OPPGITT: Nora (23) skulle ønske folk sluttet å kommentere hva andre folk spiser i jula. Fotomontasje: Privat
MENING:

– Dette er til alle som gruer seg til julemiddagen

Nora (23) har langt mørkt hår. Hun ser rett i kamera.
Nora Smestad (23)Flyvertinne
Publisert 22.12.22 08:00

Nora (23) jobber som flyvertinne og er fra Skarnes. Dette er hennes personlige mening.

Da var vi her igjen. Desember og juletider. Gatene fylles med lys, og hjemmene blir farget røde. Butikkene bugner av tilbud på julemat og julesnop. Vi får høre at vi skal være ekstra snille med hverandre og at vi skal kose oss.

Men mange ser ut til å glemme dette når de setter seg ved middagsbordet. Det har jeg selv fått kjenne på.

Se for deg dette: Du er i juleselskap med familien eller venner du ikke har sett på et år. Det er masse igjen av ribben og kålrabistappen på bordet. Plutselig tvinger en eller annen grandtante eller « den venninnen » på deg en ny porsjon fordi: « Du er jo tross alt blitt så tynn i det siste » .

Jeg tror ikke jeg er alene om å oppleve dette. Og jeg blir så sint og oppgitt når folk påpeker hvor mye eller lite jeg spiser. Eller når folk spør meg om jeg er mett. Eller forteller meg at jeg ser annerledes ut fra i fjor.

Jeg blir så sint og oppgitt når folk påpeker hvor mye eller lite jeg spiser

Og når jeg logger på sosiale medier, blir det ikke noe bedre. Kommentarer, avisoppslag og annonser om at juleribben og fettet skal gråtes bort i form av svette i januar, får meg til å sprekke av sinne.

Jeg forstår det ikke. Først er fokuset på kosen, maten, godhet og snillhet - mens på nyåret skal du blir straffet og få dårlig samvittighet? De samme menneskene som kommentert hva du spiser i desember, er de samme menneskene som får deg til å føle deg dritt i starten av januar?

Er jeg virkelig den eneste som synes dette er helt bak mål? Det får meg til å tenke tilbake på det her med at i julen skal vi være snille med hverandre. Så fort julen er over, og januar titter frem, så er plutselig alt glemt.

For mange er disse kommentarene overfladiske. De betyr ingenting. For andre er disse kommentarene ødeleggende. Det betyr alt.

Jeg har selv kjent på kroppen hvor ødeleggende slike kommentarer kan være, spesielt rundt juletider. Det er kanskje årsaken til at jeg fanger opp samtaler og kommentarer om akkurat dette temaet veldig lett.

Jeg har selv kjent på kroppen hvor ødeleggende slike kommentarer kan være

Selv om jeg ikke tar til meg slike kommentarer den dag i dag, velger jeg å slå et slag for alle som sitter og gruer seg til å delta på familiemiddager og julebord fordi de er redde for hva folk vil spørre om.

Vi må bli flinkere til å se forbi hvordan folk ser ut, hvordan folk velger å spise og generelt det overfladiske ved mennesker. Så mitt tips: Pass på hva som kommer ut av munnen din, og ikke kommenter hva alle andre putter inn i sin!

Vil du delta i diskusjonen? Skriv inn din kommentar nedenfor, eller send inn din mening til meninger@nrk.no.

Kommentarer