Skribenten, ikledd en blå collegegenser, ser tenkende i kamera. Hun har halvparten av håret trukket bak ørene og andre halvparten ned på sidene. Hun sitter på sofaen i leiligheten sin.
LEI: Silje (25) ønsker forståelse for sykdommen fra partnere. Foto: Astri Aspen, NRK P3
MENING:

– Jeg er kronisk syk. Skal folk ikke date meg av den grunn?

Foto:
Silje Knive Walin (25)Sykepleier
Publisert 03.11.22 08:00 / Oppdatert 23.10.23 20:30

Silje (25) jobber som sykepleier i Oslo. Dette er hennes personlige mening.

Dating i dag er utfordrende nok i seg selv. Men ekstra krevende når du har en kronisk sykdom. Hvorfor er folk redd for diagnosen min?

Jeg hadde nettopp fylt 16 år da jeg fikk påvist diagnosen diabetes type 1. Det tok jeg svært tungt. Og jeg hadde store utfordringer med å godta at jeg må leve med sykdommen resten av livet.

Noe folk kanskje ikke tenker over, er at det påvirker datinglivet mitt også.

Diabetes

Jeg har opplevd at gutter skremmes vekk. De har ikke nok kunnskap om sykdommen, og dermed danner flere et skeivt bilde av hva det vil si å date en med en kronisk sykdom.

Jeg har også møtt gutter som mener jeg har brukt diagnosen som en unnskyldning. Men det er ikke alltid jeg orker å være sosial når jeg har hatt følinger som har slitt meg ut.

Og det er heller ikke alltid jeg orker å ha sex når blodsukkeret svinger og formen er dårlig. Andre har til og med sagt at jeg «faker» at jeg har føling.

Jeg har brukt mye energi på å skjule sykdommen. Dette har ført til at jeg ikke har satt insulin når jeg burde. Når vi diabetikere får høyt eller lavt blodsukker, kan vi forandre personlighet, til det verre.Man kan bli voldsomt sint og dermed være vanskelig å være sammen med.

Da kan det fort oppstå en krangel med kjæresten som kunne vært unngått hvis motparten hadde forstått at det var «blodsukkeret»som snakket.

Jeg har også datet gutter som har tatt kontroll over min diabetes, og det har ikke alltid vært lett å si fra. De har mast konstant om nivået på blodsukkeret mitt og insistert på at jeg må måle det.

Det var irriterende nok å bli passet av mamma. Jeg trenger ikke dét fra en partner og. Diabetes er dessverre en sykdom man må ta ansvar for selv.

Silje sitter på en kafé og ser ned på hendene sine. Det er en tom stol på andre siden av det lille runde bordet foran henne.

One night stands kan også være ekstra vanskelig for oss med kronisk sykdom. Vi trenger kanskje ikke legge skjul på at alkohol ofte er involvert. Mange er ikke klar over hvilken effekt alkohol har på blodsukkeret.

Jeg kan få føling mens jeg har sex. Om blodsukkeret er for høyt eller lavt, kan en sensor varsle med høye pipelyder. Slike opplevelser kan skremme vekk den man har tatt med seg hjem.

Alt dette har bidratt til at jeg har store utfordringer med å åpne meg opp om diagnosen i nye relasjoner. Og jeg er sikker på at mange med kronisk sykdom kan kjenne seg igjen.

Enten det er snakk om one night stands eller langvarige forhold, tror jeg mange med kronisk sykdom tenker at man blir en byrde for en partner. Og kanskje potensielle partnere er bekymret for at de må ta ansvar for vår sykdom. Men de glemmer én viktig ting:

Vi med kronisk sykdom er sterke mennesker som er vant til å stå i en ensom kamp som et fåtall av mennesker forstår seg på.

Jeg ønsker meg en rausere dating-verden der folk er forståelsesfulle og åpne for at andre har ulike utfordringer. Det er ingen grunn til å la en kronisk sykdom komme i veien for en god date!

Silje står foran en blå og rosa grafittivegg i en løs positur. Hun smiler mot kamera.

Kommentarer