men det var først da jeg kom hit, at jeg så hvor storslått det faktisk er. Jeg har vært i mange forskjellige land og hver eneste stat i USA (utenom Alaska), og Norge er definitivt det vakreste stedet jeg har vært. Dette landet må alle besøke!

8. Vinduene

Jeg vet dette høres litt rart ut, men vinduene i Norge er helt ulike vinduene i USA. Når du åpner vinduet der, går det enten opp og ned. Eller fra side til side. That's it.

Men i Norge har du flere muligheter. Du kan åpne vinduet litt for å få en glippe med luft. Du kan også dytte vinduet så langt ut du vil. Du kan til og med snu vinduet helt rundt, så du kan vaske utsiden fra innsiden av huset. Det er sykt (i alle fall for en amerikaner)!

Denne teksten er oversatt fra engelsk til norsk av redaksjonen.

Kommentarer