Julia har på seg høretelefoner og ser rett i kamera.
OPPGITT: Julia er lei av å bli fortalt hva hun ikke kan gå med. Foto: Maud Lervik
MENING:

– Det er latterlig at jeg ikke kan kle meg som jeg vil

Foto: Maud Lervik
Julia Nguyen (23)Sykepleier og fitness-influenser
Publisert 23.06.22 08:00

Julia Nguyen (23) er fra Kristiansand, men bor i Oslo. Hun jobber som sykepleier og fitness-influenser. Dette er hennes personlige mening.

På treningssenteret går jeg ofte i sports-BH. Det er fordi det gir meg motivasjon, og jeg føler meg komfortabel i det. Man skulle ikke tro at dette er noe som vekker reaksjoner.

Jeg har opplevd at ansatte kommer bort til meg for å si ifra om at jeg ikke kan gå kledd slik. Ikke minst har jeg fått høre at jeg kler meg sånn for oppmerksomhet. Det stemmer overhodet ikke.

Handler det om at jeg er for trent til å bare kunne gå i sports-BH? Er det show-off fordi jeg har lagt ned arbeid og innsats? Kan jeg ikke gå med det jeg vil fordi kroppen min skaper «kroppsfokus» og kan støte andre?

Er ikke det å hindre noen i å kle seg på en viss måte en form for kroppspress?

Julia tøyer armene.

Jeg synes det er latterlig å ikke få kunne kle meg som jeg vil. Det har vært flere saker om folk som blir nektet å gå i kun sports-BH på treningssenter. Man skylder på hygiene og kroppspress.

Det er for tynt. En person som går i en stram og tettsittende topp, viser figuren sin på helt lik måte som en i singlet, magetopp eller sports-BH gjør. Utenfor gymmen så går vi jo med det vi vil. Hvorfor gjelder ikke det samme på treningssenteret?

Vi må normalisere at alle kropper er ulike og jobbe mer med kroppspositivisme. Jeg tror at måten folk blir møtt på treningssenteret, er viktigere for at man føler seg velkommen. Ikke hva en enkelt person velger å gå med.

Om kroppspress er grunnen, tenker jeg at det er bra at alle kropper kan vise seg. Dette kan føre til et mer nøytralt syn på ulike kropper. Kanskje det kan være en øyeåpner for folk som er usikre på egen kropp? Å kjenne på at kroppspress ligger i ens eget hode og usikkerhet.

De fleste har noen ved kroppen de er usikre på, men jeg velger fortsatt å gå i det jeg vil. Det samme burde andre uten å bli krenket. Dette handler ikke om å vise seg frem eller fordi jeg tror det er et slags moteshow på treningssenteret.

Ingen kropper er like, og alle kropper er velkomne. Uansett om man er veltrent eller ikke, vil de fleste aldri være helt fornøyd eller lykkelig uansett kroppsfasong eller sixpack. Jeg finner det inspirerende at folk er trygge i sin egen kropp.

Vær stolt av egen kropp. Det at jeg ikke får gå med det jeg vil på treningssenteret fordi min kropp potensielt kan krenke andre, er etter min mening kroppspress og ekskludering.

Julia ligger under en vektstang.

Enig eller uenig med Julia? Send inn din mening til meninger@nrk.no